Néma segélykiáltás – Segítségkérő mozdulatsort ismertet a rendőrség
Fotó: police.hu

Három elemből álló, segítségkérő mozdulatsort szeretne bevezetni a magyar köztudatba a rendőrség. Az úgynevezett néma segélykiáltás egy Kanadából indult módszer, arra tanítja a lakosságot, hogy figyeljünk egymásra és vegyük észre, ha valaki bajba jutott. A három egyszerű kézmozdulattal ezentúl akár némán is lehet jelezni, ha valaki veszélybe került, de valamilyen oknál fogva nem tud segítséget kérni.

 

Egy új jelzést szeretne bevezetni a köztudatba a magyar rendőrség, a hatóság ennek érdekében országos kampányt indított. Magyarul néma segélykiáltás, nemzetközi szinten Signal for help néven jelent meg ez a segítségkérő mozdulatsor. A kézmozdulattal a veszélyben vagy bajban lévő emberek akár némán is tudnak jelezni másoknak, akár egy közelben tartózkodó rendőrnek.

Új mozdulatsor

Mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudják vagy akarják vállalni a segítségkérés tényét, a rendőrség előtt azonban a látencia miatt jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények. A bántalmazottaknak lehetősége van egy új eszköz használatára, a néma segítségkiáltásra, amivel a kiszolgáltatott helyzetükben is segítő jobbot remélhetnek a társadalomtól, a rendőrségtől. A magyar köztudatba a rendőrség egy olyan, nemzetközi porondon feltűnt segítségkérő jelzést vezet be, amellyel a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, hogy veszélyben vannak. A segélykérő kézmozdulatot bárki használhatja arra, hogy figyelmeztessen másokat, beleértve az esetleg közelben tartózkodó rendőrt, azonnali segítségre van szüksége, azonban körülményei – például fenyegetettség – miatt telefonon vagy egyéb módon nincs lehetősége rendőri segítséget kérni.

Figyeljünk egymásra

„A mozdulat Kanadából indulva hódította meg a világot, és már Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. A magyar rendőrség számára ugyanakkor nem csupán egy új segítségkérő módszerről van szó, hanem az általa kifejtett nevelő hatásról is, amely megtanítja embertársainkat arra, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat magunk körül a rohanó világban, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve. Megtanítja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni. Kialakul a cselekvő emberbarátság példája, általa a tudatosság felerősödik, ezért is különlegesen fontos a magyar rendőrség számára az egységes segélykérő mozdulat magyarországi bevezetése” – írja a police.hu.

Hívjuk a 112-t!

Amennyiben valaki ilyen néma segítségkérést tapasztal, hívja a 112-t és adja meg az alábbi információkat: a bejelentő neve, telefonszáma, hogy hol és hogyan tapasztalta a segélykérést, felmerül-e közvetlen életveszély, látja-e még a segélykérőt, illetve a személyleírás is nagy segítség lehet a hatóság számára, mind a segélykérőről, mind a vele tartózkodó személy- vagy személyekről.