Megemlékezés a Petőfi téren

Zenés irodalmi műsorral készültek az ünnepi megemlékezésre a Művészeti Szakgimnázium diákjai a Petőfi téren. Már hagyomány, hogy a fiatalok, a város középiskolásai idézik fel az 1848-as eseményeket a nagy költő szobránál.

További képekért kattintson a fotóra!

Bistey Attila, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanulója szerint a fiatalok számára hordoz a legtöbb üzenetet ez az ünnep, ugyanis az 1848-as események során is fiatalok buzdultak fel, hogy a rendszert leváltsák. Úgy véli, a fiatalok eléggé át tudják érezni ezt a hangulatot. Kifejezetten jónak találja, hogy a fiatalok készülnek ilyenkor megemlékező műsorral, mert, mint mondja, ők tudják legjobban demonstrálni a márciusi ifjakban dúlt életérzést.


A nők szemével

 

A műsorban a diákok új aspektusból közelítették meg az 1848-as eseményeket: a nők szemén keresztül. Dantesz Tamásné, a diákok felkészítő tanára kiemelte, azt szerették volna bemutatni, hogy a lányok, a nők hogyan élték meg az 1848-as márciusi eseményeket, hogyan élték meg a szabadságharcot, mit érezhettek otthon, amikor a férfiakat elengedték a harcba, mit éreztek akkor, amikor Világosnál letették a férfiak a fegyvert, illetve ők mint túlélők hogyan emlékeznek a hősökre.

 

Tenni a szabadságért

 

A városvezetés részéről Jászai Menyhért mondott ünnepi beszédet. Az alpolgármester kiemelte, a magyar szabadság 1848/49-ben született meg. A jövő nemzedékeinek pedig kötelessége úgy munkálkodniuk, hogy utódaik azt a szabadságot kapják örökül, amit a márciusi ifjak megálmodtak.

– Tennünk kell azért, hogy továbbra is egy szabad országban és szabadon élhessünk. Hogy a nemzeti összefogás és összetartozás, akárcsak 1848-ban, immár az egész nemzet valósága legyen. Nyílt szívvel és lélekkel, ahogy a márciusi ifjak példaként állították elénk – buzdított Jászai Menyhért.

A zenés, irodalmi megemlékezést követően a megjelentek megkoszorúzták Petőfi mellszobrát és fejet hajtottak a szabadságharc hősei előtt.


Négyes ünnep Borbányán

 

Ugyanezen a napon Borbányán, a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményében is megemlékezést tartottak a forradalom 169. évfordulója alkalmából, illetve azt is ünnepelték, hogy a településrészen 105 éve kezdődött meg az önálló közoktatás, 30 éve adták át az Alma utcai épületet, valamint 20 éve viselik Petőfi Sándor nevét.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)