Emlékezni és emlékeztetni; 1751 kilométert gyalogoltak a Doni hősökre emlékeztek 

Célba ért a Honvédsuli Egyesület „Emlékmenet a Doni Hősökért” megemlékezés-sorozat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A tizenkét éves múltra visszatekintő emlékmenet 1750 km teljesítésével a vármegye számos településére eljutott, felhívva a figyelmet az emlékezés és emlékeztetés fontosságára.

Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred katonái is részt vettek a rendezvényeken, ahol a Honvédsuli Egyesület hagyományőrzőivel a települések II. világháborús emlékműveinél emlékeztek meg. A menet érkezését minden helyszínen nagy várakozás előzte meg a lakosság részéről. A hálás fogadtatás és a megható pillanatok emlékezetessé tették minden résztvevő számára az ünnepségeket.

Magyar Nóra tartalékos főtörzsőrmester az emlékmenet mintegy 40 helyszínén képviselte a toborzó szakterületet. Jelenleg hadisírgondozással kapcsolatos szolgálatot lát el. Katonaként ez volt a második emlékmenete, de a Honvédsuli Egyesülettel már a korábbi években is részt vett az eseményen. A tartalékos főtörzsőrmester a megemlékezés gyertyáinak elhelyezése mellett fontosnak tartja, hogy a fiatalok is megismerhessék a doni katasztrófa hőseinek történetét, illetve élő hozzátartozókkal is beszélgethessenek az emlékmenet során. „Túrricsén találkoztam egy katonaözveggyel, aki a II. világháborúban vesztette el a férjét. Megható pillanat volt számomra, amikor megtudtam, hogy az özvegy minden évben eljön a megemlékezésre és gyertyát gyújt, így őrizve férje emlékét” - mondta el Magyar főtörzsőrmester.

Jánvári Orsolya tartalékos szakaszvezető, az 5. Területvédelmi Zászlóalj katonája 9 éves korától vesz részt a Honvédsuli programjaiban, az első túrához 10 évesen csatlakozott. 2023-ban, a 18. születésnapján jelentkezett tartalékos katonának a nyíregyházi toborzó irodában. A megemlékezés minden helyszínén részt vett, amellyel kapcsolatban elmondta: "Megtiszteltetés volt számomra, hogy mécsest rakhattam le a települések emlékműveinél, képviselve a területvédelmi ezredet. Azt az utat, amelyet 2014-ben elkezdtem honvédsulisként 2024-ben már katonaként folytathatom.”

Szerző: Szidor Viktória hadnagy, Fehértói Mihály t. zászlós

Fotó: Fehértói Mihály t. zászlós