Nemzeti gyásznap – Az aradi vértanúkra emlékeztek szerte a városban

Az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett 13 honvédtiszt emlékére tartottak a vértanúk előtt tisztelgő rendezvényt Nyíregyházán az evangélikus templomban, majd a Damjanich-szobornál. Az ökumenikus szolgálat mellett a Luther Márton Kollégium és a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai, illetve a Honvéd Népdalkör adott műsort.


A régi nyíregyházi hagyomány szerint az evangélikus nagytemplomban a történelmi egyházak képviselőinek ökumenikus szolgálatával indult a délelőtt.

Azok vagyunk, és annyik, akikkel találkozunk.

– olvasta a 140. zsoltár igéjét Dr. Kovács Attila, az evangélikus egyház igazgató lelkésze.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Önmagukat feláldozni képes honfitársainkat is megidézték a szentbeszédek, utaltak a mai magyarságtudatra és a példaképekre, melyek mindmáig hathatnak jellemünkre.

Emlékező beszédet Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere mondott.

Ma is emlékezünk a 13 vértanúra és mindazokra, akik a magyar szabadság szent oltárán áldozták életüket a hazáért. De nemcsak emlékezünk ma, és nemcsak ma emlékezünk rájuk. Nem csupán felidézzük hősi alakjaikat, nem csak fejet hajtunk emlékezetük előtt az ismétlődő évfordulókon, nem csupán kegyelettel adózunk a vértanúknak, mert a nemzet gyásznapja sokkal többet jelent mindannyiunk számára. A magyarság összes küzdelmét és szabadságvágyát, bátor helytállását, példamutatását haza- és családszeretetből, kiállásból.

Az alpolgármester figyelmeztetett arra, hogy mi magunk is tehetünk a magyarságért, erőt meríthetünk a hősökből.
1849. október 6-án a 13 vértanú kivégzésével nem letörték a magyar szabadságvágyat, hanem örökre bevésték azt a nemzet szívébe.

Jászai Menyhért utalt rá, hogy a templomi eseményekkel egy időben a nyíregyházi Kossuth téren több száz fiatal tett esküt arra, hogy akár az élete árán is megvédi hazánkat.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Délután a Damjanich-szobornál Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő, a Köznevelési, Kulturális és Sportbizottság elnöke emlékezett a 169 esztendővel ezelőtt történt gyászos eseményre, és arra a szabadságharcra, mely örökre nyomot hagyott a világtörténelemben. Nekünk magyaroknak pedig 2001 óta a Nemzet Gyásznapja.

 

Matyasovszki Edit