Népszerű a Nyíregyházi Egyetem – 25 százalékkal több diákot vettek fel az intézménybe
Fotó: Szarka Lajos

Nőtt a Nyíregyházi Egyetem népszerűsége, a felvételi ponthatárok alapján idén 25 százalékkal több hallgatót vettek fel az intézménybe mint tavaly. 23 alapképzési, 5 felsőoktatási szakképzési és 3 mesterképzési szakot indít az egyetem. Az alapszakok voltak a legkeresettebbek, itt mutatkozott a legnagyobb létszámemelkedés, kiemelten a gazdálkodási és menedzsment, óvodapedagógus, programtervező informatikus, mezőgazdasági mérnöki, valamint repülőmérnöki szakon.

 

Csütörtök este kiderültek a felsőoktatási felvételi ponthatárok, a Nyíregyházi Egyetem pedig jó hírekről tudott beszámolni a péntek reggeli sajtótájékoztatóján. Összesen 869 hallgatót vettek fel a 2021/2022-es tanévre, de még hátravan az augusztusi pótfelvételi eljárás is.

25%-os emelkedés

„Nagyon nagy öröm a Nyíregyházi Egyetem számára, hogy az előző évhez képest körülbelül 25 százalékkal több hallgató iratkozhat be a 2021/22-es tanévre. Ez a szám úgy gondolom, hogy az online kampányunk eredménye is, illetve egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Nyíregyházi Egyetem. 869 hallgató nyert felvételt az általános felvételi eljárásban, de természetesen még itt van előttünk a pótfelvételi eljárás, ahol nagy öröm, hogy sok képzési területre lehet jelentkezni államilag finanszírozott formában, illetve augusztus hónapban lehet még a diplomásoknak a szakirányú továbbképzésekre jelentkezni” – mondta a Nyíregyházi Egyetem rektora, Vassné prof. dr. Figula Erika.

Népszerű szakok

A legnépszerűbb szakok sorrendben a gazdálkodási és menedzsment, óvodapedagógus, programtervező informatikus, mezőgazdasági mérnöki, valamint repülőmérnöki szak. Az osztatlan tanári szakok közül a történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára, az angol nyelv és kultúra tanára, a testnevelő tanár, valamint a rajz- és vizuáliskultúra-tanár volt a legkeresettebb. De sokan érdeklődtek a tanító, illetve csecsemő- és kisgyermeknevelő szakjaink iránt is.

Újdonságok a kínálatban

„Kiemelném a gyógy- és fűszernövény felsőoktatási szakképzést, amit eddig még nem tudtunk hirdetni, tehát most fogjuk és államilag finanszírozott formában lehet jelentkezni, mind nappali, mind levelező tagozatra. A mérnökinformatikus képzés, illetve kettő szakirányú továbbképzés, a repülési specialista és a repülési szakmérnök szakirányú továbbképzés – ezek teljesen újak” – tette hozzá a rektor.

Hibrid forma

A 2021-es tanévtől kezdve hibrid formában szervezik a szakirányú továbbképzéseket a Nyíregyházi Egyetemen, felhasználják a pandémia kapcsán kialakult online oktatás előnyeit és tapasztalatait. Ez azt jelenti, hogy az előadásokat online módon tartják, a szemináriumokon lesz csak jelenléti oktatás. Ezzel időt, energiát és pénzt spórolnak a hallgatók úgy, hogy ugyanolyan minőségű oktatást biztosítanak nekik, mintha a tantermekben ülnének. Szakirányú továbbképzésre csak azok jelentkezhetnek, akik legalább egy diplomával már rendelkeznek, így sok esetben ezeknek a hallgatóknak munkahelyük, családjuk van, így nem mindig tudnának személyesen is részt venni az előadásokon.

Idegennyelv-oktatás

A jövőben a Nyíregyházi Egyetem még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a hallgatók idegennyelv-oktatására, ezzel segítjük őket a nyelvvizsga megszervezésben. A 2021-22-es tanévtől kezdődően önálló idősávja lesz a szabadon választható idegen nyelvű óráknak (így nem ütköznek más órákkal), és a hallgatók 6-7, akár 10 féléven át tanulhatják az idegen nyelvet, amivel biztosíthatják azt a tudást, ami sikeressé teszi a nyelvvizsga megszerzését. Ettől az évtől kezdve nagyobb lehetőség lesz Erasmus programban külföldre utazni, ahol a megszerzett tudást mélyíthetik a hallgatóink – olvasható az intézmény közleményében.

Pótfelvételi

„Pótfelvételi eljárás keretében azok nyújthatnak be jelentkezést, akik semmilyen magyarországi felsőoktatási intézménybe nem nyertek felvételt az általános eljárás során vagy pedig egyáltalán nem is nyújtottak be jelentkezést. A jelentkezési határidő július 29-től, tehát jövő hét csütörtöktől fog élni és egészen augusztus 8-a, vasárnap éjfélig tudnak jelentkezést benyújtani majd az érdeklődők. Eddig a határidőig van lehetőségük egyébként a hitelesítésre és a dokumentumok feltöltésére is. A ponthatár-megállapítás augusztus 27-én fog történni és az intézményünk augusztus 31-ig fogja értesíteni azokat a jelentkezőket, akik felvételt nyertek” – mondta Nagyné Erdős Judit, a Hallgatói Szolgáltató Központ vezetője.

Felvételi vizsgák

Másik fontos időpont még az augusztus 18-ai, ekkor lesznek a felvételi vizsgák a Nyíregyházi Egyetemen, illetve a felsőoktatási felvételi szakmai vizsga is ezen a napon lesz. Minden alapképzési szakra kötelező legalább egy emelt szintű érettségi, viszont akik 2005 előtt tettek vizsgát, ők még nem ebben a formában érettségiztek. Ők meg tudják ezt jelölni a jelentkezés során a rendszerben, így élhetnek ezzel a vizsgalehetőséggel és az ott megszerzett eredményekkel kerülhetnek be az alapképzésre.

Államilag finanszírozott helyek

„A pandémiára hivatkozva a fenntartó úgy döntött, hogy államilag finanszírozott helyeket is meghirdet a pótfelvételi során, erre már a tavalyi év folyamán is volt egyébként lehetőség. Ez alapvetően nem jellemző, keresztfélévben, illetve póteljárás esetén is önköltséges formában tudnak csak újabb diákokat felvenni az intézménybe” – tette hozzá Nagyné Erdős Judit. Tavaly 114 hallgatót tudtak felvenni a pótfelvételi eljárás keretében, az intézmény bízik benne, hogy legalább ennyien nyernek felvételt idén is. A szakirányú továbbképzési létszám tavaly 190 fő volt, ezekre idén augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

Országos adatok

Az idei adatokból az is kiderült, országos szinten nőtt a továbbtanulási kedv, tavalyhoz képest 11 százalékkal emelkedett a felsőoktatásba jelentkezők száma. 2020-hoz képest ebben az évben 10 ezer 300-zal többen – mintegy 102 ezren jelentkeztek – a felsőoktatásba. Nőtt az érdeklődés az agrár- és pedagógusképzések, a műszaki-informatikai képzések, valamint az orvosképzés iránt is, a legnépszerűbb szakok ugyanakkor továbbra is a gazdaságtudományi képzések.