Hosszabb lesz két népszerű alapszak – Négy évig kell majd tanulni a diplomaszerzéshez

Három és fél év helyett négy évig kell majd tanulniuk azoknak, akik turizmus-vendéglátás vagy nemzetközi gazdálkodás alapszakon szeretnének diplomázni.

– ez derül ki a felsőoktatási szakképzések, alap- és mesterszakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló EMMI-rendelet módosításából, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

A turizmus-vendéglátás szakosoknak nem egy, hanem két féléves szakmai gyakorlatot kell majd teljesíteniük „turisztikai és vendéglátó tevékenységet folytató szervezetnél vagy a felsőoktatási intézmény tanéttermében, tanszállodájában”. Újdonság, hogy a két félévből egyet akár külföldön is lehet tölteni. Mivel hosszabb lesz a képzés, a kreditszám is magasabb lesz: a jelenlegi 180+30 helyett 180+60 kreditet kell majd szerezni.

Változik a nemzetközi gazdálkodás alapszak is, az szintén négyéves lesz, a jogszabály alapján ráadásul „a képzés követelmény – nemzetközi jellegének erősítése érdekében – legalább egy félév külföldön szerzett tapasztalat vagy nemzetközi környezetben megszerzett gyakorlat”.

A jogszabály alapján a két képzést felmenő rendszerben alakítják át, a tanulmányaikat 2020. február 1-je után elkezdő hallgatókat érinti először.

A két szak átalakításáról Szabó Lajos, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatási rektorhelyettese beszélt korábban, a Portfoliónak azt mondta, az üzleti képzéseknél és egyes társadalomtudományi területeken előnyösebb lenne, ha a „3 vagy 3,5 éves alapképzés plusz 2 éves mesterképzés” rendszert újragondolnák.

Szeretnénk igazodni a nemzetközi normákhoz, másrészt azt is szeretnénk, ha már az alapképzésen is olyan hallgatókat tudnánk képezni, akik nemzetközi tapasztalattal is rendelkeznek: persze a hallgató eddig is mehetett külföldre, de ez nem épült be teljes mértékben a tantárgyi programba. Az új rendszerben az alapképzésben a tanulmányok meghosszabbodnak fél évvel, de a hallgató egy félévet külföldön tanul vagy külföldön teljesíti szakmai gyakorlatát, így garantáltan szert tesz nemzetközi tapasztalatra.

– mondta a lapnak.

A cikk arra is kitér, hogy a külföldi tanulmányok finanszírozása nem jelent változást a hallgató magyarországi státuszához képest.

Tehát ha a hallgató állami finanszírozott képzésben vesz részt, vagy a későbbiekben Corvinus-ösztöndíjas lesz, ez a finanszírozás fedezi a külföldi tanulmányokat is, és ha egy partnerintézményhez megy, akkor ott is biztosítja neki az egyetem a megfelelő feltételeket.

– írják.

 

Forrás: eduline.hu