Műszaki igazgatóként is helyt áll a tapasztalt képviselő

Tóth Imre Vaján nőtt fel, s a fiatal korában is műszaki érdeklődésű képviselő nyíregyházi kötődése már a középiskolában kialakult: a Bánkiban végzett gyártástechnológia-számítástechnika fakultáson, ami akkoriban újszerű volt. A kecskeméti Műszaki Főiskolán átvett oklevele után azonban 1997-ben az útja még tágabb értelemben vett szülőföldjére vezetett, Nyírbátorban helyezkedett el mérnökként, a ma is prosperáló MSK-nál, mely során Németországban is szerzett gyakorlatot. Később a Miskolci Egyetemen is diplomázott, s akkoriban az Unilevernél már műszaki vezetőként dolgozott éveken át, majd rövid időre „belekóstolt” az élelmiszergyártásba is, mielőtt a Jósa András Oktatókórház műszaki igazgatója lett hét évvel ezelőtt.


Jelentős kórházi beruházások

 

Most már a Sz-Sz-B Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórháznál tölti be ezt a pozíciót, mely elég sok területet érint. A beruházások kapcsán, lokálpatriótaként sorolja az egész megyére pozitívan ható fejlesztéseket: a nemrég lezárult Tömbkórház projektet, a Sürgősségi Központ és a Rehabilitáció infrastruktúrájának megújulását. – Épp most zajlanak a költözések, s szinte térkép kell az eligazodáshoz annak, aki régen járt a jelentősen modernizálódott épületegyüttesben.

 

Három önkormányzatba választották

 

Közéleti pályafutása nem szokványos módon indult, hiszen őt nem egy győzelem „vonzotta be”, hanem a 2002-es választási vereség. Ekkor lett a FIDESZ tagja Nyírbátorban, éveken át aktivistaként dolgozva. 2006-ban kapott először jelöltséget, s mindjárt kettős szerepet is, hiszen egyrészt bejutott a nyírbátori képviselő-testületbe, másrészt a megyei közgyűlés FIDESZ frakcióját is erősítette. Egy ciklussal később, 2010-től pedig Nyírbátorban már a FIDESZ frakciót vezette, amellett, hogy elnöke volt az ottani Pénzügyi és Gazdasági Bizottságnak. – Mostani munkámat megkönnyíti a két önkormányzati testületben eltöltött összesen nyolc év, ami rengeteg tapasztalatot adott. Itt, Nyíregyházán ugyanis ezzel a rálátással lehetek az egyéni képviselői munka mellett a Gazdasági-Tulajdonosi és a Pénzügyi Bizottság tagja.

 

Családcentrikusan, Örökösföldön

 

Tóth Imre tulajdonképpen Örökösföld képviselőjének mondhatja magát, még akkor is, ha az új építésű, sor- és családi házas övezet, valamint egy-két utca nem tartozik hozzá, azonban a Szalag, Család, Törzs és Semmelweis utcák által határolt központi rész igen. Az egy tömbben élő, nagy számú lakosság közösséggé formálására is igyekszik gondot fordítani. Ennek jegyében szervezett tavaly Családi Egészségnapot, az Örökösföldi Közösségi Házban drogprevenciós rendezvényt, s nemrégiben egy újabb bűnmegelőzési pályázaton is nyertek, több egyesület összefogásával. – Úgy érzem, a Bátor Környezetvédők Egyesülete alapító tagjaként is, hogy egy képviselőnek ezeken a területeken is felelőssége van. Ennek részeként szerveztük újjá a gyengülő örökösföldi polgárőrséget, s nyitottuk meg a polgárőr irodát a Fazekas János tér 24. lakótömb földszintjén.

[REKLAM]

A biztonság és a közösségépítés, a családközpontú politizálás azért is kiemelt ügy számára, mert maga is nagycsaládos: óvodás lányukat, kisiskolás fiukat, valamint középiskolás lányukat a Krúdy gimnáziumban német–angol szakos tanár feleségével nevelik. Tóth Imre azt mondja: a CSOK (otthonteremtési kedvezmény) segítségével várhatóan lakások épülhetnek majd a választókörzet területén, s igyekszik arra rávenni a majdani beruházókat, hogy ezekhez a kikapcsolódást elősegítő létesítményeket is építsenek, ne csak ingatlanokat.

 

Intézmények, csomópontok

 

Az örökösföldiekkel együtt örül annak, hogy az elmúlt években megújult a Móra iskola és a központi park, legutóbb pedig az Aprajafalva Bölcsőde korszerűsödött. S azóta is történt már előrelépés: ígéretét tartva az új templomok környékén – könnyítve a sportlétesítmények látogatását is – nemrég parkolók készültek, amit szeretnének folytatni. – A tervek között szerepel több csomópont átalakítása. Ha előre nem látható akadályok nem merülnek fel, körforgalom lehet a Semmelweis és Törzs utca kereszteződése, jobb oldalra kanyarodó sávot kaphat a 41-es főút az áruháznál és a Törzs utca is, a 4-es számú főútra, Nyírpazony felé. Emellett szeretnénk egy streetballpályát is létrehozni a Westsik iskola környékén – avatott be a jövő terveibe is Tóth Imre.

Tarczy Gyula