Segítség a látássérülteknek – Távirányítót használhatnak a biztonságos közlekedésért

Új jelzőlámparendszer segíti a látássérültek biztonságos közlekedését Nyíregyházán. Jelenleg két csomópontban működik a berendezés, de tervben van a hálózat bővítése. Az érintettek egy távirányító segítségével hangjelzéseket kapnak a hangszórókon keresztül, így akkor is tudnak tájékozódni, amikor a lámpák az esti órákban csendes üzemmódban működnek.

A zebráknál a biztonságos áthaladást segítik a fényjelzések és a hangjelzések is. A látássérültek számára azonban sokszor gondot okozhat, hogy – a lakosság kérésére – este hat óra után már nem működnek a hangjelző berendezések a gyalogátkelőhelyeken, így nem zavarják ezek a hangok az ott élőket. A biztonságos közlekedést támogató távirányító készülékekkel azonban a látássérültek, ha akarják, bekapcsolhatják ezeket a jelzéseket, erre pedig már Nyíregyházán is van lehetőségük két helyszínen.

Nyíregyháza belvárosában most már két közlekedési csomópontban távirányítással működnek a lámpák, ennek az a lényege, hogy csak akkor adnak ki zöld időben hangjelzést, hogyha egy látássérült arra jár. Ha a Rákóczi utcánál vagy a Belső körútnál kialakított új gyalogátkelőn szeretne átmenni, akkor a kezében lévő távirányító készülékkel aktiválni tudja a lámpát. Ha a látássérült nem jár arra, akkor zöld időben nincsenek hangjelzések a lámpán, tehát így a lakókörnyezetet nem zavarja” – nyilatkozta Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének az elnöke, aki hosszú évek óta dolgozik a látássérült emberek jogainak érvényesítéséért, illetve hallatja hangját az ehhez hasonló fejlesztésekért.

Elsőként Nyíregyházán a térségben

Ezzel a távirányító készülékkel Magyarországon több nagyvárosban, Budapesten, Szegeden, Székesfehérváron és most már Nyíregyházán is át lehet kelni biztonságosan az ilyen rendszerrel felszerelt helyeken a nap 24 órájában. Az eszköz használatához kicsit közelebb kell menni a zebrához, hiszen amikor aktiválják, akkor ad egy tájoló hangot, amely a zöld időben azt is elmondja, hogy milyen a haladási irány, honnan hová tudnak átkelni – tette hozzá az elnök.

Ezt az eszközt, amivel a lámpákat aktiváljuk, az általam képviselt Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete az egyesület tagjai részére díjmentesen biztosítja” – hangsúlyozta Nemes-Nagy Tünde.

Taktilis jelek

A gyalogátkelőhelyeknél fontos, hogy különböző, úgynevezett taktilis jelek segítsék a látássérülteket a tájékozódásban. „Ezek figyelmeztetik a látássérülteket arra, hogy valami eltérő dolog, valami más fog következni az utakon. Ennek a kiépítése Nyíregyházán még folyamatban van” – tette hozzá az egyesület elnöke.

Hogyan segíthetünk?

Nemes-Nagy Tünde arra a kérdésünkre is válaszolt, hogy hogyan tudunk segíteni, ha valakinél fehér botot látunk például egy gyalogátkelőnél.

Mindenféleképpen arra az oldalára kell állni, amelyikben nem a fehér botot tartja, meg kell őt szólítani, meg kell érinteni finoman és meg kell kérdezni, hogy tudunk-e neki segíteni, ha azt mondja, hogy köszönöm, nem, akkor nem kell erőszakosnak lenni, mert akkor valószínűleg ismeri a környéket, hiszen mindennap arra jár. De ha azt mondja, hogy nagyon jó, örülök, végre jött valaki, akkor a karunkat kell nyújtani. Engedjük, hogy a látássérült belénk karoljon és együtt tudunk áthaladni egyik oldalról a másikra.”