Nemet mondtak a betelepítési kvótára, igent a költségvetésre

A közgyűlés elutasítja a kötelező betelepítési kvótát. A kötelező betelepítési kvóta jogtalan, értelmetlen. Növeli a bűnözés kockázatát és a terrorveszélyt. A kvóta veszélyezteti a kultúránkat és a mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan terheket jelentene a szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünkre. Kérjük a Kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az illegális migránsok beáramlását és a kötelező betelepítési kvótát, védje meg Magyarországot és a magyar embereket! – így szólt a Fidesz-KDNP előterjesztése, amely azt indítványozta, hogy a képviselő-testület határozatban utasítsa el a betelepítési kvótát. Jászai Menyhért alpolgármester szerint azért kell erről állást foglalni, mert nemzeti ügy. Hangsúlyozta, nincs olyan terv, mely alapján megyeszékhelyen befogadóállomás, vagy hot-spot épülhetne, ugyanakkor szükségesnek látja, hogy a kvótára a közgyűlése nemet mondjon. Halkóné dr. Rudolf Éva kiemelte, az előterjesztés nem a kirekesztésről szól, hanem arról, hogy a jelentős kulturális különbségek veszélyforrást jelentenek az itt élőkre.

Nagy László, az MSZP frakcióvezetője ugyanakkor azt mondta, bár vannak a határozatnak olyan elemei, amelyekkel egyetért – ilyen a biztonság és kultúra megőrzése –, azonban szerinte ez a kérdés nem a város, hanem a kormány kompetenciája. Hozzáfűzte, ezzel nem helyi, hanem országos szinten kellene foglalkozni. Másrészt úgy látja, a határozattal egy politikai párt kezdeményezéséhez csatlakozik a város, ami számára pártszimpátiától függetlenül elfogadhatatlan. Lövei Csaba szerint a város meg akar felelni a pártvezetés és a kormány elvárásainak, ezért ő sem támogatta a határozatot. Hunyadi János pedig csatlakozott a két képviselőhöz, akik végül kimentek a Krúdy-teremből a név szerinti szavazás idejére.

További képekért kattintson a fotóra!

Béres Csaba és Bakó József támogatta a betelepítési kvóta ellen készített határozatot. A Jobbik két önkormányzati képviselője még módosító indítványt is tett, amelyben azt javasolják, a város mondjon nemet az esetleges visszatoloncolásra és arra is, hogy harmadik országból származó személyt felvehessenek a közmunkaprogramba. A betelepítési kvóta elleni határozatot végül módosítás nélkül fogadták el a Fidesz-KDNP, valamint a Jobbik nyíregyházi képviselői.

A testület megtárgyalta a város idei költségvetését is. A polgármester úgy fogalmazott, ez a pénzügyi tervezet a stabilitást és a fejlődést szolgálja. Hozzátette, ez a negyedik év, amikor Nyíregyházán működési hiány nélkül készül költségvetés, az önkormányzati intézményrendszer működtetése pedig biztonságos. Hangsúlyozta, idén minimális hitelt vesz fel a város, ezt is csak a beruházásokhoz. A tervezést pedig nem nehezítette olyan elem, mint tavaly, amikor még az előző városvezetés által felvett, 2,5 milliárdos pénz-visszafizetési kötelezettséget kellett teljesíteni. A polgármester azt mondta, idén folytatódnak a megkezdett út- és járdaépítési programok. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból pedig három, régóta tervezett fejlesztés valósulhat meg.

– Ennek egyik része a Szegfű utca, ehhez most az ingatlanszerzés is volt napirenden, szeretnénk ezt idén meg is kezdeni és év vége előtt be is fejezni, tehát idei megvalósítandó beruházás. Nagyon fontos a Korányi F. utca–Kemecsei úti átjáró, ami a MÁV-val kötött szerződésben szerepel. Kb. 3 évvel ezelőtt, amikor megkezdtük a tárgyalásokat az NYVSC pályával kapcsolatban, nagyon rosszul fogadtam, hogy még 2010 előtt a korábbi városvezetés átutalt sok tízmillió forintot, és azt szerettem volna beváltani, hogy kompenzációként a MÁV ezt itt használja fel, fordítsa Nyíregyházára, és mi megépítettük a Korányi kerékpárutat, elkészült önkormányzati területen az átjáró, de a MÁV kezelésében lévő területet nem tudtuk rendezni. Ezt most a MÁV vállalja, hogy saját erőből megtervezteti, megépíti – mondta el dr. Kovács Ferenc polgármester.

Majd hozzáfűzte, a MÁV-val egy másik megállapodás is született, így végre elkészülhet a Nagykörút még hiányzó szakasza. A város úgy számol, idén végeznek az előkészítéssel és jövőre elkezdődhet a kivitelezés. Az MSZP frakcióvezetője azt mondta, az idei költségvetés a belső szerkezetét tekintve nem különbözik a korábbi vagy éppen a 10 évvel ezelőtt elfogadott költségvetésektől. A források 70 százalékát működésre fordítja az önkormányzat. Nagy László azt kifejtette, országszerte általános probléma, hogy szűkös állami forrásokból kell költségvetést készíteni. Emellett több olyan elemet is említett, amit az MSZP frakció szeretett volna látni a pénzügyi tervezetben.

– Számos olyan feladat nem került be a költségvetésbe, amit mi szerettünk volna, ha benne van. Nincs szó például sem panel-, sem bérlakás-felújításról a költségvetésben, hogyan és milyen módon bővülnek és fejlődnek a sportlétesítmények. Örülünk a kondiparkoknak, ezek önmagában nem oldják meg azokat az igényeket, például amik az úszásoktatáshoz kötődnek. Tanuszodákra lenne szükség. Olyan épületekre, tornatermekre, olyan tornatermi bővítésekre lenne szüksége, amelyek a mindennapos testnevelés gondjait orvosolni tudják – fejtette ki Nagy László, az MSZP frakcióvezetője.

A polgármester az ellenzéki képviselőkre reagálva azt mondta, hiányolta a konstruktív szemléletű, módosító indítványokat. A Jobbik üdvözölte az új beruházásokat, azonban azt mondták, hogy a tavalyihoz képest karcsúbb költségvetés miatt bizonyos ellátási formákra, beruházásokra kevesebb pénz jut, ezért nem támogatták az idei költségvetést.

– Az elmúlt évhez képest 2 milliárd forinttal kevesebből kell, hogy gazdálkodjon a város. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy ezt a pénzt valahol meg kell spórolja az önkormányzat. Az út és különböző intézmények felújításait továbbra is előirányozza a költségvetési tervezet, hogy folytatni fogják. Kell is, hiszen ezek az épületek évről évre csak romlani fognak, illetve a közutak sem fognak maguktól megjavulni. Kell, de azt nem tartjuk jónak és hosszú távon eladósodáshoz vezet, hogyha ezeket hitelből fogjuk finanszírozni. A jelenlegi költségvetés 400 millió forint felvételét irányozza elő, ezen beruházások fedezetére – fogalmazta meg Béres József, a Jobbik önkormányzati képviselője.

Stabil, kiegyensúlyozott év lesz pénzügyileg Nyíregyházának. Ezt már a Fidesz frakcióvezetője emelte ki. Dr. Adorján Gusztáv hozzáfűzte, a költségvetés 26 milliárd forintos főösszeg, emellett számos uniós pénzből megvalósuló beruházás kezdődik meg idén a megyeszékhelyen, amelyek jelentős fejlődést eredményeznek. – Az ellenzék ezt nem teljesen érti, azt gondolom, hogy ehhez még fognak jönni olyan uniós fejlesztési források. Többmilliárdos fejlesztési forrás, amely ezt meg fogja emelni. Elég, ha csak azt mondjuk, hogy a költségvetést befolyásolja, és meghatározza a Modern Városok Program keretében nyújtott támogatás. Ezek is be vannak építve mind a bevételi oldal tekintetében. Ezek munkahelyteremtést és infrastrukturális fejlesztéseket hoznak. Az a tendencia, amit a korábbi évben elindítottunk, azt tovább tudjuk folytatni. Például utak, járdák, közvilágítás továbbépítését. A szociális ellátórendszerbe is több összeget tudunk biztosítani, például gyermekétkeztetésre több jut majd. Olyan sportlétesítmények felújítása is elő van irányozva, amit korábban megígértünk, mint a tornatermek felújítása. Az idei évben négy tornatermet fogunk felújítani különböző iskolákban – fejtette ki dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz frakcióvezetője.

Nyíregyháza 2016-os költségvetését a közgyűlés 16 igen és 3 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)