Életfogytig tartó fegyházbüntetés – Elsőfokú ítélet az orosi kettős gyilkosság ügyében
Életfogytig tartó fegyházbüntetés – Elsőfokú ítélet az orosi kettős gyilkosság ügyében

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélték az orosi kettős gyilkosság elkövetőjét. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség, a vádlott és védője is fellebbezést jelentettek be vele szemben, így a jogerős döntést a Debreceni Ítélőtábla fogja meghozni.

Két évvel ezelőtt történt kettős gyilkosság Oroson, egy édesapa és a fia vesztette életét. A Nyíregyházi Törvényszék kedden hozott ítéletet az ügyben. Több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte az elkövetőt, azt a nyíregyházi férfit, aki vadászpuskájával lelőtte a sértetteket.

Kivégzésszerű tett

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, részben bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását. Súlyosító körülményként értékelte azonban, hogy az élet elleni bűncselekmények elszaporodottak a bíróság illetékességi területén, valamint azt, hogy az elkövetéshez használt eszköz különösen veszélyes volt. Az idősebb sértett vonatkozásában súlyosító körülmény továbbá, hogy a vádlott a köznyugalom megzavarására alkalmas módon, fényes nappal, nyílt utcán, kivégzésszerűen követte el tettét. A bíróság rendelkezett arról is, hogy a vádlott legkorábban 25 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

Érzelmi kapcsolat

„Az ítélet tényállás szerint a vádlott felesége korábban érzelmi kapcsolatba került munkahelyi felettesével, ifj. N. J. sértettel. Erről a vádlott is tudomást szerzett, ezért kapcsolatuk megromlott, majd megegyeztek abban, hogy az asszony elköltözik otthonról. Másnap, 2019. augusztus 26-án az asszony elment ifj. N. J. sértett nyíregyházi lakásához és felelősségre vonta őt arról, hogy miket híresztel kettőjük kapcsolatáról, majd szóváltás alakult ki közöttük. Ezután az asszony felhívta a vádlottat és elmesélte neki, hogy a sértett lekezelően beszélt vele. A történtek hallatán a vádlott rendkívül feszült lett, autójával hazament a lakásába és magához vette az engedéllyel tartott vadászpuskáját, majd a sértettek ingatlanához hajtott” – közölte dr. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

A vádlott itt megpróbálta lelőni felesége szeretőjét, a sértettet, de csak a második golyó, az is az ajtón keresztül találta el, viszont olyan súlyos sérülést okozott, hogy a helyszínen életét vesztette. A lövésre a szomszéd házból kijött a sértett édesapja is, szóváltás után hátat fordított a vádlottnak, aki ekkor hátba lőtte, és a helyszínen életét vesztette. Ezt követően a vádlott gépkocsijával a helyszínről elhajtott, később Nyíregyháza külterületén az őt kereső rendőrjárőrnek megadta magát.

Debrecenben folytatják

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség, a vádlott és védője is fellebbezést jelentettek be vele szemben, így a jogerős döntést a Debreceni Ítélőtábla fogja meghozni.