Áremelkedés – Akár 20 százalékkal is drágulhat a méz ára idén
Fotó: Illusztráció / Magyar Mezőgazdaság

Akár 20 százalékkal is drágulhat a méz ára idén. Az enyhe tél után a tavasz hideg és borús volt, az április eleji fagyok pedig a mezőgazdaság több szereplőjének is keresztbe húzták a számításait. A gyümölcstermesztők mellett a méhészek, így végső soron a méhek is nehéz helyzetbe kerültek. Ez pedig kihatással lesz a méhcsaládok helyzetére, és a méz piaci árára is. 

Nem sikerült talpra állnia a magyar méhészeti ágazatnak a tavaszi időjárás után. Az akác elfagyását követően a repce virágzását se tudták kihasználni a méhek az esős időjárás miatt. Bár megyénkben valamivel jobb a helyzet, a termelők mégsem várnak jó hozamot az évben.

„A tavalyelőtti méhpusztulást részben visszafejlesztették a méhészek, a családokat megpróbálták visszaszaporítani, de a tavalyi ősz és az idei tavasz megint nem azt hozta, amit vártunk volna. Egy része ősszel, egy másik része március-áprilisban megint egy 30-40 százalékos méhveszteséget okozott. Mindannyian tapasztaljuk, hogy a szélsőségeket éljük meg az időjárás kapcsán, az áprilisi fagyok nagymértékben befolyásolták a méhészek életét, ilyenkor már minden méhész az akácra készül, ez megindult, mindenki arra számított, hogy fagyott akác lesz, hiszen -8-12 fokok voltak.”

A Nyírség egy része azonban megúszta ezeket a fagyokat, és volt valamennyi akácvirágzás, habár olyan későn, hogy a korábbi években ilyenkor már a méz pergetése volt a feladat. Ennek ellenére jó termésnek mondható az akácméz hozama, különösen azért, mert még ennyire sem számítottak – mondta el Hok József, aki hozzátette, mivel nagyon elhúzódó volt az akácvirágzás, így a napraforgóra való felkészülés is rövid volt. Vannak területek, ahol a mostani esőzések ellenére is 5-6 hetes szárazság tapasztalható, ezért biztos, hogy nem lesz kiemelkedő az év napraforgóméz szempontjából sem.

„A nagykereskedelmi árak szinte nem változnak, a kistermelői értékesítőktől viszont 10-20 százalékos áremelkedést tapasztalnak. Ugyanúgy a családszámok csökkentettek, viszont minden költségünk növekedett, a méhész legnagyobb költsége az üzemanyag, folyamatosan vándorolnunk kell, ha egy szállítmányt viszünk, mindegy, hogy 50 vagy 70 családot viszünk, ugyanannak az autónak kell mennie, így a költségek magasabbra nőnek, a többletmennyiségű méz pedig ezt nem hozza vissza, a 10-20 százalékos növekedést így be kellett építenünk a termelésünkbe.”

Hok József hozzátette, a tavalyitól az akác mennyisége lesz jobb a Nyírségben, azonban országosan ez már rosszabb, míg a napraforgóméz mindenhol kevesebb lesz. Országos szinten is csak a dunántúli vegyes virágméz hozama húzhatja fel idén a hazai méztermelés mennyiségét.