Gajdos László az új elnök – A Magyar Állatkertek Szövetsége élén a nyíregyházi igazgató
Fotó: Trifonov Éva

Gajdos Lászlót, a Nyíregyházi Állatpark igazgatóját választották meg a Magyar Állatkertek Szövetségének új elnökévé. A következő három évben 12 állatkert érdekeit fogja képviselni a nyíregyházi igazgató.

Negyven évvel ezelőtt pont Nyíregyházán alakult meg a Magyar Állatkertek Szövetsége, az akkori alapítók, 6-8 magyar állatkert hozta létre a testületet. Alapvető céljuk az volt, hogy segítse és összefogja a szakmát. Időközben egyre több állatkert lett az országban, most már 12 taggal működik a szervezet.

„Nagyon fontos, hogy bizonyos esetekben egységesen tudjunk fellépni, nemcsak érdeket képvisel, hanem az állatkerti szakma szakmaiságát is és nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is. Ez a szövetség ettől az évtől tagja az Európai Állatkerti Szövetségnek is, aminek egyébként külön a Nyíregyházi Állatpark is tagja” – mesélte Gajdos László.

Új feladatok

„Megváltozott teljesen, nemcsak a pandémia miatt, hanem egyébként is megváltozott az állatkerti szakma és környezete, már mások a kihívások és ezekre készülni, reagálni kell. Nagyon fontos, hogy ma már kerüljön minél jobban előtérbe például az állatjólét helyzete. Évtizedekkel ezelőtt az állatkertek szórakoztató intézmények voltak, állatokat mutogattak. Ez megváltozott, ma már oktatnak, nevelnek, illetve nagyon komoly fajmegmentés és tenyésztés zajlik, de egyre jobban oda kell figyelni, hogy miként és hogyan tartjuk az állatokat az állatkertben. Ez az új európai, de talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy ez az új világi kihívása ennek a szakmának. Nagyon nehéz megőrizni az élővilágot – az ember miatt egyébként – az eredeti élőhelyen, a természetben, ezért az állatkerteknek viszont úgy kell viselkedniük, olyan példát kell mutatni, úgy kell kinézniük, hogy azt lehessen látni, hogy az állatok itt jól érzik magukat. Ezen a fronton van azért teendő. Ez egy nagyon fontos és komoly feladat” – tette hozzá a szövetség új elnöke.

A Nyíregyházi Állatparknak nem lesz különleges feladata az új tisztséggel, Gajdos Lászlónak annál inkább, hiszen mind a 12 magyar állatkert érdekeit fogja képviselni a következő három évben.