Hétfőtől a Sóstói úti kórházban találják a Debreceni útról elköltözött bőrgyógyászatot

A Debreceni út 12. szám alól a Jósa András Oktatókórház Sóstói úti telephelyére, a fekvőbeteg osztály épületébe költözik 20 év után a szakrendelés.

Az utolsó simításokat végzik a Jósa András Oktatókórház szakemberei a Sóstói úti 40/A-s épület földszintjén, hiszen július 13-án, hétfőn már itt fogadják a betegeket. Előjegyzés kell az orvosi vizsgálathoz, melyhez telefonon lehet időpontot kérni a központi szám 147-es mellékén, illetve két mobilszámon is.

Orvos és beteg számára is szerencsés, hogy 20 év után a Debreceni úti rendelő helyett a Sóstói úti kórházban fogadják a Bőrgyógyászati Osztály és Nemibeteg Gondozó pácienseit. Könnyebb egy telephelyen szervezni a munkát. Ha kórházi felvétel szükséges, a közelben van a fekvőbeteg ellátás, tehát azonnal kezdődhet a kezelés.

„Amilyen szakrendelések eddig üzemeltek, vagy amilyen kezelést végeztünk – pl. fagyasztásos terápiát, a szemölcsök fagyasztása történt, vagy kis növedékek eltávolítása –, azt itt is meg tudjuk oldani. Eddig is lehetőség volt bőrgyógyászati allergiatesztre, fényterápiára, ezt szintén tudjuk biztosítani. És a legfontosabb, hogy a nemibetegek ellátása, gondozása, szexuális úton terjedő betegségek diagnosztizálása, kezelése itt is folytatódni fog. Itt is biztosítjuk azt a diszkréciót, amit a betegség megkövetel” – tájékoztatott dr. Szondy Györgyi, a Jósa András Oktatókórház Bőrgyógyászat és Nemibeteg Gondozó osztályvezető főorvosa.

Jó tudni, hogy emellett maradt a szakrendelés a Bocskai utcai rendelőintézetben is. E-mail-cím is a betegek rendelkezésére áll. Előfordulhat, hogy egyszerűnek tűnő esetekben, jó minőségű fényképek csatolásával, esetleg személyes találkozó nélkül is tanácsot tud adni az orvos. A cím: borszakrendeles.nyiregyhaza@szszbmk.hu

Nyári örökzöld kérdés, hogyan védekezzünk a napégés, illetve a szúnyogcsípés ellen

Ha nyár van, mindenképpen számítani kell, még felhős időben is arra, hogy kisüt a nap. Fedetlen testrészeinket reggel, indulás előtt magas faktorszámú, jó minőségű fényvédő krémmel kell bekenni, melyet néhány óra múlva ismételni érdemes. A szúnyogcsípések ellen is a legjobb megoldás a megelőzés, hiszen egyre durvább fajok fordulnak elő környékünkön is.

„Egyéni érzékenység az, hogy mekkorára dagad a szúnyogcsípés. A gyerekeknél látjuk, hogy sokkal nagyobb duzzanattal jár egy adott csípés. Ez nem allergia, ez egyénfüggő, hogyan reagál rá a szervezet. Lehet kapni patikákban recept nélkül olyan készítményeket, amivel be lehet kenni. Lokális antihisztaminokat. Vigyázni kell rá, mert fényérzékenyíthet, de ezeket lehet nyugodtan használni, illetve recept nélkül lehet venni antihisztamin tablettákat, amiket be lehet venni, ha nagyon viszket, de a legfontosabb a védekezés” – fogalmazott a főorvos.

Bőrre, ruházatra fújható rovarirtókkal, szúnyoghálóval célszerű megelőzni a bajt, de ha az elvakart bőr felülfertőződött, veszélyesnek tűnő allergia jelentkezik, sürgősségi ellátásért, háziorvoshoz vagy bőrgyógyász szakorvoshoz célszerű fordulni.