Kampányban az Egészségtudományi Kar

Piacképes tudás, gyakorlati tapasztalatszerzés, széles körű képzési portfólió, gyakorlatorientált oktatás és újonnan induló egészségügyi bioinformatika mesterszak – többek között ezeket kínálja a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara, mely Debrecen mellett Nyíregyházán és Szolnokon is hirdet szakokat.

Négy alapszak és 12 szakirányú továbbképzés, illetve magyar és angol nyelvű oktatás zajlik a 2024/25-ös tanévben is a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán, ahol az egészség- és társadalomtudomány területére szereztek akkreditációt a Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon szervezett iskolákban.

„Nekünk nagyon fontos, hogy ezeket a képzéseket meg tudjuk tartani, és ezeknek a színvonalát tudjuk emelni. Azt mondhatom, hogy ebben az évben ugyanaz a képzési kínálatunk van, mint a korábbi időszakban, de tudunk egyet lépni, minőségileg tudunk fejlődni. A képzési kínálatunk egy mesterszakkal bővül, az egészségügyi bioinformatikával, ami azoknak a fiataloknak vagy felnőtteknek lehet érdekes, akiknek egészségügyi alapvégzettsége van, és érdeklődnek az informatika iránt, érdeklődnek az iránt az elemző tevékenység iránt, ami a 21. században már a lehető legfontosabb ahhoz, hogy meg tudjuk érteni a folyamatokat, meg tudjuk érteni az ember belső működését, és tovább tudjunk lépni ezen a területen”

– nyilatkozta dr. Móré Mariann, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja. A következő tanévben is marad a két alapszak, az ápolás és betegellátás, illetve az egészségügyi gondozás és prevenció, tehát továbbra is lesz védőnő, szülésznő, ápoló és mentőtiszt képzés, illetve Debrecenben dietetikus, gyógytornász és népegészségügyi ellenőr szak. Emellett kiemelt terület az egészségügyi szervező alapszak. A társadalomtudomány területén a szociális vonalra koncentrálnak, illetve a tanárképzésben jelen van az egészségügyi tanár és szociális ismeretek tanára. A mesterképzések pedig mind az egészség-, mind a társadalomtudomány területén elérhetők az érdeklődők számára.

„A szakirányú továbbképzéseket minden év augusztusában hirdetjük meg, hiszen ezek nem a felvi rendszerben kerülnek meghirdetésre. Ezek a képzések mindenki számára elérhetővé válnak, akik a bemeneti követelmények alapján jelentkezhetnek ezekre a szakokra. Hogy ezeket tudjuk-e indítani vagy sem, az mindig az érdeklődők számától függ. Ez évente változik. Igazából a külső piaci folyamatok nem befolyásolják a szakirányú továbbképzések iránt érdeklődőket, mert ezek kifejezetten szakmai tudásbővítést jelentenek, és nem tudnak egy belső hierarchikus rendszerben előrelépést jelenteni azok számára, akik elvégzik ezt a képzést”

– tájékoztatott az Egészségtudományi Kar dékánja. Szociális területen vállalkoznak több képzésre, nagyon népszerű pl. az addiktológia, de nagy számban igényel szakembereket az óvodai és iskolai szociális munka. Vélhetően ennek szakirányú továbbképzése is népszerű lesz. Angol és magyar nyelven is tanítanak. A Debreceni Egyetem Nemzetközi Oktatási Központja által megjelölt területekről, leginkább Távol-Keletről érkeznek fiatalok, akik kihasználják a különböző ösztöndíj lehetőségeket. Nagy előnye az Egészségtudományi Karnak az is, hogy regionális szerepét maximálisan betölti, hiszen olyan szakembereket képez, akik komplex tudással és jelentős gyakorlati tapasztalattal érkeznek a helyi egészségügybe.