Epizódok a magyar numizmatika történetéből

A magyar forint 1946-ban történt bevezetéséig a Magyarországon forgalomban lévő pénzek rengeteg változáson mentek keresztül, nemcsak küllemüket, de árfolyamukat tekintve is. Sőt a pénzhamisítás sem modernkori „találmány".

Ezen részletek és ismeretek azonban a történeti témák között gyakran elsikkadnak, pedig a korabeli limitációk, és a folyamatosan változó pénzárfolyamok fontos helyet töltenek be a gazdaságtörténeti kutatásokban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltár „Epizódok a magyar numizmatika történetéből" című online programjával szeretne betekintést nyújtani a pénztörténeti kutatásokba. Az érdeklődök három, május 5-től elérhető előadást tekinthetnek meg YouTube-on.


Ulrich Attila, Nyíregyháza város alpolgármestere a 15-16. századi pénzárfolyamok változását mutatja be. Veres Tünde, a nyíregyházi levéltár segédlevéltárosa a regéci uradalom 17. század végi pénzgazdálkodásába enged betekintést, a birtok számadásain keresztül. A pénzhamisítás 18-19. századi kifinomult módszerére világít rá előadásában Novák Ádám, a Debreceni Déri Múzeum numizmatológusa. A pénzhamisítás gyakran egyéni haszonszerzésre irányul, azonban Kántás Balázs, az MNL munkatársa annak politikai vonulatát mutatja be; hogyan használták katonai hadműveletként a második világháború alatt.

Az előadásokhoz kamarakiállítás is kötődik, amely 2023. április 17-től a levéltár földszinti tárlóiban tekinthető meg, s a Jósa András Múzeum által őrzött közép-kelet európai valuták darabjait tárja a nagyközönség elé. A kiállításon helyet kaptak az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc alatt forgalomban lévő magyar bankók, továbbá az egykori Magyar Királyság aranyforintjai is, utóbbiak képek formájában. A két intézmény közötti együttműködés által a tárlat részét képezik a szomszédos országok első és második világháború alatti pénzei, köztük a független Lengyelország és a polgárháborús Ukrajna első valutái.

A kiállításhoz kötődve lehetőséget biztosítanak általános és középiskolás csoportok számára az interaktív tanulásra, amely során a tanulók megismerkedhetnek a különböző korszakokban használt magyar pénzekkel. A foglalkozáson a diákok fogalmat alkothatnak arról is, hogy egy adott időszakban mekkora értékkel bírt egy ló, illetve hogy a történelmi események milyen hatással voltak az árak változásaira.