Szabolcsi haditengerészek a háborúban – Sosem hallott titkokra derült fény a Levéltárban

Az első világháború befejezésének évfordulóján hat szabolcsi katona fiatal életéről és tengeri csatáiról tartott előadást a Levéltárban Lucza János a Megyei Honismereti Egyesület titkára.


A megye haditengerészeket is adott az I. világháborúnak – bizonyította ezt az emlékezés esztendejében a helytörténész kutatása. Sokan nemcsak érdeklődéssel, de értetlenkedve is figyeltek a témára, hogyan kerültek szabolcsi fiatalok a haditengerészethez? 1918-ig Fiuméban volt a Császári és Királyi Haditengerészeti Akadémia és Magyar Királyi Állami Tengerészet Képző intézménye. Az első világháború végén Fiume elvesztésével mindkét tengerészeti tisztképző tanoda megszűnt, majd Budapesten létesült két időszaki intézmény. Ezzel a történettel indult a helytörténész kutatása.

A 100 éves évforduló, 1918 kötelességünkké tette, hogy tudományos hitelességgel, de helytörténeti kutatómunkával állítsuk össze a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei haditengerészek életéről az eddigi ismereteket. Elsőként egy neves történetkutató könyve jelent meg a monarchia fiumei Katonai Haditengerészeti Akadémiájáról. Ezt Bene igazgató úrtól kaptam, az alapján aztán megkezdődött a helybeli gyűjtés, és itt egy szép Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csokrot tudok átnyújtani a kedves érdeklődőknek.

– kaptuk a tájékoztatást Lucza János helytörténésztől, a Megyei Honismereti Egyesület titkárától.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Horváth József említett könyve, a Nautica, a Fiumei Tengerészeti Akadémia története 1999-ben jelent meg. Ennek adatai nyomán, illetve helytörténeti kutatások során derült fény arra, hogy hat szabolcsi fiatal harcolt az I. világháborúban a haditengerészetnél.

A nyíregyházi a kormányzó szárnysegédje volt, a fehérgyarmati, a mátészalkai, a csengeri, a kemecsei és az újfehértói haditengerészek pedig hajókon szolgáltak, most személyiségükről, a hajók történetéről, és csatáikról adott számot a kutató.

Az egész Adriai-tengert, a Földközi-tengert ők zárták le és jelentősen meg tudták védeni az amerikai, a francia, az olasz hadihajóktól és léghajóktól, torpedó rombolóktól. Végig biztosították a tengeri útvonal zárását a szárazföldi csatákhoz. Ez a másik kiemelkedő jelentősége a haditengerészetnek.

– folytatta az izgalmas történetet a helytörténész.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A csengeri és a kemecsei tengerészek leszármazottaival tudott még találkozni Lucza János, tőlük kapott fotókat és okmányokat, meséltek a családi legendákról.

A kutató eddigi gyűjtőmunkájának, előadásainak dokumentumait átadta a levéltárnak, melyek alapján tudományos rendszerezés után értékes szakdolgozatok születhetnek egy neves táblabíró, egy neves főügyész, egy neves püspök és most egy neves tengerész életéről, munkásságáról is.


Matyasovszki Edit