Mihez kezdjünk Nyíregyházán pünkösd hétfőn?

Izgalmas programokkal várja a látogatókat a Kelet-Magyarország legszebb skanzenje a Sóstói Múzeumfalu és természetesen nyitva lesz a Nyíregyházi Állatpark, ahol elképesztő sarkvidéki kalandok várják a látogatókat. Ilyet még garantáltan nem látott!

De kezdjük az elején, mit ünneplünk pünkösdkor?

Pünkösdkor a szentlélek eljövetelére és az egyház születésnapjára emlékezünk. A Biblia szerint ezen a napon gyűltek újra össze Jeruzsálemben a Jézus halála után szétszéledt tanítványok. Miután pedig lángnyelvek képében megszállta őket a szentlélek, különböző nyelveken kezdtek el prédikálni az apostolok, aminek hatására ezrek tértek és keresztelkedtek meg egyetlen nap alatt.

Ez a pünkösd eredete és jelentése

A pünkösd szó a görög ötvenedik szóból ered, vagyis a szentlélek eljövetelét már az őskeresztények is a húsvét utáni 50. napon ünnepelték, ahogy azt most mi is tesszük. Az ókorban egyébként a pünkösd a húsvét utáni 50 napos időszak egészét is jelentette, például Szent Ambrus milánói püspök szerint ez az időszak egyetlen hosszú vasárnap, amit ugyanúgy kell megünnepelni, mint a húsvétot.

2024. május 20-án is ismét felelevenítik a pünkösdi hagyományokat a Sóstói Múzeumfaluban

Sóstói Múzeumfalu újra a vidámság és kultúra központjává válik idén a pünkösdi hétvégén. A festői környezetben található múzeumfaluban számos izgalmas programmal várják a látogatókat, akik kikapcsolódást és emlékezetes élményeket keresnek.

Május 20., Pünkösdhétfő

10:30 Pünkösdi „mavagyonolas” – Lókötő-Topogó Táncegyüttes és a Topogó Junior Táncegyüttes
11:00 „Aki az én mesémet meg nem hallgassa … “- Simándi Laszló mesemondó előadása
11:30 Esztenás Zenekar – népzenei koncert és táncház
12:30 Pünkösdikirály-választás
13:30 Balogh Melinda Társulat -Tündér Ilona
14:30 „Élnek boldogul, ha meg nem hóttak … ” – Simándi László mesemondó előadása
15:30 Táncház

 

Kísérő programok:

népi játszóudvar, kézműveskedés, népiskolai tanítási óra, gyógyteakóstoló, térképes játék, kosaras körhinta, ételkóstoló, lovaskocsikázás, kurátori tárlatvezetés a „Nagy az öble, vékony a dongája .. ” című kiállításon, koszorúkészítés

A felnőttek 2000 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 1000 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.

 

Pünkösd az Állatparkban

Pünkösdi nyitvatartás: 09:00-18:00 
Pénztár zárás: Fél órával a park zárása előtt!

Átadták a csaknem 14 milliárd forintból megépített Jégvilágot, a sarkkörök és a hideg égövek világát idéző interaktív állatbemutatót pénteken a Nyíregyházi Állatparkban, ez az attrakció is várja a látogatókat az idei pünkösdön.

Az Európában egyedülálló technikai megoldásokat alkalmazó, speciális üvegtáblákkal borított épület és a hozzá kapcsolódó kéthektáros külső kifutórendszer Magyarországon még nem látott ritka sarki állatfajoknak ad teret.

A tízezer évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok és mamutcsontvázak elevenítik fel a látogatók számára, a világ legnagyobb ragadozóját, a jegesmedvét pedig hűtött térben és a négy méter mély medencében a víz alatt is láthatja a közönség

– mondta el Gajdos László, a SóstóZoo igazgatója.

Az országban elsőként bemutatott királypingvineket 0 Celsius fok körüli bemutatóteremben helyezték el, de a látványosságban két másik pingvinfajt, a rajzfilmekből jól ismert sziklaugró pingvint és a meleg égövi Humoldt-pingvint is bemutatják. A külső kifutótérben Alaszka és Szibéria elevenedik meg a fehérfejű rétisas és a világ legnagyobb sas madarának számító Steller-sas segítségével.

A  sarki farkasok és a rénszarvasok mellett a patagóniai oroszlánfókák kifutórendszerét egyaránt láthatják az érdeklődők, akik kipróbálhatják a fagypont körüli klímakamrát és az úgynevezett “száguldó folyót”, amelyben fatörzsszerű hajókban ülve a folyó sodrása segítségével lehet az állatokat megnézni.

A látogatok emellett bepillantást nyerhetnek az indián táborban a kanadai őslakosok életébe, meg lehet nézni az iglukat, egy VR tengeralattjáró segítségével pedig lemerülhetnek a jeges tengerek mélyére.

Az épületbe telepített hatalmas akváriumok közben élőben is bemutatják a jeges tengerek halainak világát.

A Jégkorszak Interaktív Állatbemutató egyik legérdekesebb részeként a flume ride, azaz egy mesterséges, szurdokban folydogáló, kis csónakkal járható patak épült meg, amihez egy igazi vidámpark elem is tartozik, hiszen magasból lehet vele lecsúszni, miközben a csónakunk egy tavacsakába landol. 

Magyarország eddigi legnagyobb vidéki állatkerti beruházása csaknem 14 milliárd forintból, a Modern Városok Program keretében valósult meg.