Kerékpáron szabályosan – Vannak, akik még az autópályára is biciklivel hajtottak fel
Fotó: Illusztráció / bicycling.com

Sok kerékpáros közlekedik szabálytalanul, pedig nagy részük jogosítvánnyal is rendelkezik, tehát ismeri a KRESZ-t. Nyíregyháza egyik legfrekventáltabb helyszínén, az Országzászló tér – Zrínyi Ilona utcai csomópontnál például csak az egyik zebrán lehet áttekerni, a másik átkelőhely a gyalogosoknak szól, ott csak tolva szabályos a kerékpáros áthaladás.

 

A szeszélyes és szélsőséges időjárás orvosmeteorológiai szempontból is rendkívül nagy hatással van a közlekedőkre. Talán ez okozta azt, hogy egy férfi az M1-es autópályán, egy másik pedig az M3-as leállósávján tekert – írja a Magyar Közút. Mind a két esetben közös, hogy szerencsére nem történt baleset és személyi sérülés sem. A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy soha, semmilyen körülmények között ne kövessék ezeket a rossz példákat, amelyeket a KRESZ is egyértelműen tilt.

Tolva szabályos

Nyíregyházán is jellemző, hogy sok kerékpáros nem tartja be a szabályokat. Az egyik leggyakoribb probléma, hogy nem szállnak le a bicikliről azoknál a gyalogátkelőhelyeknél, ahol kötelező lenne. Erre az egyik legjobb példa az Országzászló tér – Zrínyi Ilona utcai kereszteződés, itt két zebra is van, viszont csak a gyorsétterem mellettin lehet áttekerni, a másik a gyalogosoknak szól, ahogy a tábla is jelzi, a kerékpáros áthaladás csak tolva szabályos.

Egyirányú utcák

„A kerékpárosok azt sem veszik figyelembe, hogy az egyirányú utcákban nem szabad szembe forgalommal közlekedni, ilyen például a Kereszt, az Eötvös vagy a Kiss Ernő utca. Ez még veszélyesebb akkor, ha egy kisgyereket is szállítanak a biciklin. Egyetlen egy utcában szabad Nyíregyházán szembe forgalommal közlekedni, ez a Körte utca. Itt KRESZ-tábla is jelzi, hogy egy közel 100 méteres szakaszon haladhatnak a biciklisek. Azt is vegyük figyelembe, hogy ha egy egyirányú utcában jobbra kis ívben kanyarodik egy autós és nem gondolja, hogy itt kerékpáros is közlekedik, akkor egyből megtörténhet a baj” – mondta Bordás Béla, Nyíregyháza városgondnoka.

Tolatva az autópályán

Természetesen nem csak a kerékpárosok követnek el néha szabálytalanságokat. Nyaralások, kirándulások miatt Nyíregyházáról is sokan indulnak el autópályán különböző úti célokra, a napokban egy elképesztő eset történt előbb az M0-s autóúton, majd az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán döntött úgy ismeretlen okból egy-egy sofőr, hogy nem megfelelő számukra a szabályos menetirány. A Magyar Közút azt javasolja, ha eltévesztünk egy kijáratot egy gyorsforgalmi úton, soha ne forduljunk vagy tolassunk vissza. Álljunk meg egy pihenőhelyen és tekintsük át a lehetséges útvonalat, figyeljük a közúti jelzéseket, útirányjelző táblákat.

Rollerek az utakon

Az autósok és kerékpárosok mellett egyre gyakrabban lehet rollerezőkkel találkozni Nyíregyházán is, ők szintén figyeljenek a táblákra és tartsák be a szabályokat, az elmúlt időszakban több baleset is történt velük a városban.