Nyíregyházán három is született a szarvasmarhák királyából
Egymás után három borjú is napvilágot látott a világ legnagyobb szarvú marhajából a Nyíregyházi Állatparkban. A Watusi-bikaborjak jó egészségnek örvendenek és még a kánikulát is jól bírják, hiszen afrikai fajtáról van szó. A három jövevénnyel 10 fősre nőtt az állatpark Watusi-csordája.

Békésen hűsölt a rekkenő hőségben a Nyíregyházi Állatpark watusi marhacsordája az egyik fa árnyékában. A tehenek és bikák között három borjú is látható. Kettő közülük júniusban született, a legkisebb pedig alig néhány hetes. A kicsik nemcsak méretben különböznek a szüleiktől, nekik még nincs olyan impozáns szarvuk, mint a szüleiknek. Ez a Watusi marhák különleges ismertetőjegye; a szarvasmarhafélék közül ők rendelkeznek a legnagyobb szarvval a világon. Két példányuk még a Guiness rekordok könyvébe is bekerült a valaha mért legnagyobb szarvkörvonal kategóriában.

Tízre nőtt a három borjú születésével a nyíregyházi Watusi állomány. A kicsik komplikációk nélkül láttak napvilágot. Könnyű ellésük annak köszönhető, hogy ez a fajta viszonylag kis súllyal, 15-20 kilogrammal születik, majd rendkívül gyorsan növekszik. Kiváló húsa, ízletes teje miatt évezredek óta tenyésztik ezt a fajtát szerte Afrikában. A szakértők szerint még az egyiptomi hieroglifákon is ez a fajta látható.

További képekért kattintson a fotóra!

– Afrika szerte szeretik tenyészteni, hiszen amellett, hogy nagyon békés állatok, nagyon jól bírják a szélsőséges életkörülményeket – mondta a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője, Révészné Petró Zsuzsa. – Beérik kevés vízzel és táplálékkal is. Emellett nagyon könnyen ellik az állat, hiszen a Watusi borjak nagyon kicsiny testtömeggel látnak napvilágot, kb. 15-20 kg-mal. Utána viszont rohamtempóval növekednek. Ivarérett korukban 500 kg-osak is lehetnek.

A Watusi marhák hatalmas szarva nemcsak látványnak lenyűgöző, védelmi eszközként is bevethető. A hímek általában ezzel védik a csordát, ha ragadozó támadja meg őket. Mivel mindhárom kis borjú bika, így idővel nekik is olyan nagy fejdíszük nő, mint az apukájuknak, az állatpark kapitális Watusi-bikájának.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)