Költségvetés – Több mint 145 milliárd forintból gazdálkodik idén Nyíregyháza
Fotók: Szarka Lajos

Elfogadta a közgyűlés Nyíregyháza valamivel több mint 145 milliárd forintos költségvetését. A költségvetési főösszeg több mint felét különböző beruházásokra és felújításokra tervezi költeni a városvezetés. A 2024-es főösszeg hitel felvételével nem tervez, valamint az önkormányzatnak jelenleg sincs adóssága – emelte ki a könyvvizsgáló. A képviselők döntöttek a belterületi utak fejlesztéséről szóló határozatról is, így újabb útszakaszok korszerűsödhetnek 620 millió forintból a város több pontján.

A csütörtöki közgyűlés különböző díjak és elismerések átadásával kezdődött. Elsőként Nyíregyháza Város Nívódíját a BANU-SZER Építőipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. képviseletében Balázs László és Bálint Tamás vehette át. A több mint harmincéves tapasztalattal rendelkező cég többek között aktívan részt vesz a vármegyei gázberuházásokban és aktívan foglalkoznak a tanulók képzésével is. Nyíregyháza Város Nívódíját Kovács Richárd, a Sója Miklós görögkatolikus iskola pedagógusának ítélték, elismerését felesége vette át a közgyűlésen. Tanári hivatása mellett a sport is fontos szerepet tölt be az életében, a 2023-as Európa Játékokon szerzett bronzérme utat nyitott számára a párizsi olimpiára. Az Együtt-Egymásért Burger István-díj kitüntetést Bernáth Imre kapta, aki több mint két évtizede segíti a gyermekek felzárkóztatását és tehetséggondozását, valamint a Periféria Egyesületnél is aktív munkát végez a hajléktalan emberek megsegítése érdekében. A zene szeretete adta az ötletet, hogy zenekart alapítson kollégájával hátrányos helyzetű gyermekekkel együtt.

Hiteles tájékoztatás

A két közgyűlés közötti beszámoló kisfilm után Babosi György képviselő kért szót.

Örömmel néztem a kis filmhíradót, azzal kapcsolatban, hogy az ipari parkunkba nem csak akkumulátoripari gyárak szeretnének betelepülni. Most már csak abban bízom, hogy ki fogják szorítani innen az akkuipari cégeket” – mondta a Szövetségben Nyíregyházáért képviselője.

A képviselő sokadszorra kért tájékoztatást az ipari parki beruházásokkal kapcsolatos környezetvédelmi hatásokról, illetve a vízhasználatról. Dr. Podlovics Roland alpolgármester erre válaszul úgy nyilatkozott, a közgyűlés részletes tájékoztatást kapott már többször is zárt ülésen, valamint a Nyíregyházi Naplón és a nyiregyhaza.hu városi webportálon keresztül a lakosságot is hitelesen, tényekre alapulva és érthetően tájékoztatták – ott természetesen azokat az üzleti titkokat kihagyva adott interjút, amit a képviselők ismerhetnek. Az alpolgármester kiemelte, a cégek maguk is fontosnak tartják a környezet védelmét, az önkormányzat és a hatóságok pedig monitoring rendszeren fogják ellenőrizni a gyárak működését és környezetre gyakorolt hatásait.

Képviselő úr most mondta hozzászólásában vagy véleménynyilvánításában, hogy milyen jó, hogy nem csak akkumulátoripariak jönnek ide. A Boysen az elektromobilitáshoz kapcsolódik, hiszen az elektromos autóknak az akkumulátortartó lemezét gyártja majd, nem az akkumulátort gyártja. Akkor, amikor a környezetvédelmi meghallgatása volt a cégnek – akinek 180 köbméter a napi vízigénye, hozzávetőlegesen a kórháznak 300 köbméter a napi vízigénye –, akkor Ön egy akkumulátorral fémjelzett hozzászólásban kérte, hogy minél többen menjenek el és legyenek ott. Én azt gondolom, hogy ez jellemzi az Ön hiteles tájékoztatását és ameddig ez így is marad, addig én csak bizakodó vagyok, hogy egyszer le tudunk ülni, megkeres, nem csak a közgyűlésben feláll és elmond egy pár ilyen mondatot” – tette hozzá dr. Podlovics Roland.

Dr. Kovács Ferenc polgármester hozzátette, jelenleg öt beruházás indult el a déli ipari parkban, egy német, egy osztrák, egy svéd, egy dél-koreai és egy kínai. Ezek közül mindössze egy akkumulátorgyár, amely az országban a legszigorúbb szabályok és feltételek mentén épül Nyíregyházán.

Nincs hitel vagy kifizetetlen számla

A képviselők a csütörtöki közgyűlésen döntöttek Nyíregyháza 2024. évi költségvetéséről is. A város gazdasági helyzete stabil – ezt a könyvvizsgáló is többször alátámasztotta.

A városnak jelenleg hiteltartozása nincs, a ciklus végére jutott ide a város, hogy semmiféle fajta kötelezettsége nincs a hitelintézetek felé. A számokból azt látjuk, hogy a következő 5 évben közel 20 milliárdos saját bevételét a város vagy fejlesztésre vagy a működések finanszírozására tudja felhasználni” – tette hozzá Varga János.

A könyvvizsgáló szóbeli kiegészítésére a polgármester is reagált: „Aláhúznám ezt a dolgot, mert ez Nyíregyháza önkormányzata történetében finom szólva nem megszokott – 2010 előtt semmiképp –, hogy egy fillér hitelünk sincs, egy fillér kifizetetlen számlánk sincs, nem így kezdtük 2010-ben” – mondta dr. Kovács Ferenc.

Történelmi, rekordösszegű költségvetés

A nyíregyházi városvezetés több, korábban nem tapasztalt nehézséggel nézett szembe az elmúlt években, a legnagyobb megpróbáltatások között szerepel a Covid-járvány, az energiaválság és a szomszédunkban zajló fegyveres konfliktus is. Az önkormányzat átgondolt döntéseinek köszönhetően még ezekben a kihívásokkal teli években is sikerült beruházást megvalósítani, illetve elkezdeni – hangzott el a közgyűlésen. Néhány ezek közül: Stadion projekt, „Nagykörút bezárása”, Tiszavasvári – Derkovits utcai közlekedésfejlesztés, Déli ipari park komplex fejlesztése, Jégkorszak állatbemutató az állatparkban, jelentős közlekedésfejlesztési projektek. A képviselők csütörtökön elfogadták a költségvetést, amelynek mérlegfőösszege 145,1 milliárd forint.

Az elmúlt ötéves ciklus legmagasabb költségvetésének javaslata került most a közgyűlés elé, a kiadásokon belül közel 50 százalék képviseli a fejlesztési, felújítási kiadásokat. A költségvetés egyensúlyban van, ez biztosítja, hogy minden feladat, amit a költségvetésbe beterveztek, azt végre lehessen hajtani. A költségvetést elfogadásra javaslom” – mondta szóbeli kiegészítésében Varga János könyvvizsgáló.

Gazdaságélénkítő beruházások

Az adóbevételek is várakozáson felül teljesültek az elmúlt évben – mondta a Fidesz-KDNP frakcióvezetője felszólalásában.

A racionális működés az egész önkormányzati rendszert áthatja, hiszen mind az intézmények, mint a gazdasági társaságok önkormányzati forrásigénye jelentősen csökkent az előző évhez képest. Ki kell emelni a költségvetés kapcsán is, hogy a déli ipari parkban történő gazdaságélénkítő beruházások feltételeinek megteremtésével lehetőség nyílt, hogy több nagy befektető városunkat választotta letelepedés céljából, amely hozzájárul a város foglalkoztatottságának emeléséhez és gazdasági növekedéséhez” – tette hozzá Halkóné dr. Rudolf Éva.

Választási költségvetés

A Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője is felszólalt a költségvetés megtárgyalásakor.

2024-et írván egyébként egy választási költségvetés születik, hiszen érdemes ezeket az összegeket a közepénél megfelezni és világosan mutatja egyébként, hogy azért a júniusig elköltött összegeknek az aránya a második félévhez képest jelentősen nagyobb, miközben az elmúlt évekből emlékszünk, hogy általában ez fordítottan történik és a második félév szokott a költségek tekintetében mindig nagyobb súllyal a latba esni a költségvetés egészét tekintve” – emelte ki Jeszenszki András.

Halkóné dr. Rudolf Éva erre úgy reagált, minden beruházás itt marad a városban, az itt élők javaslatai alapján tervezik meg és az ő jólétüket szolgálják, attól függetlenül, hogy mikor készülnek el. Intézmények folyamatosan korszerűsödtek, utak folyamatosan megújultak, nem csak választási évben, ezeket pedig minden nyíregyházi, pártállástól függetlenül használhatja – egészítette ki a polgármester. Az önkormányzati érdekegyeztető fórum egyhangúlag elfogadásra javasolta a költségvetési tervezetet, a képviselők 14 igen és 6 nem szavazat mellett fogadták el az előterjesztést.

Béremelések önkormányzati forrásból

A költségvetés tartalmazza azt a forrást is, amiből a szociális szféra és a kulturális intézmények valamennyi dolgozójának átlagosan 10 százalékos béremelését fedezik, ezt kérdésre erősítette meg Jászai Menyhért alpolgármester, majd hozzátette, ez nagyjából 500 embert érint. Ez azokat a munkavállalókat jelenti, akik kimaradtak a jogszabály szerinti automatikus emelésből, így fedezetet sem biztosít hozzá a központi költségvetés, az kizárólag önkormányzati saját forrásból finanszírozható.

A szolgáltatások rendszerét nem lehetne tartósan magas színvonalon, túlzás nélkül mondhatom, felszálló pályán tartani az önkormányzat stabil pénzügyi és gazdasági alapjai, az elmúlt évek feszes gazdálkodása nélkül. Miért kell ezt minden alkalommal elmondani? Azért, mert egyszerűen katasztrofális krízishelyzetben volt a költségvetés a kezdeti időszakban. A másik fontos pillér az egyéni és közös szervezeti tudás, tapasztalat, amit a három csapás kivédése során szereztünk: úgymint világjárvány, háborús menekültkrízis és az energiaár-robbanás. A költségvetés legfontosabb értékének tartom a humán területen a stabilan, kiszámíthatóan finanszírozott intézményrendszert, amely keretében a humán ágazatban a hivatallal együtt kilenc intézményben 1250 munkatárs végzi feladatát, a központi béremeléssel nem érintett 500 dolgozónak, ahogy a kérdésre elhangzott válaszban is kiderült, a költségvetés 10 százalék differenciált béremelést biztosít ebben az évben az önkormányzat saját forrásai terhére. Ezen intézmények fenntartására egyébként 11 milliárd forintot fordít az önkormányzat, amelyből közel 2 milliárd forint az önkormányzat saját forrása” – mondta Jászai Menyhért a közgyűlésen.

Újabb támogatások 2024-től

Az önkormányzati bölcsődékben továbbra sem kell gondozási díjat fizetni 750 gyermek után, biztosítva van az iskolakezdési támogatás és az idősek karácsonyi csomagja is – ez csak néhány példa, mondta Jászai Menyhért, majd kiemelte, 2024-től új támogatási formákat is bevezetnek: minden nyíregyházi újszülöttnek alanyi jogon járó 20 ezer forintos kelengyetámogatást biztosít az önkormányzat, valamint a rászoruló felső tagozatosok is kaphatnak idén iskolakezdési támogatást.

Köszönet a kulturális szféra dolgozóinak

A kulturális szféra dolgozóinak dr. Ulrich Attila alpolgármester mondott köszönetet.

Ebben az évben az állam által biztosított 20 százalékon túl, amely beépítésre kerül a kulturális ágazat dolgozói részére, az önkormányzat 10 százalék differenciált béremelést biztosít. Szükséges azért, mert elmaradtak a kulturális bérek, másrészt pedig azért, mert a különböző munkakörökben teljesen összecsúsztak azok, a differenciáltság nem volt biztosított” – mondta az alpolgármester.

Megújulnak az utak

A közgyűlésen elhangzott, hamarosan újabb útfejlesztés indul a város több pontján. Három belterületi szakaszon kezdődhet el a munka a következő hetekben. Sóstógyógyfürdőn a Fürdő utca teljes szakasza, valamint a Berenát utca–Kemecsei úti csomóponttól 590 méter hosszon újul meg a szakasz, a Jósavárosban pedig az Ószőlő utca–Garibaldi utca és a Csaló köz közé eső szakasz kap új burkolatot. A jelentős közúti forgalommal terhelt beavatkozási területeken, minden közlekedő számára biztonságos körülmények megteremtése a cél. A beruházások értéke összesen 620 millió forint. Miután forgalmas utakról van szó, így az ott élők és arra közlekedők türelmét kérik majd a lakosságtól.

Nyári táborok 2024-ben is

Az előző évek kialakult gyakorlatának megfelelően Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a város általános iskoláiba járó gyermekei számára 2024. évben is biztosítja a lehetőséget arra, hogy a nyári szünet ideje alatt különböző turnusokban napközis táborokban vehessenek részt. A napközis táborok célja életkornak megfelelő nappali felügyelet, gondozás, nevelés, foglalkoztatás és étkezés megszervezése a tanítási szünetekben, ezzel is segítséget nyújtva a szülők számára. 2023 nyarán 33 turnusban, összesen hat helyszínen mintegy 1400 gyermek vett részt a különböző programokon.

A Sóstói Múzeumfaluban, a Kis Vakond táborban, az Arany János Gimnáziumban, a Futurobi játszóházban, illetve digitábor a Digitális Tudásközpontban, illetve a Természettudósok táborát az MTMI élményközpontban szervezték meg. Külön ki kell emelnem a már jól bevált táborokon túl a digitábort, illetve a természettudós tábort. Kiemelkedőnek tartom, hogy a hagyományos programokon túl a természettudományok és a digitális tudományok is megjelentek a programokban. A táborok működésének támogatására az önkormányzat akkor is, most is, 43 millió Ft-ot fordított. Bizony ez nem kis összeg, és azt gondolom, jó helyre került, hiszen az 1400 tanuló foglalkoztatása nem kis feladat” – mondta hozzászólásában Bajnay Kornél képviselő.

A táborok megszervezéséhez és lebonyolításához szükséges forrás a költségvetésben tervezetten, elkülönítetten 2024. évre is rendelkezésre áll. A rendszeres támogatást kapó diákok ingyenesen vehetnek részt az önkormányzati táborokban.

A civil támogatások összegét 25-ről 35 millió forintra emelte az önkormányzat 2024-től, ez egy 40%-os emelést jelent, amelyre pályázhatnak majd az egyesületek és szervezetek.

A zárt ülést megelőzően, Babosi György képviselő interpellációjában a Huszártelepről és a városi befektetési alapról kérdezte a közgyűlést, a kapott tájékoztatást elfogadta Hagymási Gyula kabinetvezetőtől és dr. Podlovics Roland alpolgármestertől.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20240215