Korszerűsítések és fejlesztések a bíróságon

Több mint 80 ezer ügy érkezett be a bíróságokra a nyíregyházi törvényszék illetékességi területén a tavalyi esztendőben. Az országban folyó bírósági perek közel hat százalékát itt tárgyalták – erről számolt be dr. Nyakó Zsuzsanna. A Nyíregyházi Törvényszék elnöke hozzáfűzte, a tárgyalt ügyekből kevesebb mint 13 ezer maradt folyamatban, ez pedig azt bizonyítja, hogy gyors és hatékony munkát végeznek a megyében.

Megdöbbentő adatokkal is szolgált az elnök, az eljáró bírók összesen több mint 7000 napot tárgyaltak és több mint 27 ezer ügyben jártak el. A törvényszék munkatársainak száma alig emelkedett az elmúlt évben, az összlétszám csupán egy fővel nőtt.

 

TÁRGYI ERŐFORRÁSOK

 

Javult ellenben a munkakörnyezet. Nyíregyházán a Toldi utcai épületben történt felújítás és emellett Fehérgyarmaton, Mátészalkán és Vásárosnaményban is sikerült korszerűsítéseket végezni a bírósági épületeken. A tájékoztatón részt vett dr. Handó Tünde is. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmondta, hogy a Nyíregyházi Törvényszék két országos programban is részt vett. A Szolgáltató Bíróság és a Fenntartható Fejlődés programokban is előkelő helyen végzett.


PÁRTATLANSÁG, NYUGODT ÍTÉLKEZÉS

 

Dr. Handó Tünde hangsúlyozta, a fenntartható fejlődés program egy 8 hónapos program volt, amely 3 pillérből állt, annak első pillére a legfontosabb teendőkre koncentrált, nevezetesen az ítélkezés időszerűségére és minőségére, ahol a bírók és egyes bírósági szervezetek célokat határoztak meg, amelyeket szervezeti szinten kellett teljesíteni. Az elnök hozzáfűzte, ennek a változtatásnak az lett a következménye, hogy a nyíregyházi törvényszéken az országos átlagot is meghaladóan emelkedett a két éven túli befejezett ügyek száma és időszerűbb lett az ítélkezés.

A Debreceni Ítélőtábla elnöke is eljött a nyíregyházi beszámolóra. Balla Lajos arról tájékoztatott, hogy átlagosan mintegy 460 ügy érkezett az Ítélőtáblára a régióból, amely az országos ügyszám ¼-ét teszi ki.

A tájékoztató végén Nyakó Zsuzsanna bejelentette, hogy az átláthatóbb bírósági működés érdekében tavaly augusztus 1-től nagyobb figyelmet szentelnek a korrupció megfékezésére. Van olyan munkatárs, akinek az a feladata, hogy a bírói munka korrupciós kockázatait tárja fel. Ennek felelősét interneten is elérhetik az állampolgárok.

Hozzáfűzte, a bíróság nagy figyelmet szentel arra is, hogy havi szinten véleményt alkosson jogértelmezési kérdésekben és az aktuális jogszabályváltozásokról az internetes oldalukon közérthető tájékoztatást adjon az állampolgárok részére.

Pálfi Hedvig Nóra