Közel 300 virággal gyarapították a belváros ágyásait a Petőfi iskola tanulói

Közel 300 tő díszcsalánt, díszgyertyát, begóniát és petúniát ültettek az ÖKOSuli programban részt vevő Petőfi iskola második osztályos tanulói kedd délelőtt. A tanulók nemcsak közelebb kerültek a természethez, de aktívan részt vettek Nyíregyháza virágosítási folyamataiban, hozzájárultak a város szépségéhez. Az ÖKOSuli-s gyerekek az elmúlt 9 tanévben már részt vettek több olyan tevékenységen, melyek a NYÍRVV-hez tartoznak.

 

A NYÍRVV Nonprofit Kft. és a Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének közös programja, az ÖKOSuli keretein belül ültettek virágokat a Kossuth tér körágyásaiba második osztályos tanulók. Közel 300 tő díszcsalán, díszgyertya, begónia és petúnia szépíti általuk a belvárost. A virágosítás előtt gumikesztyűt és ültetőásót is kaptak a gyerekek, majd a pedagógusok és a NYÍRVV munkatársai pontosan bemutatták számukra a folyamatot.

– Egy petúniát ültettünk és azt tanultuk, hogy a virágot a cserépben neveljük és utána ha már növekedésben van, berakjuk a földbe és ott tovább növekedik – mesélte izgatottan Bodnár Lilla és Bócz Dóra Bella, a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének 2.a osztályos tanulója.

Túl azon, hogy a tanulók izgatottan, örömmel vettek részt az ültetésben, az együttműködés célja, hogy ne csak a tantermekben, könyvekből tanuljanak a gyerekek a természetről, valamint az élővilágról, hanem az is, hogy testközelből ismerjék meg. Ezért évről évre számos alkalmat kerít az iskola és a városüzemeltető cég arra, hogy a gyerekek részt vegyenek hasonló programokon, melyek a környezettel kapcsolatosak.

– A gyermekeknek meg kell mutatni az élővilág csodáját, tehát egy növény elültetését, egy halnak a kifogását, például a Bujtosi-tóból vagy elmenni az erdőbe és megnézni, hogy ha elültettük egy magoncot, akkor abból hogyan lesz majd fa. Ezek nagyon fontosak számunkra, és éppen ezért már sok-sok évvel ezelőtt kidolgoztuk az ÖKOSuli Programot, amelynek keretén belül, támogatókkal, segítőkkel a gyermekeinket így neveljük. Ilyen támogatónk például a NYÍRVV, akikhez jöhetünk és mi is díszíthetjük egy kicsit a várost, ezáltal mi is egy kicsit részesei vagyunk annak a csodának, amit itt a belvárosban látunk, hogy milyen szép, gyönyörű Nyíregyháza belvárosa. A másik nagyon fontos dolog pedig az az, hogy a gyermekek ezáltal megtanulják, hogy hogyan is kell elültetni már egy virágot ilyen pici korban – hangsúlyozta Bajnay Kornél, Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézmény tagintézmény-vezetője.

Bajnay Kornél, a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének vezetője azt is elmondta, az ÖKOSuli nemcsak egy oktatási program, hanem ennek keretében intézményük számos versenyen részt vesz, kiadványt készít, nyári tábort és konferenciát szervez. A keddi virágültetés pedig nemcsak érdekes élmény volt a tanulók számára, hiszen az aktív tevékenység során a gyerekek a város szépítéséhez is hozzájárultak, valamint ismereteket szereztek arról, hogyan ápolják a környezetet.