Szombaton újabb Seuso-maraton lesz a múzeumban, éjfélig fogadják a látogatókat

Előkelők, istenek és hősök, légiósok, szakácsok és szolgák csapata vehet részt a múzeumpedagógiai, illetve múzeumandragógiai foglalkozásokon. Gyerekek és felnőttek egyaránt kedvelik a kiállításhoz kapott tájékoztatót, a történelmi hátteret, illetve a megfigyelési szempontokat. A császárkori ezüst kincsek látványa maradandó élményt okoz, majd mélyíti az ismereteket a korhoz kötött játék.

Soha ne képzeljék azt, hogy a korábbi korokban élt emberek buták vagy képzetlenek voltak.

– fogalmazott Román Ágnes múzeumpedagógus.

A rómaiak is a görög kultúrára építkezve alakították ki a maguk nagyon is sajátos és mély kultúráját. Virágzó kultúrát hoztak létre, sőt olyan dolgokat hoztak Pannóniába, ami azelőtt nem volt. Annak idején volt már vízvezeték rendszer és padlófűtés is a villájukban. Lehet, hogy nem volt mobiltelefon és nem közlekedtek autóval, de minden más egyéb megvolt, ami a számukra szükséges volt.

Ismét a múzeum vendége volt a megnyitón megismert borsodi hagyományőrző csoport. Bemutatták fegyvereiket, ruházatukat, a korabeli ember használati tárgyait, a harcmodor alakzatait és megszólaltatták a latin nyelvű vezényszavakat is.

Gaius Villius Vulso vagyok Rostallóról, a Colonia Rostalló Kulturális és Hadtörténeti Alapítvány képviseletében.

Így szólt a bemutatkozás a hagyományőrzők részéről. Rostalló egy borsodi apró kis zsáktelepülés három házzal – nos ez a Colonia őshazája. Itt űzik a hagyományőrzés nemes sportját. Diák, tanár, orvos és szakács hobbija, egy baráti társaság küldetése laikusként megismerni a római hagyományokat.

Immáron 8 éve őrizzük a római hagyományokat.

– szólt az Alapítvány vezetője, Dr. Lenár György.

Igazság szerint ez maga az antik világnak a kitekintése és továbbélése. Olyan bőséges anyag áll ebből rendelkezésre, hogy gyakorlatilag egy egész életmű ennek még csak részleteit is megismerni, felderíteni. Nagyon sok útmutatással szolgálnak a mai kor emberének is. És nagyon sok helyről köszön vissza mindaz a kulturális hagyaték, ami akkoriban megfogalmazódott a korabeli európai emberekben.

Ez nem jelmez – javít ki a szószóló , ez életszerű viseletre alkalmas ruházati felszerelés. Múzeumi rekonstrukciók alapján készített fegyverek és használati tárgyak szolgálják a történelmi bemutatót.

De nem lesz kisebb formátumú a Jósa András Múzeum kiállítási programjának folytatása sem.

Nagy volumenű attrakciós kiállításokat ígértem a nyíregyháziaknak. Ez az egyik, ami megvalósult és nagyon sikeres. Május 3-án a Magyar Kard Napjára kardtörténeti kiállítást fogunk megnyitni, ez szintén egy nagyszabású kiállítás. Mondhatni, hogy egy kard arzenált fogunk itt bemutatni. Mindenkit várunk! És a Múzeumok Éjszakáján június 23-án pedig 50 Munkácsy képet szeretnénk a közönségnek bemutatni.

– mondta el Dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató ajánlójában.

Úgy tűnik, több esélyes az esztendő kiállítása cím a Jósa András Múzeumban. A késő császárkori vándorkiállítás látogatóinak továbbra is regisztrálni kell. Nyíregyháza után a fővárosba szállítják a leletegyüttest, majd újabb restaurálás után kerül a Nemzeti Múzeum állandó kiállításai közé.


Matyasovszki Edit