Télből nyárba: ilyenek az utazási szokások a 2022–23-as téli és tavaszi időszakban
Fotó: Illusztráció

Megkezdődött a tavasz, sokan már a nyári nyaralás helyszínén gondolkodnak. A gyorsabbak viszont már tél kezdetén lefoglalták a fél évvel későbbi útjukat. Vannak, akik nem várják meg az itthoni meleg hónapokat, ők a nagykabátot hátrahagyva egy melegebb éghajlatú országban töltik a telet, vagy legalábbis egy kis időt.

 

Még csak március van, de egyes utazási irodákban akár már decembertől elkezdődtek az előfoglalási kedvezmények a 2023-as nyári utakra. A mostani időszakra jellemző, hogy az emberek télből nyárba utaznak, ehhez pedig egzotikus úti célokat választanak. Bár a naptár szerint már megérkezett a tavasz, Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda tulajdonosa arról számolt be híradónknak, hogy a síszezonnak közel sincs vége. A viszonylag hóbiztosnak ítélt gleccserhelyeken ugyanis még vannak havazások, ahova szívesen mennek a magyarok, de ezekből az idő múlásával egyre kevesebb van.

„Én azt gondolom, hogy talán, hogyha ilyen marad a tél, akkor március-áprilisban még a gleccserek környékén lehet síelni, de azért az is jellemző, hogy a legtöbb síutat az utasok inkább egyénileg foglalják le, hiszen hogyha megkedvelnek egy síterepet, akkor ugye oda évek óta visszajárnak, nehezen váltanak. Általában ez a jellemző – és mindenki szereti azt a biztonságot, amit az adott sípálya, amit megismert, nyújt neki.”

A meleg éghajlatú úti célok között hosszasan lehetne válogatni. Bicsérdy Rita szerint van, aki egy helyszínt már többször is meglátogatott, ahol ismeri a környezetet, a szolgáltatásokat, de olyan is akad szép számmal, aki mindig az újat keresi. Ebben a körben volt népszerű például Zanzibár, ahova már közvetlen járattal lehet eljutni Budapestről. Fontos szempont az úti cél kiválasztásánál az út ára is, ez különösen jellemző a gazdasági világválság idején.

„Én azt gondolom, hogy sokkal jobban meg voltunk ijedve, mint ami a tényleges foglalási számot mutatja. Hiszen azért volt egy euró-dollár árfolyam mozgás, ami rendkívül nagy volt. Volt is, van is egy infláció, ami azt hozta magával, hogy a gazdasági előrejelzések alapján mindenki félt, hogy vissza fog esni az utazási kedv, plusz még ehhez csatlakozott az, hogy nem tudtuk, hogy a rezsiben a háztartásoknak milyen költsége lesz, ezért mindenki azt gondolta, hogy az emberek majd későn fognak foglalni, és lehet, hogy kevesebben fognak utazni. Ezzel szemben viszont az országos várakozást is felülmúlta az a létszám, ami jelentkezett, mint a nyáron utazók létszáma, úgyhogy én azt gondolom, hogy egyelőre még bizakodóak vagyunk. Viszont azt is lehet érezni, hogy a január-februári előfoglalás március első napjaiban egy kicsit megtorpant. Lehet, hogy ez azt hozza magával, hogy aki már le akarta foglalni a nyári úti célokat, az január-februárban már kihasználta az előfoglalási kedvezményt, a többiek pedig még most kivárnak, de azért bízunk benne, hogy a március is elég szép számot fog majd hozni.” – számolt be a Sky Travel tulajdonosa.

Törökország továbbra is az egyik kedvenc nyaralóhely, hiszen a februári földrengések helyszínei távol esnek a népszerű turisztikai célpontoktól. Ennek ellenére így is akad, aki inkább visszamondja a foglalását, és másik utat választ. Az utazási irodák minden szükséges információval rendelkezésükre állnak az utasoknak, hogy több szempontot figyelembe véve megtalálják a tökéletes nyaralási helyszínt, valamint biztosítják az anyagi és fizikai biztonságot az útjuk során.

 

Szerző: Kemecsei Fanni