Utazás – Továbbra is Törökország és Görögország a legkedveltebb úti célok között
Fotó: Illusztráció

Egymást érik az érdeklődők az utazási irodákban. Az eddigi tapasztalatok alapján a legnépszerűbb külföldi desztinációk listája alig változott, még mindig Törökország és Görögország a listavezető a repülős utak körében, az egyéni utak tekintetében pedig továbbra is Horvátország a sláger.

A turizmus-vendéglátás ágazat számos kihívással és problémával szembesült az elmúlt néhány év során, amelyek befolyásolták az emberek utazási szokásait és szükségleteit. Több felmérés is azt mutatja, hogy 2023-ban egy nagyobb fordulat fog bekövetkezni az utazási szokásokat illetően, a legtöbb utazó kedvét azonban az infláció és a magas energiaárak sem veszik el. Az utazók közel fele azt vallja, hogy valószínűleg többet költ majd a következő útjára, hogy bepótolja mindazt, ami a járvány miatt kimaradt az életéből. Még a téli időszakban megkezdődtek a foglalások az utazási irodákban, méghozzá nem is akármilyen mértékben. Bőven vannak olyan desztinációk és időszakok, amelyekre már nincsenek is szabad helyek. A koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest egyre többen keresik fel az utazási irodákat, a biztonságos nyaralások érdekében.

– Az elmúlt időszakban a COVID nagy változásokat hozott. Az utazási kedv nagyon nagy, az emberek nagy része szeretne utazni, és az árakat figyelembe véve, inkább külföldöt választják előszeretettel – mondta el Bicsérdy Rita, a Sky Travel tulajdonosa.

Irány a tengerpart!

Az eddigi tapasztalatok alapján a legnépszerűbb külföldi desztinációk listája alig változott, még mindig Törökország és Görögország a listavezető a repülős utak körében, az egyéni utak tekintetében pedig továbbra is Horvátország a sláger, mely méltán népszerű turistacélpont, ugyanis remek partjai vannak, ahol a nyaralók élvezhetik a kellemes sós vizet. A strandok leginkább kavicsosak, így érdemes megfelelő lábbelit vinni magunkkal a fürdéshez. Azonban ne bánjuk, hogy kevés a homokos szakasz, ugyanis a sziklás part szemet gyönyörködtető látványt nyújt.

– Még előttünk az egész szezon, de az előfoglalások alapján azt lehet látni, hogy marad a tavalyi felhozatal, tehát ár-érték arányban Törökország kiemelt úti cél. A magyarok által nagyon kedvelt Görögország, illetve az egyéni utazásoknál Horvátország vezeti a listát – emelte ki Bicsérdy Rita.

Last minute utazás? Érdemes átgondolni!

Minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendenek manapság a last minute utazások. Sokan eleve az ilyen utakat keresik, illetve célzottan ezekre építik fel az évi kikapcsolódást úgy, hogy valójában nem is tudják, mit jelent ez a kifejezés, illetve ami mögötte van. A téma kapcsán ugyanis nagyon sok tévhit kering az emberek között. Valaki csak egy szimpla akciónak tartja a last minute utakat, mások pedig egy alacsony minőségű szolgáltatásnak, holott valójában egyik sem fedi a valóságot, Bicsérdy Ritát erről is kérdeztük.

– Én inkább azt mondom, hogy a last minute utak nagyon kevés helyre, és ott is már csak a megmaradt szállásokra vonatkoznak, amik nem biztos, hogy a legjobb minőségűek. Úgyhogy mi mindenkinek azt ajánljuk, hogy inkább akciós áron foglaljon, és azok, akik a last minute utakra vadásznak, gondoljanak arra is, hogy ott már lehet, hogy csak egy rosszabb minőségű szálláshelyet tudnak választani – mondta el Bicsérdy Rita.

Érdemes tehát jól megfontolni utazásunk szervezését, és bízni az utazási irodák által nyújtott biztonságos feltételekben. Az eddigi tapasztalatok szerint idén nyáron is a tengerpartok állnak az úti célok toplistáinak élén.