Fülemülét és pintyet is simogathattak!
Fát ültettek, madarat gyűrűztek és még faodút is készíthettek a kisiskolások a Tuzson János Botanikus Kertben. Madarak és fák napja alkalmából negyedik alkalommal rendeztek különleges, természetközeli programokat a kicsik számára Nyíregyházán. A szervezők azt mondják, nagyon fontos, hogy a gyerekek szeressék és vigyázzanak a környezetükben élő növényekre és állatokra.

– Na, ki tudná azt megmondani, hogy ez milyen madár? Mi ennek a neve? – kérdezte a kisiskolásokat Petrilla Attila, miközben a gyűrűs és középső ujjaival egy apró, megszeppent madárkát tartott fogva. Az időről időre megverdeste szárnyait, de szabadulni még nem tudott. – Fülemüle! – vágták rá a diákok, miután meghallották, hogy tanárnénijük mit súgott nekik. – Ezt tartják Európa legszebb hangú énekesmadarának, általában éjszaka énekel, ha éjjel hallotok valami nagyon szép hangot, az majdnem biztos, hogy a fülemüle lesz! – tette hozzá a szakértő, majd szélnek eresztette a madarat.

A fülemüle mellett persze számos más madárral is meg lehetett ismerkedni. A szakemberek az iskolások szeme előtt egyenként gyűrűzték és mérték meg őket. Hogy minél több madár érezze otthon magát Nyíregyházán, még odút is készíthettek a gyerekek. Minden csoport saját kézzel állíthatott össze egy-egy darabot, amit pedig hazavihettek az iskolájukba.

További képekért kattintson a fotóra!

Mezei szilt ültettek

A madarak mellett természetesen a fák is nagy figyelmet kaptak pénteken. A Nyírerdő munkatársai a gyerekekkel közösen egy csemetét ültettek. Idén ez egy mezei szil volt, mivel 2016-ban ezt választotta meg az Év fájának az Országos Erdészeti Egyesület. Az ültetésben részt vevő gyerekek azt is elmondták, miért fontos, hogy sok fa legyen a városban. – Szerintem szépek, meg leszűrik a levegőt a leveleivel és tisztább lesz a környezetünk – mondta nagyon határozottan a 9 éves Horváth Heni, aki a Móra Ferenc Általános Iskolába jár. Az erdészek hangsúlyozták, számukra a Madarak és fák napja kiemelkedő jelentőségű. Ezen a napon fel tudják hívni a figyelmet az erdők fontosságára. Tölgyfa Gábor hozzáfűzte, fák nélkül madarak sem lennének. – Ahhoz, hogy a madarak olyan szép számmal, olyan sokszínű sokaságban legyenek itt hazánkban, ahhoz elengedhetetlen, hogy erdők legyenek ma is, holnap is, a jövőben is. Nekünk erdészeknek az a feladatunk, ez meglegyen, és talán ez az üzenete, hogy óvjuk, védjük nemcsak a madarakat, hanem azok élőhelyeit is – tette hozzá Tölgyfa Gábor, a nyíregyházi erdészet igazgatója.

Negyedik alkalommal

A Tuzson János Botanikus Kertben már negyedik alkalommal rendezték meg a Madarak és fák napját. A színes programokat az arborétum mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Nyírerdő erdei iskolája és a Kaktusz-ház Építése Alapítvány közös összefogásával állították össze. A rendezvényen mintegy 600 nyíregyházi általános iskolás vett részt.

Z. Pintye Zsolt