Felelősséggel egymásért az utakon és zebrákon egyaránt - A biztonságos városi kerékpározás mindannyiunk érdeke

A kerékpározás egyre népszerűbb mozgásmód és közlekedési forma, amely nemcsak környezetbarát és egészséges, de gyakran jóval gyorsabb is a dugók miatt torlódó autóknál. A közlekedés biztonsága minden közlekedésben részt vevő számára kulcsfontosságú tényező, különösen a forgalmas utakon és a sűrű városi környezetben. Ahhoz, hogy a kerékpározás, mint közlekedési forma valóban hatékony és biztonságos legyen, fontos betartani bizonyos szabályokat és figyelembe venni az útkörülményeket, amire egy nemrégiben történt tragikus baleset újra ráirányítja a figyelmet. A kerékpáros KRESZ-szel kapcsolatos szabályokról, a biztonságos kerékpározás alapjairól Szikszai Tihamér, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára, rendőr alezredese beszélt összefoglalóan szerkesztőségünknek.

A kerékpáros KRESZ – amelynek célja a közlekedés biztonságának és hatékonyságának növelése – az alapja a biztonságos városi kerékpározásnak. Azokat a szabályokat és előírásokat foglalja magában, amelyeket a kerékpárosoknak be kell tartaniuk közúti közlekedésük során. Ezek a szabályok magukban foglalják a közlekedési lámpák, jelzőtáblák iránti figyelmet, az elsőbbség adás, a szabályos kanyarodás és előzés szabályait, valamint a sebességkorlátozásokat is. A kerékpárosok kizárólag a KRESZ figyelembevételével és szabályainak helyes használatával vehetnek részt a forgalomban.

A biztonságos kerékpározás alapjai

A biztonságos kerékpározás alapjai közé tartozik a megfelelő állapotú kerékpár és felszerelés használata, valamint a körültekintő vezetés. Az egyik legfontosabb védő felszerelés, a sisak viselése alapvető fontosságú, hiszen védelmet nyújt a fej sérülése ellen baleset esetén. Emellett rendkívüli jelentőséggel bír a láthatóság, különösen sötétedés vagy rossz látási viszonyok esetén. A kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni, kivéve, ha van kijelölt kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút. Járdán csak akkor lehet biciklizni, ha az út alkalmatlan kerékpározásra. – Tapasztalatok szerint, sok kerékpáros nem mindig ismeri vagy nem tartja be a rájuk vonatkozó szabályokat. Gyakori probléma, hogy a biciklisek kerékpárútként használják a gyalogosjárdát, illetve az is, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nem állnak meg, veszélyeztetve ezáltal mind a gyalogosokat, mind saját biztonságukat

– emelte ki Szikszai Tihamér.

 

A szabályok ismerete elengedhetetlen

A városi közlekedés során kiemelkedően fontos, hogy minden résztvevő ismerje és tartsa be a helyi közlekedési szabályokat és előírásokat. Ezek a szabályok nem csupán a biztonságot szolgálják, hanem hozzájárulnak a zökkenőmentes közlekedéshez is. – Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy hol szabad és biztonságos kerékpározni. Ez az alap, amivel minden kerékpárosnak tisztában kell lennie. Ugyanilyen fontos annak ismerete, hogy hogyan kell biztonságosan kanyarodni kerékpárral, különösen főútvonalakon vagy kereszteződésekben. Ismernünk kell a közlekedési lámpák és jelzések jelentését, különös tekintettel a kerékpárosokra vonatkozó speciális jelzésekre. Ismernünk kell a kerékpárokra vonatkozó kötelező felszereléseket, és tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen intézkedéseket kell tenni korlátozott látási viszonyok vagy esti kerékpározás esetén. Ha a kerékpárosok ezeket az ismereteket elsajátítják és szigorúan betartják a szabályokat, akkor – bár nem lehet teljesen kizárni a baleseteket, hiszen például könnyen előfordulhat, hogy belefutunk egy kátyúba és felborulunk – jelentősen csökkenni fog a kerékpáros balesetek gyakorisága – mondta.

 

Veszélyforrások

Érdemes mindig odafigyelni a környezetre, a járdák állapotára, a járdaszélekre, a kereszteződésekre és a gépjárművek mozgására biciklizés közben. A teljes figyelem az útra és a környezetre segít megelőzni a baleseteket. A fülhallgató és a telefon használata elvonhatja a figyelmet, és veszélyes helyzetekhez vezethet. A parkoló gépjárművek is veszélyforrást jelenthetnek, hiszen egy hirtelen kinyíló ajtó is okozhat súlyos balesetet, ezért az ajtó és a bicikli között elegendő távolságot célszerű hagyni, hogy elkerülhető legyen az ütközés.

 

A szabályos zebrahasználat

A zebrán áthaladás szabályai mindenkire vonatkoznak, akik részt vesznek a közlekedésben, így a kerékpárosokra is. A gyalogátkelőhelyeken a gyalogosnak van elsőbbségé, ezért fokozott figyelmet kell rájuk fordítani. A közlekedés és a közlekedők biztonsága érdekében a legelemibb szabály a kihelyezett közlekedési táblák és jelzések figyelembevétele.

 

A kiegészítő táblák pluszsegítséget jelentenek

Nyíregyházán a bicikliseknek segítségül szolgálnak ún. kiegészítő táblák is, amelyek instrukciókat tartalmaznak a még biztonságosabb és hatékonyabb közlekedés érdekében. Fontos, hogy a kerékpárosok ismerjék ezeket a táblákat és tartsák be az általuk jelzett utasításokat a városi közlekedés során. – Az elsőbbséget szabályozó táblák esetén fontos tudni, hogy a kerékpárosnak nincs elsőbbségé. A kiegészítő tábla jelzi, hogy csak akkor kap elsőbbséget a kerékpáros, ha leszáll a kerékpárról. Ennek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a táblák jelzését követve kell viselkedniük. Azonban sajnos sokszor tapasztalható, hogy ezeket a táblákat sem veszik figyelembe a közlekedők. A gyalogátkelőhelyeken a gyalogosoknak van elsőbbségük. Ha elsőbbséget szabályozó tábla van kitéve, akkor a kerékpárosnak elsőbbség adási kötelezettsége van. A szabályos áthaladást megelőzi a megállás – ez azt jelenti, hogy a kerékpáros leteszi a lábát –, és ha az út teljesen szabad, akkor kerékpáron ülve áthaladhat a zebrán. Tehát a stoptábla ellenére megállás után áthaladhat – tette hozzá.

 

A megadott elsőbbség számít

A kerékpárosnak és gyalogosnak is egyetlen esetben van elsőbbségé: abban az esetben, ha azt megadják. Fontos megérteni, hogy hiába lenne jogosultságunk az elsőbbségre, ha azt nem kapjuk meg. Gyakran hangsúlyozom a gyerekeknek is, hogy ha nem adnak nekik elsőbbséget, akkor bár elsőbbségük lett volna, ez nem védi meg okét egy esetleges balesettől. Az, hogy például használok-e fülhallgatót biciklizés közben, nem mentesít attól, hogy folyamatosan figyelnem kell a közlekedési szabályokra és a Körülöttem zajló eseményekre. Ugyanígy a gyalogosnak is felelősségé van abban, hogy megfelelően körültekintsen az úton történő átkelése elött

hangsúlyozta.

Az autósok felelőssége is nagy

Továbbá elmondta, az autósoknak is körültekintőén és megfelelő óvatossággal kell megközelíteniük a gyalogátkelőhelyeket. Nem elfogadható, hogy az autók magas sebességgel közelítsenek a gyalogosokhoz, majd az utolsó pillanatban fékezzenek. Ez félrevezeti a gyalogosokat, és növeli a balesetek kockázatát. A bizalmi elv fontos a közlekedésben, azaz mindenkinek folyamatosan figyelnie kell a környezetét. Különösen veszélyes, ha a közlekedésben részt vevők nem tanulmányozzák kellőképpen a környezetüket. A gépjárművezetők általában a gyalogosokra figyelnek a zebrák közelében, nem pedig a gyorsan haladó kerékpárosokra. A gyalogos-átkelőhelyen kerékpározás könnyen balesethez vezethet, hiszen a járművezetők sokszor nem tudnak időben megállni.

 

Közös ügyünk

A városi kerékpározás egészséges és környezetbarát alternatívája a mindennapi közlekedésnek, de csak akkor lehet igazán hatékony és biztonságos, ha a közlekedők betartják a közlekedési szabályokat, körültekintően vezetik járművüket, és ismerik a helyi közlekedési szabályokat. A megfelelő zebrahasználat jelentős szerepet játszik a városi közlekedésben, és mind a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak és mind az autósoknak tiszteletben kell tartaniuk az arra vonatkozó szabályokat. A biztonságos kerékpározás kultúrájának megteremtése mindenki érdeke, hiszen a városi közlekedés biztonsága múlik rajta. Azzal, hogy mindenki megfelelően felkészül és tudatosan, körültekintően vezeti járművét, nemcsak a vezetés örömeit élvezheti, hanem biztonságosan érheti el célját is.