Magyarország a jobban védekező országok közé tartozik

Egész Európában továbbra is gyorsan terjed a járvány, egyre nő a fertőzöttek, a kórházi betegek és az elhunytak száma. Az EU nagy részén súlyosabb a helyzet, mint Magyarországon. Hazánk az egymillió főre vetített adatok szerint a fertőzöttek és az elhunytak számában az európai középmezőnyben van.

Az egyes országok járványhelyzetét a járványadatok átfogó összehasonlításával és a legszélesebb intervallumban érdemes értékelni, hiszen a napi adatok összehasonlítása sok esetben nehéz, mert a különböző országok hatóságai adatközlési szokása eltérő.

Fertőzöttek terén továbbra is a legjobban teljesítő országok között vagyunk, az uniós átlag továbbra is jóval magasabb a magyar adatnál. 14 másik EU-tagállam előz meg minket az egymillió főre vetített fertőzöttek számában: Luxemburg, Belgium, Csehország, Spanyolország, Franciaország, Szlovénia, Hollandia,  Ausztria, Horvátország, Portugália, Olaszország, Lengyelország, Románia, Svédország.

Az egyes országok más-más módszertant használnak a koronavírussal elhunytak adatok közlésében. Fontos tudni, hogy Magyarország az egyik legátláthatóbb és legnyíltabb adatközlést folytatja, hiszen minden olyan elhunytat közöl, aki igazolt koronavírus-fertőzött volt, még akkor is, ha a közvetlen halálok nem a vírusfertőzés, hanem valamilyen meglévő alapbetegség. 

A járvány kezdete óta a mai napig 4008 elhunytat regisztráltunk koronavírus-fertőzéssel, többségük idős, krónikus beteg, átlagéletkoruk 76 év. Az eddigi elemzések szerint az elhunytak mindössze 7%-ánál nem  tudni meglévő társbetegségről. Magyarország az 1 millió főre jutó elhunytak számában az uniós középmezőnyben van. Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban, Svédországban, Romániában, , Szlovéniában, Hollandiában, Luxemburgban,Bulgáriában és Írországban rosszabb a helyzet. 

 

Forrás: koronavirus.gov.hu