Hírösszefoglaló: Selfie Museum, új óvodák, megnyíló pódiumszínpad a Szindbádban
Fotó: Szarka Lajos

Ez is történt az elmúlt héten Nyíregyházán. Az elmúlt hét legfontosabb hírei egy helyen!

Selfie Museum Nyíregyházán – Átadták Nyíregyháza legújabb turisztikai attrakcióját

Átadták Nyíregyháza legújabb turisztikai attrakcióját, a Selfie Museum and Specialty Cafét. Az idén felújított Bocskai-Kálmán Szolgáltatóház biztosít helyszínt a nem mindennapi múzeumnak, ahol minden szegletet úgy alakítottak ki, hogy ott vidám és egyedi fotókat tudjanak készíteni a vendégek.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/selfie-museum-nyiregyhazan-atadtak-nyiregyhaza-legujabb-turisztikai-attrakciojat-2021-07-06

 

Gajdos László az új elnök – A Magyar Állatkertek Szövetsége élén a nyíregyházi igazgató

Gajdos Lászlót, a Nyíregyházi Állatpark igazgatóját választották meg a Magyar Állatkertek Szövetségének új elnökévé. A következő három évben 12 állatkert érdekeit fogja képviselni a nyíregyházi igazgató.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/gajdos-laszlo-az-uj-elnok-a-magyar-allatkertek-szovetsege-elen-a-nyiregyhazi-igazgato-2021-07-09

 

Új óvodák épülnek Nyíregyházán – Letette az alapköveket a református egyház

Két új óvodát épít a református egyházközség Nyíregyházán. Az intézmények három, illetve négy csoporttal üzemelnek majd, várhatóan jövő év végétől. Az egyik óvodát Örökösföldön a templom mellett, a másikat a Deák Ferenc és a Kiss Ernő utca sarkán építik majd, a két helyszínen nemrégiben tették le az alapköveket.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/uj-ovodak-epulnek-nyiregyhazan-letette-az-alapkoveket-a-reformatus-egyhaz-2021-07-09

 

Dr. Adorján Gusztávra emlékeztek szombat délelőtt a rózsakertben

Életének 67. évében, 2020. október 21-én elhunyt dr. Adorján Gusztáv Tamás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, önkormányzati képviselő, egyházkerületi főgondnok, Nyíregyháza díszpolgára. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Egyetem, a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Nyíregyháza-Városi Egyházközség, a családdal együtt 2021. július 3-án, szombaton 11 órától, a nyíregyházi temető díszsírhelyek rózsakertjébe közös emlékezésre hívták mindazokat, akik tisztelték és szerették dr. Adorján Gusztávot. Az elmúlt időszak sem volt elég feldolgozni, hogy már soha nem lesz többé közöttünk, azért is, mert az emléke mindennap velünk van – így fogalmazott a megemlékezésen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Adorján Gusztáv nemcsak egy közismert, hanem egy köztiszteletben álló ember is volt, aki az itt élőkért dolgozott minden egyes titulusában.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/dr.-adorjan-gusztavra-emlekeztek-szombat-delelott-a-rozsakertben-2021-07-05

 

Megújul a mikrohitel program – Nő a felvehető összeg, valamint a futam- és a türelmi idő

Megújul az országos mikrohitel program, az egyik legfontosabb változás, hogy 15 millió forintra emelkedik a felvehető összeg július 15-től. A futamidő 15 évre, a türelmi idő három évre nőtt. Eltérő célokra háromszor igényelhet hitelt egy ügyfél, így akár 45 millió forintot is kaphat.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/megujul-a-mikrohitel-program-no-a-felveheto-osszeg-valamint-a-futam-es-a-turelmi-ido-2021-07-07

 

Életfogytig tartó fegyházbüntetés – Elsőfokú ítélet az orosi kettős gyilkosság ügyében

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélték az orosi kettős gyilkosság elkövetőjét. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség, a vádlott és védője is fellebbezést jelentettek be vele szemben, így a jogerős döntést a Debreceni Ítélőtábla fogja meghozni.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/eletfogytig-tarto-fegyhazbuntetes-elsofoku-itelet-az-orosi-kettos-gyilkossag-ugyeben-2021-07-07

 

Védettség – Július 1-jétől már az uniós oltási igazolás is elérhető

Magyarország, miután elsőként vezette be a védettségi igazolványt és az oltást igazoló applikációt, július elsején bevezeti az uniós védettségi igazolást is, az EU-n belüli utazásokhoz. Az angol-magyar kétnyelvű, uniós Covid-igazolás digitálisan és papír alapon is elérhető. Erről tájékoztatott dr. Kiss Csaba háziorvos.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/vedettseg-julius-1-jetol-mar-az-unios-oltasi-igazolas-is-elerheto-2021-07-06

 

Maszk és védettségi igazolvány nélkül fogadják a vendégeket a kulturális központban

Már védettségi igazolvány nélkül is fogadják a vendégeket a Váci Mihály Kulturális Központban. Az intézményben maszkot sem kötelező viselni, de természetesen nem is tiltják senkinek. Júliusban és augusztusban is több rendezvénnyel készül a VMKK, valamint a Krúdy moziba is várnak minden érdeklődőt, ahol szintén nem kérnek ezentúl védettségi kártyát.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/maszk-es-vedettsegi-igazolvany-nelkul-fogadjak-a-vendegeket-a-kulturalis-kozpontban-2021-07-06

 

Ajándék póló a Tourist Police szolgálatnak

Nyíregyháza MJV Önkormányzata elkötelezett a Nyíregyházi Rendőrkapitányság diákoknak szervezett bűnmegelőzési programjával. A Tourist Police a közösségi szolgálatot teljesítő középiskolások munkájára épül, akik a belvárosban és Sóstón járőröznek. A város 100-nál is több Tourist Police feliratos pólót készíttetett több mint 150 ezer forint értékben. Az ajándékokat Jászai Menyhért alpolgármester adta át.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ajandek-polo-a-tourist-police-szolgalatnak-2021-07-07

 

Dupla előadással nyílt meg a Szindbád pódium színpada

Nagy-Kálózy Eszter és Botos Éva főszereplésével nyílt meg a pódiumszínpad a Szindbádban. A pénteki és szombati, vacsorával egybekötött dupla előadás telt ház előtt zajlott, és a nagy érdeklődésre való tekintettel augusztus 20-21-én megismétlik. Idén nyáron többek között az Orpheum Madams vacsorával egybekötött fellépése is várható még a pódiumszínpadon, a színház épületében pedig megnyitják a mozit, ahol saját gyártású filmet is vetítenek majd. Erről Kirják Róbert igazgató beszélt televíziónknak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/dupla-eloadassal-nyilt-meg-a-szindbad-podium-szinpada-2021-07-05

 

Fernando Lopez Nyíregyházán – Brazil meseillusztrátor figurái a kórházi óvodában

A MÁV aluljárója, a Búza téri és Tokaji úti piac kerítése, belső iskolai díszek után ezen a nyáron a Kazinczy iskolában és az Orgonasíp óvodában dolgoztak a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium festő- és grafika szakos diákjai. Egy pályázat és helyi vállakozások felajánlása, egy-egy vödör festék támogatta az ifjú művészeket.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/fernando-lopez-nyiregyhazan-brazil-meseillusztrator-figurai-a-korhazi-ovodaban-2021-07-09