Megújul a mikrohitel program – Nő a felvehető összeg, valamint a futam- és a türelmi idő
Megújul a mikrohitel program – Nő a felvehető összeg, valamint a futam- és a türelmi idő

Megújul az országos mikrohitel program, az egyik legfontosabb változás, hogy 15 millió forintra emelkedik a felvehető összeg július 15-től. A futamidő 15 évre, a türelmi idő három évre nőtt. Eltérő célokra háromszor igényelhet hitelt egy ügyfél, így akár 45 millió forintot is kaphat.

Különböző beruházásokra, eszközfejlesztésre, de egyéb más tervekre is igényelhetnek mikrohitelt itt, a Primom Alapítvány irodájában a vállalkozók. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, ami korábban is biztosította ezt a lehetőséget, egy új konstrukciót hozott létre. A vállalkozások 15 éves futamidővel, három év törlesztési türelmi idővel vehetnek fel legfeljebb 15 millió forint hitelt. A kamat 3,9 százalék a futamidő végéig, egy nagyon egyszerű adatlap kitöltésével tudják igényelni a vállalkozások.

„Amikor az MVA nem tudott keretet biztosítani az elmúlt pár évben a részünkre, létrehoztunk saját mikrohitel alapot, ebben most az elmúlt három évben már 705 millió forintot helyeztünk ki 132 vállalkozás részére, tehát nem 1-2 vállalkozásról van szó. Összesen, amióta a PRIMOM működik, körülbelül 4700 vállalkozásnak adtunk mikrohitelt, 16 milliárd forint értékben, tehát nagyon népszerű ez a konstrukció, és nagyon reméljük, hogy ez az új konstrukció is elnyeri majd a vállalkozások tetszését, sőt, erre már jelek vannak, mert az igény az látszik, hogy a vállalkozások részéről meg fog növekedni” – mondta Czomba Csaba, a PRIMOM Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Plusz egy év

A mikrohitelek esetében a türelmi idő plusz egy évvel, négy évre nőhet azoknál, akik a pandémia miatt valamilyen hátrányt szenvedtek. Ilyen lehet például, hogy bevételkiesése keletkezett, hátrányt szenvedett a saját szakterületén vagy a piacon, ahol az adott vállalkozás működik. Az igazolás hitelességéről a mikrohitel bizottság dönt, ha úgy látják, jogos a kérés, akkor megadják a plusz egy év türelmi időt.

„Pandémiás időszak után vagyunk és itt a legfontosabb feladat az, hogy a gazdaságot újraindítsuk és azokat a gazdasági szereplőket helyzetbe hozzuk és lehetőségeket teremtsünk számukra, akik valóban – ez a kis- és középvállalkozási réteg – mozgatják igazából Magyarország gazdaságát. Ők talán a legjelentősebb szereplők ebből a szempontból. Nekik nagyon fontos, hogy likvidek legyenek és legyenek meg azok a lehetőségeik, hogy tudják a fejlesztési elképzeléseiket tervezni, azokhoz a forrást előteremteni és úgy gondolom, hogy ez a mikrohitel lehetőség, amely újra megnyílik, ez mindenképpen ezt a célt szolgálja” – mondta Baracsi Endre, a PRIMOM Alapítvány kuratóriumi tagja, a megyei közgyűlés alelnöke.

Egy ügyfél eltérő célokra akár három alkalommal is igényelheti a hitelt, így összesen 45 millió forintot vehet fel. Kezdő és működő vállalkozások, agrárvállalkozók és őstermelők is igényelhetik a mikrohitelt.

Kapcsolódó galéria

PRIMOM mikrohitel sajtótájékoztató 20210707