Nyáron is történhet szén-monoxid-mérgezés – 21 ilyen esethez vonultak a tűzoltók
Fotó: Illusztráció

Nyáron is valós veszély a szén-monoxid-mérgezés. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az első félévben 21 ilyen esethez vonultak ki a tűzoltók. A szakemberek tapasztalatai szerint a legtöbb mérgezéses eset a fürdőszobában történik. Egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő akár emberéleteket is menthet.

A téli időszakban a híradásokban is sokat foglalkoznak a szén-monoxid-mérgezéssel, sajnos sok esetben emberéleteket is követel az úgynevezett „csendes gyilkos”. A szén-monoxid-mérgezés pedig nyáron is ugyanolyan veszélyeket rejt, mivel több háztartásban is gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet. Így a megyebeli tűzoltók nemcsak a téli hónapokban vonulnak ki szén-monoxid-szivárgáshoz, Szabolcs-Szatmár-Beregben, az első félévben 21 ilyen esethez riasztották a katasztrófavédelem szakembereit.

„Ilyenkor is működnek azok a gázüzemű berendezések, amelyek égésterméket állítanak elő. Ilyenkor az égéstermék hőmérséklete és a külső hőmérséklet közötti különbség csekély és nem lesz olyan a füstnek a kiáramlása, mint egy téli időszakban, visszaáramolhat a helyiségbe, magyarul a füst vissza fog kerülni a tüzelő-fűtő berendezés helyiségébe és ott felhalmozódhat a szén-monoxid. A másik dolog az, hogy konyhai berendezések közül a páraelszívó, különösen a nagy teljesítményű, illetve a ventilátorok, extrém esetben a szárítós mosógépek okozhatnak olyan levegőelvonást, amely a tüzelő-fűtő berendezés oxigénellátását, levegőellátását csorbítja” – közölte Leskovics Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

Tanácsok a hatóságtól

Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy többek között klímát, páraelszívót vagy beépített szagelszívó ventilátort csak szakember telepítsen. A tűzoltók tapasztalatai szerint minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik. Az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz elsődleges forrásai. A megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő és annak helyes elhelyezése a lakásban akár emberéleteket is menthet, ezért érdemes minden háztartásba beszerezni egy minősítéssel és gyártói garanciával rendelkező eszközt.