Támogatás – Évi 300 milliós sporttámogatás érkezik a Nyíregyházi Sportcentrumhoz 2026-ig
Fotó: Szarka Lajos

Évi 300 millió forintos sporttámogatást kapott a következő 6 évre a Nyíregyházi Sportcentrum. Az összegből hosszú távon, kiszámíthatóan tudják majd finanszírozni az élsportot, az utánpótlás nevelést, de akár a szakemberek bérét és járulékait, vagy a sportlétesítmények fejlesztését is.

17 vidéki sportegyesület, köztük a Nyíregyházi Sportcentrum is jelentős kormányzati sporttámogatást kapott. A kiemelt vidéki sportszervezetek között 2021-2026-ig a sportfejlesztési feladatainak támogatására évi 300 millió forint érkezik a nyíregyházi szervezethez.

„Ez egy többletfeladatok ellátására fordítható összeg, két kategóriát kell megkülönböztetnünk, a fejlesztési és a működési kategóriát. Vannak komoly terveink természetesen, most még nagyon hirtelen jött ez a dolog, úgyhogy elkezdtük a tervezési fázist,  mindenféleképpen olyan és ahhoz hasonló produkciókat és attrakciókat kell csinálnunk, mint az elmúlt időszakban, csak most már tényleg egy tervezhető és biztos forrás rendelkezik arra, hogy bizonyítsuk azt, hogy megérdemeljük ezt a kiemelt támogatást.” - fogalmazott Kőhalmi Richárd, a Nyíregyházi Sportcentrum Kft. ügyvezetője.

Városi sportstratégia

A 2011-ben megfogalmazódott városi sportcél teljes egészében megvalósult, és bizonyos tekintetben többet is sikerült elérni, mint ahogyan azt korábban remélni lehetett. Erről már dr. Kovács Ferenc polgármester beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón.A  Sportcentrum létrehozása után a megfelelő működési feltételek megteremtése és az infrastrukturális fejlesztések megvalósítása is kellett ahhoz, hogy a sportban is sikereket érjünk el. A Continental Aréna több mint 2 milliárd forintos felújítása, a Jégpálya, a Városi Uszoda és az Atlétikai Centrum elkészülése után jelenleg a Stadion sportcentrum jellegű fejlesztése, és a Teniszcentrum jövőbeni fejlesztése van még hátra, de ezen kívül a 27 szabadidős kondipark, a rekortán futópályák építése, a kerépkpárút-hálózat fejlesztése és az erdei tornapálya is mind sportolási lehetőséget biztosít a városban. Ezek mindegyikéhez, különösen az infrastruktúra fejlesztéséhez volt nélkülözhetetlen a kormányzati támogatás.

„Ez amit most jelentettünk be államtitkár asszonnyal, hogy a legmagasabb szintű kiemelt sporttámogatásban részesül a Sportcentrum, 6 évre, 2021-26-ra, óriási nagy lehetőséget biztosít, és garanciát. Lehet tervezni, mi már tervezünk, hiszen a következő években már be kell jelentkeznünk a nemzetközi események szervezésére, tehát ez nagyon fontos, hogy kiszámítható, garantált, és előre tervezhető ez a program. És külön szeretném kiemelni dr. Szabó Tünde sportállamtitkár támogatását, aki Nyíregyháza képviselője, és aki mindig figyelemmel kísérte és kíséri a nyíregyházi utánpótlás-nevelést is.”

Kiemelt támogatás

Nagyon fontos döntést hozott meg a magyar kormány, segítve a vidéki sportegyesületeket, hosszú távon, kiszámíthatóan. Erről már  dr. Szabó Tünde sportállamtitkár beszélt a bejelentés alkalmával. Hozzátette, ezáltal tudják segíteni az utánpótlás nevelést, az élsportot, a szakembereket, sportlétesítmények fejlesztését, hiszen 2011-ben megfogalmazódott az a fő cél, hogy mindenki sportoljon, legyenek események és létesítményfejlesztések, ami által egy olyan bázisok alakultak ki, amelyek tudják segíteni az eredményeket és a sikereket.

„A Covid hatása is nagyon negatívan érintette a sport területét is, ezért azonnali, hosszú távú beavatkozásra volt szükség. 17 vidéki sportszervezet kapott támogatást, ebben Nyíregyháza kiemelt kategóriában 300 millió forintot tudott megkapni, amelyhez természetesen nagyon fontos kritériumrendszernek kellett megfelelni, minimum 14 szakosztállyal kell rendelkeznie a legfelsőbb kategóriában lévőnek, vagy több mint ezer leigazolt sportolóval kell rendelkeznie, valamint a képzési rendszer, a szakedzői és a szakmai munka eredményessége is megmutatta, hogy Nyíregyházának itt van a helye a kiemelt sportegyesületek körében.”

Már 2018-től létezik ez a program, de akkor még nem volt minden évre kiszámíthatóan, hosszú távra megfogalmazódva a kormány döntése, most azonban 2021-26-ig minden évben hasonló nagyságrendű támogatás éri a sportszervezeteket - tette hozzá az államtitkár, aki elmondta, az elszámolás a bérekre, az adminisztrációra, a járulékokra, és minden versenyeztetéssel kapcsolatos kiadásokra forrást biztosít.

Kapcsolódó galéria

Kiemelt vidéki sportszervezetek támogatása