Hírösszefoglaló: VIDOR jegyek, verbunk rekordkísérlet, aktív diákélet, új moziterem

Ez is történt az elmúlt héten Nyíregyházán. Az elmúlt hét legfontosabb hírei egy helyen!

Támogatás – Évi 300 milliós sporttámogatás érkezik a Nyíregyházi Sportcentrumhoz 2026-ig

Évi 300 millió forintos sporttámogatást kapott a következő 6 évre a Nyíregyházi Sportcentrum. Az összegből hosszú távon, kiszámíthatóan tudják majd finanszírozni az élsportot, az utánpótlás nevelést, de akár a szakemberek bérét és járulékait, vagy a sportlétesítmények fejlesztését is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tamogatas-evi-300-millios-sporttamogatas-erkezik-a-nyiregyhazi-sportcentrumhoz-2026-ig-2021-07-19

 

Népszerű a Nyíregyházi Egyetem – 25 százalékkal több diákot vettek fel az intézménybe

Nőtt a Nyíregyházi Egyetem népszerűsége, a felvételi ponthatárok alapján idén 25 százalékkal több hallgatót vettek fel az intézménybe mint tavaly. 23 alapképzési, 5 felsőoktatási szakképzési és 3 mesterképzési szakot indít az egyetem. Az alapszakok voltak a legkeresettebbek, itt mutatkozott a legnagyobb létszámemelkedés, kiemelten a gazdálkodási és menedzsment, óvodapedagógus, programtervező informatikus, mezőgazdasági mérnöki, valamint repülőmérnöki szakon.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nepszeru-a-nyiregyhazi-egyetem-25-szazalekkal-tobb-diakot-vettek-fel-az-intezmenybe-2021-07-23

 

Hétfőtől indul a jegyértékesítés a VIDOR nyilvánossá vált színházi versenyprogramjára

Nyilvános a VIDOR Fesztivál színházi versenyprogramja. Így az sem kérdés, hogy megrendezik-e idén is a Vidámság és Derű Országos Seregszemléjét. S bár a pandémia miatt az elmúlt évadban kevesebb nevettető előadás készült, így is a vígjátékok legjavával találkozhatnak a nyíregyházi nézők augusztus végén.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/hetfotol-indul-a-jegyertekesites-a-vidor-nyilvanossa-valt-szinhazi-versenyprogramjara-2021-07-23

 

Verbunk rekordkísérlet – Mindenkit táncra hív online a Nyírség Táncegyüttes

Online rekordkísérletet indított a Nyírség Táncegyüttes. A felhívás a kárpát-medencei és a világban élő magyaroknak szól, illetve nemzetiségtől függetlenül bárkinek, aki kedveli a magyar táncokat. Páros vagy szóló, háromfajta verbunk közül választhatnak azok, akik feltöltenék egyperces videóikat a rekordkísérlet gyűjteményébe.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/verbunk-rekordkiserlet-mindenkit-tancra-hiv-online-a-nyirseg-tancegyuttes-2021-07-20


Parlagfűért virágot – Három nap alatt több mint tízezer tő gyomnövényt adott le a lakosság

Hétfőtől lehet leadni a NYÍRVV-nek az összegyűjtött parlagfüvet, az elmúlt napokban már több mint tízezer tő felett van a leadott gyökeres növény száma. A lakosság szolgáltatási utalványt kap cserébe, amit egyre több helyen lehet levásárolni. Felmérések szerint Magyarországon az utóbbi öt évben duplájára nőtt a parlagfűre allergiások száma.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/parlagfuert-viragot-harom-nap-alatt-tobb-mint-tizezer-to-gyomnovenyt-adott-le-a-lakossag-2021-07-22

 

Teltház Nyíregyháza legújabb mozitermében

Július 20-án nyitotta meg kapuit a Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér vadonatúj mozija, melyet az 1971-ben Huszárik Zoltán által készített örökzöld filmklasszikussal, a Szindbád című filmmel avattuk fel – tájékoztatta szerkesztőségünket a Móricz Zsigmond Színház.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/telthaz-nyiregyhaza-legujabb-mozitermeben-2021-07-23

 

Aktív a diák-polgármesteri iroda – Több programmal is készülnek még a nyáron

Aktív időszak van a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda mögött és folyamatosan szervezik az újabb rendezvényeket. Nemrég tértek haza Székelyföldről, bekapcsolódtak a Környezetvédelmi Kerekasztal kezdeményezéseibe, az itthoni programok tervezése pedig folyamatos.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/aktiv-a-diak-polgarmesteri-iroda-tobb-programmal-is-keszulnek-meg-a-nyaron-2021-07-21

 

Áremelkedés – Akár 20 százalékkal is drágulhat a méz ára idén

Akár 20 százalékkal is drágulhat a méz ára idén. Az enyhe tél után a tavasz hideg és borús volt, az április eleji fagyok pedig a mezőgazdaság több szereplőjének is keresztbe húzták a számításait. A gyümölcstermesztők mellett a méhészek, így végső soron a méhek is nehéz helyzetbe kerültek. Ez pedig kihatással lesz a méhcsaládok helyzetére, és a méz piaci árára is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/aremelkedes-akar-20-szazalekkal-is-dragulhat-a-mez-ara-iden-2021-07-20

 

Néma segélykiáltás – Segítségkérő mozdulatsort ismertet a rendőrség

Három elemből álló, segítségkérő mozdulatsort szeretne bevezetni a magyar köztudatba a rendőrség. Az úgynevezett néma segélykiáltás egy Kanadából indult módszer, arra tanítja a lakosságot, hogy figyeljünk egymásra és vegyük észre, ha valaki bajba jutott. A három egyszerű kézmozdulattal ezentúl akár némán is lehet jelezni, ha valaki veszélybe került, de valamilyen oknál fogva nem tud segítséget kérni.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nema-segelykialtas-segitsegkero-mozdulatsort-ismertet-a-rendorseg-2021-07-23

 

Kerékpáron szabályosan – Vannak, akik még az autópályára is biciklivel hajtottak fel

Sok kerékpáros közlekedik szabálytalanul, pedig nagy részük jogosítvánnyal is rendelkezik, tehát ismeri a KRESZ-t. Nyíregyháza egyik legfrekventáltabb helyszínén, az Országzászló tér – Zrínyi Ilona utcai csomópontnál például csak az egyik zebrán lehet áttekerni, a másik átkelőhely a gyalogosoknak szól, ott csak tolva szabályos a kerékpáros áthaladás.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kerekparon-szabalyosan-vannak-akik-meg-az-autopalyara-is-biciklivel-hajtottak-fel-2021-07-22