Nagybányai művészek kiállítása a Váci Mihály Kulturális Központban
Fotó: Szarka Lajos

A nagyhírű Nagybányai Művésztelep alkotóinak munkáiból nyitottak kiállítást a Váci Mihály Kulturális Központ földszinti galériájában. 33 festőművész mutatja meg képein, hogyan maradnak hűek a régi iskola hagyományaihoz, avagy törekednek új utakra találni. A tárlatot június 30-ig láthatják.

 

A nehéz esztendők után arra törekszik Nyíregyháza, hogy bemutassa a testvér- és partnervárosok kulturális életét. Kiállítási és fellépési lehetőséget nyújt a baráti országok művészeinek. Most a Romániai Képzőművészeti Szövetség nagybányai csoportja kapott lehetőséget a Váci Mihály Kulturális Központ földszinti galériájában. A köszöntő gondolatok összekötötték a nagybányai és a nyíregyházi értékeket. 

„Amikor Nagybányáról beszélünk, a Nagybányai Festőiskola és a Művésztelep jut eszünkbe. Az ottani mozgalom az 1890-es években indult, ami megújította a festés és grafika művészetét. Nagy hatással volt Európa, de leginkább a magyar festő- és grafikusművészek alkotásaira. Nyíregyháza büszke kulturális életére – ezt mindig, mindenhol elmondom. A művészetek városa vagyunk. Nagyon sok értékes, elismert művész él a városunkban, és alkot” – így szólt a kiállítás látogatóihoz és a művészvendéghez Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő.

A Nyíregyházán kedvelt festőművész, Madarassy György szülővárosa Nagybánya, aki a tradicionális irányzathoz tartozik, a tájfestészet neves hagyományait folytatja – jelezte a szakember. A kiállítás kurátora szakmailag értékelte a gyűjteményt.

„Nyilvánvaló, hogy a Hollósy-érának a hatása máig érezhető. Az a fajta kultikus, csodálatos időszak nem megismételhető és nem is szükséges. Ha körbenézünk a kiállításon, látjuk, hogy a mostani kortárs művészeknek az alkotóit is mélyen áthatotta ez az időszak, ezek a hagyományok. Igenis megjelennek a tájértelmezések, a figuraértelmezések, a plein air festészet, de más módon. A román tradíciók, a frissesség és a dinamizmus is belejátszik ebbe a közösségbe, és együttesen alakul. Mindkét csoportosulás nagymértékben hat egymásra, és ettől érdekesen friss ez az egyesületi munka” – mondta Németh Erika szobrászművész.

Az egyéni tájak, illetve a modern emberi tér köré csoportosította a kiállítás rendezője a képeket. 

Érezhető, hogy egy csapatban dolgozik ez a közel 100 hivatásos művész, a most kiállító 30-nál is több alkotó széles keresztmetszetét mutatja be ennek a gazdag szövetségnek.

„Én szerintem itt két irány működik. Az egyik, ami a hagyományt követi, még akkor is, ha nem nagyon rikító módon, és van egy másik fővonal – csomó elágazódással –, mely a modern, a kortárs világnak a lüktető, meglepő, gyorsan változó képeit mutatja be, és összefügg a világegyetem művészetének a lüktetésével” – fogalmazott a nagybányai festőművész, Kovács Bertalan.

A kiállítást június 30-ig láthatják a Váci Mihály Kulturális Központ földszinti galériájában. Rzeszów, Bielsko-Biala bemutatója után most nyílt a nagybányai gyűjtemény. Ezt követi szeptemberben a szatmárnémeti művészek tárlata.

Kapcsolódó galéria

Nagybányai képzőművészek kiállítása