Szelektív Szombat – a rendezvény sikere a számokban is megmutatkozik
Fotó: Trifonov Éva

Nagy sikere volt a Szelektív Szombat nevet viselő rendezvénynek, mely célja, hogy szórakoztató módon adja át a szelektív hulladékgyűjtés helyes gyakorlatát a lakosságnak. A szervező ÉAK Nonprofit Kft. munkatársai úgy tartják, ezeknek a programoknak a sikere a számokban is megmutatkozik: a mennyiségi adatok alapján Nyíregyházán a szelektív hulladék mennyisége évről évre növekszik.

Már a délelőtti órákban is sokan ellátogattak a város szívében rendezett Szelektív Szombatra. Ahogy azt az előző években megszokhatták a lakosok, idén is játékos feladatok, ugrálóvár és színpadi produkciók várták a Nyíregyházáról, illetve a környező településekről érkezőket.

Egyre környezettudatosabbak a városlakók

A Szelektív Szombatot már 14. alkalommal rendezte meg az ÉAK Nonprofit Kft. A mennyiségi adatok alapján Nyíregyházán a szelektív hulladék mennyisége évről évre növekszik, mely jól mutatja, hogy a városlakók egyre környezettudatosabban élik a mindennapjaikat.

„A Szelektív Szombat az, amikor a lakossággal közvetlen kapcsolatba tudunk kerülni és át tudjuk adni azt az elvárást, amivel mi a saját hatékonyságunkat tudjuk növelni. Gondolok itt arra, hogy elég nagy gépparkkal állunk rendelkezésre a lakosság részére, de ez csak akkor hatékony, hogyha a lakosság is hajlandó szelektíven gyűjteni. Próbálunk ilyen programokat szervezni a lakossának, hogy valóban tudatosuljon bennük az, hogy mennyire fontos a szelektív hulladékgyűjtés.”- mondta el Petró Árpád cégvezető.

Másodnyersanyag a szelektív hulladékból

A háztartásokban szelektíven gyűjtött hulladékokat külön járattal gyűjtik be, ezek később a hulladékkezelő üzemben egy modern válogató gépsoron mennek keresztül. Ennek a leegyszerűsített változatát meg is tekinthették, sőt ki is próbálhatták a Szelektív Szombat résztvevői. A családok a hulladék megfelelő gyűjtésével nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a környezetterhelés kevesebb legyen.

„A szelektív csomagolási hulladék az, ami tulajdonképpen egy nagyon fontos másodnyersanyagot képvisel az ipar számára, és ezzel, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ezzel a természetes erőforrásokat tudjuk kímélni, kevesebb kőolajat kell kibányászni, kevesebb fát kell kivágni, hogy papírt készíthessünk belőle. A szelektíven gyűjtött hulladék az újra-papírnak, az újra-műanyagnak az alapanyagát képviseli. Azzal, hogy mindenki tudatosan gyűjt, a szelektív mennyiséget tudjuk növelni, ezzel másodnyersanyagot tudunk belőle készíteni, valamint ez a hulladék ez nem kerül a hulladékkezelő depóniába.” – hangsúlyozta Petró Árpád.

A Piramis is koncertezett

A szombati napon a vetélkedő állomásain a feladatok teljesítése közben tapasztalatok mellett ajándékokkal is gazdagodhattak a gyerekek. Minden, legalább 4 állomást teljesítő gyermek kuka alakú tolltartót kapott ajándékba. A játékok mellett kukás autó bemutatóval, kézműves sátorral, arcfestőkkel várták a résztvevőket, a színpadon zenés műsorok gondoskodtak a jó hangulatról. Este 19:00-kor a Piramis zenekar előadását élvezhették a résztvevők, mely jó lezárását jelentette a Szelektív Szombatnak.

Kapcsolódó galéria

Szelektív Szombat - délelőtti programok 2024.