Parlagfűért virágot – Három nap alatt több mint tízezer tő gyomnövényt adott le a lakosság

Hétfőtől lehet leadni a NYÍRVV-nek az összegyűjtött parlagfüvet, az elmúlt napokban már több mint tízezer tő felett van a leadott gyökeres növény száma. A lakosság szolgáltatási utalványt kap cserébe, amit egyre több helyen lehet levásárolni. Felmérések szerint Magyarországon az utóbbi öt évben duplájára nőtt a parlagfűre allergiások száma.

 

A parlagfű igénytelen növény, ennek is köszönhető, hogy nagyon gyorsan és könnyen terjed. Egyes felmérések szerint Magyarországon nagyjából kettő és fél millióan szenvednek parlagfű-allergiától, az ő életüket és mindennapjaikat nagymértékben megnehezíti a gyomnövény a nyári hónapokban. Az elmúlt öt év felmérései szerint megduplázódott az allergiások száma, a lakosság 30-40 százaléka produkál allergiás tüneteket. A hőségben pedig már minimális pollentermelés is erősítheti ezeket. Ezért is lenne fontos, hogy mindenhol irtsák a gyomnövényt, a legjobb megoldás, ha gyökeresen húzzák ki, nagyobb területen a kaszálás vagy a vegyszeres kezelés lehet hatékony.

A parlagfű magja 30–40 évig is csíraképes marad, ezért kiemelten fontos a kitartó védekezés. Jogszabályi változásoknak köszönhető, hogy már nem csak július elsejétől szankcionálják, ha valaki nem irtja a parlagfüvet a saját területén. A bírság a fertőzött területek méretétől függően változik, 15 ezer és 5 millió között mozog.

„Parlagfűért virágot”

Azok a földtulajdonosok, akik leszedik a parlagfüvet és leadják a Korányi Frigyes utcai hulladékudvarban, NYÍRVV szolgáltatási utalványt kapnak ajándékba.

„2020 nyarán az önkormányzat környezetvédelmi alapja támogatásával indítottunk egy parlagfűért virágot akciót, aminek az a lényege, hogy a lakosságot bevonjuk a parlagfű elleni védekezésbe. Köztudott, hogy a parlagfű egy agresszív növény, júniustól szeptemberig tart a virágzása, ez idő alatt a parlagfűből termelődött pollen, az erre allergiásokat nagymértékben megviseli. A NYÍRVV közel ötmillió négyzetméteren gondoz zöldfelületet, ezek közül jelentős mértékű az a terület, ami parlagfűvel fertőzött, a kaszálások ellenére is nagyon sok olyan terület van, ahol csak a lakosság bevonásával sikerül mentesíteni a területeket. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a hulladékudvarban csak a gyökeresen kihúzott parlagfüvet fogadjuk el, amiért szolgáltatási utalványt adunk, amit a szerződött partnereinknél levásárolhatnak” – mondta Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Tavaly több mint kétszázezer tő parlagfüvet adtak le a hulladékudvarban. Idén július 19-én, hétfőn kezdődött az akció és három nap alatt tízezer tövet adtak le. A lakosság augusztus 14-ig tudja leadni a gyomnövényt, ami komposztálás után kerül majd vissza a természetbe. A szolgáltatási utalványokat egyre több helyen lehet levásárolni, többek között kertészetekben és állateledelboltokban is.