Új óvodák épülnek Nyíregyházán – Letette az alapköveket a református egyház

Két új óvodát épít a református egyházközség Nyíregyházán. Az intézmények három, illetve négy csoporttal üzemelnek majd, várhatóan jövő év végétől. Az egyik óvodát Örökösföldön a templom mellett, a másikat a Deák Ferenc és a Kiss Ernő utca sarkán építik majd, a két helyszínen nemrégiben tették le az alapköveket.

 

Dr. Gaál Sándor lelkipásztor köszöntötte a vendégeket az új óvoda alapkőletétele előtt Örökösföldön. A következő nemzedékek az óvodán keresztül elindulhatnak majd egy olyan úton, ami a felsőoktatáson túl is meghatározza az életüket. Dr. Fekete Károly református püspök ünnepi beszédében úgy fogalmazott, az egyházi óvoda egy olyan hely, ahol minden munkatárs Jézus mozdulatát tolmácsolja a gyermekek felé.

„Jézus Krisztus gyermekpárti urunkként szólít meg bennünket, olyan úrként, aki parancsot hagyott arra, hogy mit is kezdjünk a gyermekekkel. Amikor ő kimondta a gyermekek evangéliumát, akkor egy olyan örök érvényű eligazítást adott a mindenkori egyháznak, hogy legyünk mi is gyermekpártiak. Most megadatott az a csoda, hogy az örökösföldi bölcsőde, a Jókai Mór Református Általános Iskola után, a nyíregyházi gyülekezet, a református közösség is megmutathatja, hogy gyermekpárti. Nem sok olyan hely van Magyarországon, főleg a református egyházban, ahol egyszerre egy délután két óvoda alapkövét helyezzük el” – mondta dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Nemcsak az örökösföldi templom mellett, hanem a Deák Ferenc és Kiss Ernő utca sarkán is letették egy új intézmény alapkövét. Előbbi három, utóbbi négy csoporttal üzemel majd, várhatóan jövő év végétől.

Alapkő és időkapszula

Az alapkővel együtt egy időkapszulát is elhelyeztek, ami olyan emlékeket őriz az utókor számára, ami felidézheti azt a kort, amiben felépült a református óvoda. Az épület tervének alaprajzait, egy térképet a környékről, a hivatalos építési engedélyt, illetve sajtókiadványokat tartalmaz a kapszula, ami bemutathatja, hogy hogyan éltünk a jelenlegi korszakban.

Rengeteg az óvodás

Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő az ünnepségen úgy nyilatkozott, hamarosan elkezdődik az intézmények kivitelezése, illetve megköszönte az egyháznak, hogy segítik az önkormányzat feladatát az óvodáztatásban. Nyíregyházán több ezer gyerek jár óvodába, a városnak mindig fontos és szükséges, hogy újabb intézményekkel gazdagodjon.