Fernando Lopez Nyíregyházán – Brazil meseillusztrátor figurái a kórházi óvodában
Fotó: Trifonov Éva

A MÁV aluljárója, a Búza téri és Tokaji úti piac kerítése, belső iskolai díszek után ezen a nyáron a Kazinczy iskolában és az Orgonasíp óvodában dolgoztak a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium festő- és grafika szakos diákjai. Egy pályázat és helyi vállakozások felajánlása, egy-egy vödör festék támogatta az ifjú művészeket. 

Saját gyerekei idején, a Búzaszem óvodában kezdődött a dekorálás Endresz Ágnes látványtervező életében. Azt szerette volna, ha fiai meseszép, sőt álomszép óvodába járnak. A három éve épült kórházi intézmény csoportszobáiba aztán mostanában festettek figurákat. Zavarta a művészt, hogy mint a kórházban, olyan steril fehérek a falak. Szinte naponta megfordul itt, amikor az unokaöccseit hozza reggelente. Ahogy mondja, három nap-három éjjel dolgozott diákjaival, akik között volt teljesen kezdő, és volt, aki az egyetemről vagy a munkából jött vissza e nagyszerű feladatra.

„Interneten, böngészés közben találtam rá Fernando Lopez brazil meseillusztrátornak munkáira, aki igazából egy gyerekkönyv fesztiválhoz készítette a képeit. Nagyon megtetszett az intenzív szín- és formavilága, végül a sok különálló meseillusztrációból fűztünk össze egy történetet.” - mondta az előkészületekről Endresz Ágnes látványtervező.

Projektorrral vagy szabad kézzel szokták a figurákat előrajzolni a festés előtt. Endresz Ágnes bízott formaérzékében, és csak úgy szemmel fogott az előmunkálathoz. Figyelte a különböző látószögeket, ajtókivágásokat, hogy egységes ábra legyen minden nézetből, sőt, kiegészítse egymást a különböző falsíkok látványa.

„Élveztem, hogy az első munka nem olyan, hogy bejöttem 1-2 órára, hanem reggeltől délutánig voltam, mint a rendes munkában. Nagyjából ránk volt bízva a színválasztás. Tanárnő persze segített ebben, de engedte, hogy a fantáziánkra bízzuk, és a sáját döntéseinkre alapozzuk, hogy melyik színt látjuk jónak - így  nyilatkozott a Művészeti Szakgimnázium és Technikum két diákja, Krakomperger Viktória és Ladányi Laura.

Mint a zenészeknél a zenekari gyakorlat, a képzőművészetben az ilyen munkák adják a tapasztalást az alkotáshoz. Megízlelni a nagy felületek lehetőségét, a domborulatokat, az arányokat, tisztán kezelni az ecsetet és a hengereket.

„Éreztük, hogy az óvoda falai egy kicsit színtelenek, és ahhoz túl nagy volumenűek, hogy magunk lássunk hozzá. Ezért egy festékgyártó cégnek, a Let's colour közösségi terek kiszínezése pályázatában vettünk részt. Nyerni nem nyertünk ugyan, de jó eredményt éretünk el azzal, hogy 147 pályázatból az első 10-ben benne voltunk, így vígaszdíjként kaptunk 30 liter festéket a cégtől. Amikor az e-mailt megkaptuk, szinte ezzel együtt érkezett Ági ajánlata, hogy ismét jönne diákjaival a közösségi szolgálat jegyében, és ő segítene, koordinálná a munkát. - fogalmazott Horváth Judit, az Oirgonasíp óvoda tagintézmény vezetője.

Az óvoda dolgozói köszönik a felajánlást azoknak a helyi üzleteknek, vállalkozóknak, akik ingyen, vagy kevezményes áron adták a festéket. Fantasztikus dolog ez, hiszen így lett színes és élményteli az óvoda. A pályázatot hirdető festékgyártó cég a közeljövőben újabb festékes vödröket szállít az épületbe és ezután kerülnek majd pasztell színek is a falakra. A terv szerint ősszel, aztán rajzpályázat során kérik majd a gyerekek véleményét, és tapasztalják meg, hogy milyen élményeket adott az ovisoknak a sok színes fali dekoráció.

Kapcsolódó galéria

Falakat festettek művészetis diákok az Orgonasíp Óvodában