Jégvilág: egyetlen hétvége alatt húszezer látogatót vonzott a Nyíregyházi Állatpark lenyűgöző attrakciója
Fotó: Szarka Lajos

Még csak pénteken nyitották meg a Jégvilág Interaktív Állatbemutatót, máris impozáns látogatószámmal büszkélkedhet. A pünkösdi ünnepi hosszú hétvége során hatalmas volt az érdeklődés; húszezer látogató érkezett az állatparkba. A monumentális épület a modern technika segítségével kalauzolja el a látogatókat a sarkkörök világába, külső és belső terekben mutatja be a jeges égövi állatok életét, számos innovatív élményelemmel kiegészítve. Az új látványosság Magyarország legnagyobb, vidéki állatkerti beruházása.

A Jégvilág Interaktív Állatbemutató az ország történetének legnagyobb vidéki állatkerti beruházása, amely közel 14 milliárd forintból, a Modern Városok Program keretében valósult meg. Az Európában is egyedülálló technikai megoldásokat alkalmazó különleges épület és a hozzá kapcsolódó 2 hektáros külső kifutórendszer Magyarországon még nem látott, ritka sarki állatfajoknak ad teret. A pénteki megnyitó ünnepséget követően a hosszú hétvégén rengetegen érkeztek, hogy megcsodálják a Jégpalotát és az azt körülvevő kifutórendszert.

– A pünkösdi időszakban óriási érdeklődés övezte a Nyíregyházi Állatparkot, hiszen alapvetően 35 hektáron 5000 állatot mutatunk be. A legnagyobb érdeklődés azonban a Jégvilág Interaktív Állatbemutatót övezte, hiszen újdonság volt az ide érkezőknek. A három napos ünnep alatt húszezer látogató volt kíváncsi rá, akik nemcsak az országból érkeztek, de határon túlról is szép számmal jöttek – mondta el visszatekintve a hétvége tapasztalataira Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

A tízezer évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak idézik meg a Jégpalota épületében. Zoológiai szempontból tele van állatritkaságokkal a ház, amelynek fő eleme a jegesmedve tenyészközpont, ahol egyedülálló módon a legnagyobb jegesmedve tér hűtött és a 4 méter mély medencében a víz alatt is láthatják a világ legnagyobb szárazföldi ragadozóját a látogatók. A Jégvilág állatritkaságai mellett olyan interaktív elemekkel várja az érdeklődőket, melyek egyedülálló, feledhetetlen élményt nyújtanak.

– Aki bejön a Jégpalotába, nemcsak a sarkkörön élő élőlényeket tudja megcsodálni, hanem saját magukon tudják megtapasztalni az ide érkezők, hogy milyen a sarkvidéki klíma például. Vannak speciális fakultatív elemeink is, mint a VR tengeralattjáró, ahol a jeges tenger élővilágát lehet megtekinteni, vagy a Száguldó Folyó, ahol egy fatörzsszerű csónakból lehet megnézni az állatokat. Igazán izgalmas élménnyel zárul a 4 perces kör, hiszen egy 10 méter magas zuhatagról kell lezuhanniuk a csónakban ülőknek – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

A Száguldó Folyón fatörzsszerű hajókban ülve a folyó sodrása viszi végig a látogatókat az állatok között, az élményt pedig tovább fokozzák a vízből kiemelkedő élethű kardszárnyú delfin figurák is – az elmúlt napok tapasztalata alapján ez az újdonság a látogatók egyik legkedveltebb eleme.

A Jégpalotát övező külső kifutórendszer bőven ad még látnivalót az érdeklődőknek, hiszen Alaszkába és Szibériába kalauzolja a látogatókat, ahol többek között a sarki farkasok mindennapjait láthatják egy különleges üvegbúrán keresztül, de helyet kapott a Mandzsu daru és a sarki róka is.

További különlegesség még pedig, hogy a Magyarországon eddig nem látott királypingvinek mellett sziklaugró pingvineket és a meleg égövi Humboldt-pingvin kolóniát is bemutatja a Jégvilág.