Év Kenyere 2020 – A dobogó második fokán végzett a nyíregyházi Vela Kft.

30–40 százalékos volt a termelés-visszaesés a pékségekben a karantén idején, a kereslet és a kínálat júliustól kezd visszatérni a megszokotthoz. Az ágazat érdekképviselete, a Magyar Pékszövetség idén is meghirdette az Év kenyere versenyt, amelyben két kategóriában keresték a legjobb termékeket. A nyíregyházi Vela Kft. a dobogó második fokán végzett a Szent István-napi kenyerével.

A Vela Kft. is részt vett a Magyar Pékszövetség kilencedik szakmai versenyén, közel félszáz nevezővel együtt. Két kategóriában keresték a legjobb termékeket, az egyik az államalapítás ünnepére készülő Szent István-napi kenyér, a másik pedig az innovatív kenyér volt. Előbbiben a pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. Az Innovatív kategória kenyerei a legújabb fogyasztói trendeket szolgálják ki, nem megszokott íztársítások és az egészségre gyakorolt jótékony hatás jellemzi, idén a dobogósok között volt rozmaringos-burgonyás cipó, paradicsomos kenyérke és illatos rozskenyér is. A pékeknek csak a fantáziájuk szabott határt, az egyetlen feltétel az volt, hogy valamilyen fűszernövény legyen a kenyérben.

Ismét nyíregyházi siker

A nyíregyházi Vela Kft. évek óta eredményesen szerepel a versenyen, idén a Szent István-napi kategória második helyezett termékét készítették el Kárpátok kenyere néven. Egy jó minőségű, hosszan eltartható pékárut sütöttek a szakmai versenyre.

„Mikor megalkottuk ezt a kenyeret és elneveztük Kárpátok kenyerének, akkor azt vettük figyelembe, hogy a Kárpát-medencében mi volt a jellemző, milyen ízhatás, milyen gabona-összetételek. Ennek a terméknek is az a jellemzője, hogy búzalisztből, illetve rozslisztből készül egy hosszú érlelésű kovásszal, és ami nagyon fontos, hogy a rozsliszt a kovászba kerül, mert a rozslisztnek teljesen más az ízhatása, teljesen más az erjedése, ezáltal egy teljesen más ízt ad a kenyérnek” – mesélte Kondrát Róbert, a Vela Pékség üzemvezetője.

Nagy volt a visszaesés

Ebben az ágazatban is érezték a szakemberek a koronavírus-járvány okozta negatív hatásokat, a pékségekben átlagosan 30–40 százalékos volt a termelés-visszaesés, de volt olyan is, ahol ez a 80 százalékot is elérte. Főleg azoknál az üzemeknél, amelyek iskolákba, közintézményekbe szállították a termékeiket, közölte Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke. A mostani időszakban úgy tűnik, hogy a kereslet és a kínálat kezd visszatérni a megszokotthoz.

Segítség a vállalkozásoknak

„A munkaerőhiány volt nekünk nagy probléma, azonban a termelés-visszaesés következtében ez nem volt már probléma. Nagy segítség volt a Minisztériumtól, hogy három hónapra tudtunk igényelni bértámogatást. Ezen kívül az agrárszektorban tevékenységet végző vállalkozások – ide esnek a pékek is – kaptak egy egyszeri támogatást, amelyet pályázat útján hirdettek meg és mi is pályáztunk. Segítséget kaptunk a kormánytól, hogy átvészeljük ezt a rossz időszakot” – mondta Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke és a Vela Kft. ügyvezető tulajdonosa.

Házi kenyérsütés

A karantén idején sokan sütöttek otthon kenyeret, ezért jellemző volt, hogy elfogyott az élesztő a boltokból. Lakatos Tibor viszont hozzátette, ahhoz, hogy valaki jó kenyeret tudjon sütni, kovászolni kell, időigényes munka, ezt sokan 1-2 próba után megunták és inkább visszafordultak a sütőipari gyártók által forgalmazott termékek vásárlásához.