Nagyszabású koncertekkel emlékeztek a legendás Farkas „Shulcz” Tiborra Nyíregyházán

Három éve hunyt el az ismert és kedvelt nyíregyházi lemezlovas, Farkas Tibor. Azóta minden esztendőben emlékeznek rá barátai és zenésztársai, illetve közönsége, amely ropta a 60-as évektől Shulcz papa zenéjére a rockot. Szerda este egy nagyszabású koncert szólt emlékére a Váci Mihály Kulturális Központ hangversenytermében.


A 2015-ös első zenei alkalom után volt Shulcz-sarok avató is a könyvtárban, most egy baráti koncert szólt volna augusztus 7-én a Városmajorban. Oly nagyra nőtt azonban az érdeklődők és a muzsikusok köre, hogy a Váci Mihály Kulturális Központ nagyterme lett a helyszín.

Nyolc zenekar, számos vendég, beszélgetőtárs Shulcz-ról, a zenéről, az emlékezetes múltról

A két Pila, a Kettős szív, Csaszi és Racsi, a Mentha Project, a Karmapirin meg a többiek. Kívánom, hogy a mai fiataloknak is legyen mire és kire emlékezni majd annak idején!

Ő egy ilyen típusú figura volt, hogy adni szeretett. És ez a jellemző. Összeállított egy ilyen kis CD-t a zenekar minden tagjának, amin a világ nagy bandái játsszák a Shadows számokat. Instrumentális számok. Tehát a Deep Purple szólógitárosától vagy a Metallica és így tovább. És ezekből csinált egy ilyen kis összeállítást és szignózta mindenkinek. Annyira megható volt, amikor a Sóstón jön kis reklámtáskával, ugye 5 darab és kiosztja mindenkinek. Na fiúk – azt mondja –, ez is Shadows, de teljesen más.

– vallott Shulcz-emlékeiről a KalandOldRock zenésze, Balogh Attila.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Shulcz minden zenét ismert, minden irodalmat elolvasott, rengeteg fesztivált megjárt. A Luxemburgi Rádión nevelkedett, budapesti tapasztalatok nyomán diszkózott végtelenül precíz, intelligens módon, birtokában minden műfajhoz tartozó ismeretnek. „Lemezbemutatásra alkalmas személy” oklevelével szórakoztatott az egykori konzervgyárban, a Krúdy Teraszon, az Ifjúsági Parkban vagy a Columbiában, bulikban és esküvőkön. Beatles klubot működtetett és könyvet írt KoRock címen, hogy nyoma maradjon a helyi zenészeknek.

Beceneve egy kedvelt német focista nyomán ragadt rá

Farkas Tibi özvegye, Éva szeme felcsillan a hátizsákos fesztiválutak és a táncos esték emléke nyomán.

Naná, hogy jártunk együtt, mert ez anélkül elképzelhetetlen. Így is ismerkedtünk meg egyébként. Egy klubdélutánon még akkoriban, hívták a 60-as évek végén rendezvényekre, ahol ő adta a zenét, én meg meghívott leány voltam egy fiú osztály meghívására. Tehát onnan datálódik. Úgyhogy ott volt az első tánc. Akkor felkért táncolni. Persze nagyon szeretett és jól táncolt, és jártunk koncertekre is. Én nyilván egy időben kevesebbet, amikor a gyerekek kicsik voltak. Ő itt Magyarországon azt hiszem, mindent látott, amit itt bemutattak, vagy aki itt bárhol fellépett.

A kor szelleme hozta a minőségi muzsika iránti szerelmét, Woodstock üzenete a béke és a zene jegyében, na meg a bátyja példája és hívó szava.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Hagyatéka nemcsak szellemi érték

A Móricz Zsigmond Könyvtárban közkincs lett Shulcz zenei szakkönyvtára és zenés filmjeinek sora. Budapest XIII. kerületében a RaM Colosseum rock hírességek csarnokában helyezte el özvegye a Papa New Musical Express összegyűjtött, bekötött évfolyamait. Így lesz örök emlék Farkas Shulcz Tibor a Dj, a nyíregyháziak egykori kedvence, ki a túlvilágról vezényli a színpad után vágyó helyi zenészek koncertjét. Itt volt az Imagine és a Hello, Goodbye.

Egy korosztály Majkája.


Matyasovszki Edit