Verbunk rekordkísérlet – Mindenkit táncra hív online a Nyírség Táncegyüttes
Fotó: Szarka Lajos

Online rekordkísérletet indított a Nyírség Táncegyüttes. A felhívás a kárpát-medencei és a világban élő magyaroknak szól, illetve nemzetiségtől függetlenül bárkinek, aki kedveli a magyar táncokat. Páros vagy szóló, háromfajta verbunk közül választhatnak azok, akik feltöltenék egyperces videóikat a rekordkísérlet gyűjteményébe.

Sokan emlékezhetnek a Cantemus Kórus tavalyi rekordkísérletére, amit szintén a Kossuth téren indítottak el 2020 júliusában. Egy hónapon keresztül várták a videószelfiket az István, a király című klasszikus rockopera himnikus dalára. 47 országból összesen végül 7336 érvényes részvételt regisztráltak. Ezzel új, magyar kulturális rekord született.

Újabb rekordkísérlet

Részben ennek hatására is döntött úgy a Nyírség Táncegyüttes, hogy idén arra kérik a nyíregyháziakat, illetve bárkit, aki szereti a magyar táncokat, hogy egy rövid videóban most verbunkot táncoljanak. Az ötlet már korábban megfogalmazódott, július közepére pedig a technikai háttér is elkészült az online rekordkísérlethez. A kedd reggeli bejelentésen a város alpolgármestere is arra buzdított mindenkit, hogy csatlakozzon a felhíváshoz.

„Egyrészt ez egy hagyományos magyar, régi katonatoborzó tánc, amelyet táncoltak általában tereken és összevissza. A katonákat húzták a körbe be magukhoz és ki sem engedték őket. Leitatták őket, kezükbe nyomták a zsoldot és tizenvalahány évig katonáskodtak az Osztrák-Magyar Monarchia meg a korábbi magyar seregekben. Ez egy nagyon szép hagyományőrzés azt gondolom, remélem, hogy nagyon sikeres lesz és sokan próbálnak táncolni, mint ahogy majd én is nemsokára, meglátjuk, hogy a verbunk hogyan sikerül” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila.

A rekordkísérlet első videójában Demarcsek György és Éder Róbert mellett a város alpolgármestere is táncolt.

Választható verbunkformák

Az érdeklődők a VerbunkRekord telefonos alkalmazáson keresztül vagy a verbunkrekord.hu oldalon csatlakozhatnak a kihíváshoz, választhatnak a szóló vagy páros forma közül és tölthetik fel egyperces videóikat. Bár a verbunk régen a férfiak tánca volt, most természetesen mindenkitől várja a videókat a Nyírség Táncegyüttes.

„A nők úgy kerülnek ebbe a képbe, hogy a lépésanyag a csapások kivételével az körülbelül ugyanaz a férfiaknak és a nőknek, ráadásul Szatmárban használtak ezt az úgynevezett páros magyar verbunkot. Amikor még nem csárdásoztak, tehát nem fogódzkodtak össze szoroson váll-derék fogással, ahogy csárdást szoktak járni, nem forogtak nagyon, hanem ilyen kis laza, nyílt, egy- vagy kétkezes összekapaszkodással odaintette magához a férfi – miután már kitáncolta magát, mintegy pihenésképpen – a nőt és azzal táncolt egy kicsit úgynevezett páros magyar verbunkot, és ezt is lehet. A videókon, amik az applikációban vannak, mind a négyféle változat megvan, a nagyecsedi, a győrteleki, a tyukodi verbunk, illetve a páros magyar verbunk is, úgyhogy mindenki választhat, hogy melyiket szeretné. Mi szeretnénk, ha a lányok is táncolnának, hiszen azzal még nagyobb rekordot lehet felállítani, hogy minél többen táncolnak” – mesélte Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes vezetője.

Egy hónap a határidő

A rekordkísérlet július 20-án, kedden indult és egészen augusztus 20-ig tart. Az államalapítás ünnepén fogják majd bejelenteni, hogy végül hány embert sikerült megszólítani a táncegyüttesnek. A Nyíregyházi Folk Fél Hét programjának része lesz az eredményhirdetés is. Demarcsek Györgyék bíznak benne, hogy legalább annyian részt vesznek a táncos online rekordkísérletben, mint ahányan a Cantemus Kórus felhívására is jelentkeztek.

„A tánc, illetőleg az öröm kifejezése az minden nép, minden nemzet számára egy nagyon fontos, egy közösségileg megélt élmény is lehet. Nagyon remélem, hogy ez is megkapja majd azt a kellő nyilvánosságot a sajtó munkatársainak közreműködésével, amely méltán be fogja majd ezt az akciót is emelni az összes többi sorába. Verbunkban mindenféleképpen ez az első ilyen gyűjteményes típusú mennyiségi rekordkísérlet. Szerencsére a magyar rekordok történetében azért van már jó néhány példa arra, ahol helyi, népi értékek gyűjtésével vagy gasztronómiai oldalon, főzésével kapcsolatos rekordkísérletek voltak, úgyhogy továbbra is csak azt tudjuk mondani, hogy hajrá Nyíregyháza, hiszen valószínűleg a város tovább fogja folytatni a rekordkísérleteinek sorozatát és mindig nagyon nagy örömmel látogatok el ebbe a városba” – mondta Nyíregyházán a magyar rekordok regisztrátora, Sebestyén István, aki a Magyar Rekord Egyesülettől érkezett és már sokadjára jár a városban.

Segítség a rekordpontokon

A rekordkísérlet céljai között szerepel a verbunk tánc és a helyi kultúra népszerűsítése, így nemcsak a kárpát-medencei magyarokat szeretnék megszólítani, hanem bárkit a világ minden tájáról, aki szereti vagy érdeklődik a magyar táncok iránt. Azok, akik nem biztosak tánctudásukban vagy segítségre van szükségük a feltöltésben, egy kis segítséget is kaphatnak a különböző rekordpontokon, Nyíregyházán több helyszínen, illetve a Téka Táborban, Mátészalkán és Nagyecseden is.

Ezek időpontjai:

július 20., kedd Nyíregyháza, Kossuth tér 10 és 19 óra között

július 22., csütörtök Nyíregyháza, Kossuth tér 17 és 19 óra között

július 25., vasárnap Nagykálló-Harangod, Téka Tábor 16 és 20 óra között

július 28., szerda Nagykálló-Harangod, Téka Tábor 16 és 20 óra között

július 31., szombat Nyíregyháza-Sóstó, állatpark 14 és 18 óra között

augusztus 4., szerda Nyíregyháza, Kossuth tér 16 és 18 óra között

augusztus 5., csütörtök Nyíregyháza-Sóstó, Tófürdő 14 és 18 óra között

augusztus 11., szerda Mátészalka, Művelődési Központ 15 és 18 óra között

augusztus 13., péntek Nagyecsed, Művelődési Ház 15 és 18 óra között

augusztus 15., vasárnap Nyíregyháza, Kossuth tér 15 és 19 óra között

Kapcsolódó galéria

Magyar verbunk online rekordkísérlet