Ajándék póló a Tourist Police szolgálatnak
Ajándék póló a Tourist Police szolgálatnak

Nyíregyháza MJV Önkormányzata elkötelezett a Nyíregyházi Rendőrkapitányság diákoknak szervezett bűnmegelőzési programjával. A Tourist Police a közösségi szolgálatot teljesítő középiskolások munkájára épül, akik a belvárosban és Sóstón járőröznek. A város 100-nál is több Tourist Police feliratos pólót készíttetett több mint 150 ezer forint értékben. Az ajándékokat Jászai Menyhért alpolgármester adta át.

A nyíregyházi középiskolák és a Nyíregyházi Rendőrkapitányság közötti együttműködési megállapodása szerint, az 50 órás közösségi szolgálatban már hetedik éve zajlik a Tourist Police program. Idén is több mint 100 diák érkezik, nemcsak városunkból, hanem Tiszavasváriból, Tokajból vagy pl. Debrecenből is. A fiatalok az idegenforgalmi szezonban, június 21. és augusztus 31. között vesznek részt a szolgálatban.

„17 éves vagyok és emiatt 4 órát tudok dolgozni a rendőrségnél. Szórólapokat szoktunk osztani, a kocsikra szoktuk rárakni, akiknek értékeket látunk elől hagyva. Szeretem ezt csinálni, mert közösségben lehetek, emberek között lehetek, és szeretek segíteni az embereknek. Nyelvet tanulok, és ha idegenvezetéssel kapcsolatban kérdeznek, akkor tudok segíteni” – mondta Pók Tamara, sipkays diák.

Az idegen nyelveket is beszélő diákok a turisztikai szempontból kiemelt területeken, a belvárosban és Sóstón járőröznek, napi 3–4 órában bűnmegelőzési szakemberekkel és egyenruhás rendőrökkel. Az állatparktól a múzeumfaluig haladnak, közben felkeresik a fürdőket is.

„Az a feladatuk a gyerekeknek, hogy szórólapot adjanak az ide látogató turistáknak, felhívják a figyelmet arra, hogy értékeikre, vagyontárgyaikra vigyázzak, a gépkocsikat zárják le. Egyfajta biztonságérzetet is ad az ide látogató turistáknak, akik látják, hogy van mozgás, jönnek a civil vagy egyenruhás rendőrökkel, és a biztonságukat szolgálják mindenképpen” – tájékoztatott Gurbán Csaba, a városi rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának kiemelt főnyomozója.

A nyárra 6 nyelvre lefordított szórólapok készültek, melyen hasznos tanácsokat olvashatnak, mit tegyenek, hogy ne váljanak áldozattá.

„Ezek a gyerekek, amikor a közterületeken a szolgálatot teljesítik – ők azért nyelveket beszélnek, a turistákkal találkoznak –, kell, hogy mutassanak egy pozitív imázst Nyíregyházáról, meg lehessen őket különböztetni a járókelőktől. Ők az egyenpólóval egy közösséget és egy szolgálatot képviselnek. Így bátran fordulhat hozzájuk bárki, aki bajba került, vagy valamilyen információra van szüksége. Ők segítenek, Nyíregyháza számára ez fontos. Reméljük, hogy visszajönnek a turisták Nyíregyházára! Láthatóan most is sokan vannak itt, Sóstón, és bízunk abban, hogy minél hamarabb visszaáll a régi kerékvágásba az élet, ehhez a diákok nagy segítséget nyújtanak. Örülünk, hogy ilyen népszerű a szolgálat, és Nyíregyházát választják, nemcsak nyíregyháziak, hanem vidékiek is” – fogalmazott Jászai Menyhért alpolgármester.

A bűnmegelőzési akción túl a diákok olyan hasznos információval is szolgálnak, mint az itteni látnivalók, üzletek nyitvatartása és elérhetősége, szálláshelyek vagy a vasúti menetrend.

Kapcsolódó galéria

Tourist Police pólók átadása