Csúcsszuper fejlesztések, valós megoldásokkal

 Ilyen és ehhez hasonló fejlesztésen neves kutatólaborokban és több egyetemet is megjárt professzorok szoktak dolgozni, na meg Nyíregyházán a „Bánkirobot” elnevezésû szakmai és szellemi mûhely diákjai, akik termékeikkel díjak tucatjait nyerték már el. Zsigó Zsolttól, a Bánki Donát Mûszaki Középiskola és Kollégium matematika, fizika és informatika szakos tanárától, egyben a láthatatlan szakkör vezetõjétõl tudom meg, hogy a fiatalokkal mindig valós problémákra keresnek valós megoldásokat. A tervezés idõszakában leginkább a közösségi médián keresztül cserélik ki az információkat, majd mindig kitûznek egy konkrét célt, pontosabban egy termék létrehozását, amelyekkel aztán beneveznek innovációs versenyekre is.

JELTOLMÁCS KESZTYÛ ÉS KUTATÓROBOT

– Jelenleg három nagy projekt fut a Bánkirobot elnevezésû láthatatlan szakkörünkben. Dolgozunk jeltolmács kesztyûk kifejlesztésén, amelyek közül az egyik már mûködik is. Ennek lényege, hogy ha egy siket ember elmegy például egy autószerelõhöz és el akarja mondani, mi a probléma a kocsijával, akkor felhúzza a jeltolmács kesztyût, aminek segítségével a mozdulataiból hangok lesznek, így a jelnyelvet nem beszélõ másik fél is meg tudja majd érteni, mit szeretne. A fejlesztés egyébként a tudományos diákköri konferencia regionális fordulóján nyert és bejutott az országos döntõbe. A másik projektünk egy úgynevezett robot kéz köré épül fel. Tudni kell, hogy az izmok, miközben megfeszülnek, elektromos jelet bocsátanak ki. Ezt a jelet lehet érzékelni és ezzel vezérelni bizonyos dolgokat. Meg is született már egy nagyon kezdetleges, de izommunka által vezérelt robot kezünk, amivel egy magatehetetlen ember bizonyos eszközöket mûködésbe tud hozni úgy, hogy adott izmait megfeszíti. A harmadik fejlesztésünk pedig egy víz alatti kutatórobot, ami távirányítható. Ez segít majd abban, hogy több ezer köbméter vizet is megspóroljunk az üzemi munka során – magyarázta Zsigó Zsolt tanár úr, aki már több mint 20 éve vezeti a szakkört. Mint emlékeztetett, az elsõ projektjükkel 1993-ban díjat is nyertek. Akkor arra kereste a választ az egyik diákja, hogy a jégesõ által okozott károkat hogyan lehetne megelõzni.

ÚT A SZILÍCIUMVÖLGYIG

– Ahhoz, hogy valaki létre tudjon hozni valamit, számítania kell arra, hogy kudarcok is keresztezhetik az útját, hiszen sokszor keveredünk tévútra. Számtalan sutba dobott projektünk van, mert például amit kitaláltunk, közben már megoldották, vagy okavesztett lett. Azonban mindig a céltól a hozzá vezetõ út a legfontosabb, ami alatt sokat fejlõdhetünk. Került már ki a Bánkirobotból vezetõ tervezõ, aki Amerikában, a Szilíciumvölgyben dolgozik, vagy éppen cégtulajdonosok és cégvezetõk is. Többükkel mai napig tartom a kapcsolatot és sokat segítenek nekünk a fejlesztésekben. Például a másik jeltolmács kesztyûnk anyagi részét az egyik volt diákunk biztosítja.

ÖRÖMÉT LELI BENNE

Egyeztet a diákokkal reggel, vagy éppen este. Óra elõtt, óra után. Szünetben személyesen, vagy a Facebookon keresztül. Ez pedig mind rengeteg idõt vesz el a szabadidejébõl. De akkor miért csinálja? – fordulok felé kérdésemmel. A válasz pedig egyetlen szó: „FLOW”. Ennek lényegét korábban Csíkszentmihályi Mihály pszichológus fogalmazta meg, aki szerint a flow-élmény az elme mûködésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, energiával töltõdik fel, teljesen átadja magát a folyamatnak, és örömét leli benne.
– A sikereink tulajdonképpen mindig közösek. Tavaly, mikor a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében a csupa elit gimnáziumok között ott állt még egy szakképzõ iskola, a Bánki is, akkor az azért valamit jelentett.

Zsigó Zsolt

OKOS VÁROS

Zsigó Zsolt nemcsak a diákokat segíti, de õ maga is részt vesz önálló fejlesztésekben. A közeljövõben például Debrecenben, Magyarország képviseletében õ is ott lesz a kiállítók között azzal az egyszerû mérõeszközzel, amivel a levegõben lévõ radonszintet lehet mérni, de foglalkozik digitális pedagógiával is. Arra keresi a választ, hogy az infokommunikációs technológiát hogyan lehet használni az oktatásban. Azt mondja, mindig van legalább 50 dolog a fejében azzal kapcsolatban, hogy mit hogyan lehetne újítani. Hogy mi lesz a jövõ nagy fejlesztése? Bár még csak címszavakban, de az kiderült, hogy az okos város kapcsán formálódóban van egy nagyobb volumenû projektjük. Minden bizonnyal hamarosan hallhatunk majd róla részletesebben is, ha máshonnan nem is, akkor egy újabb innovációs nagydíj kapcsán.

(Szerző: Bruszel Dóra)

(Kép: Tavaly a bánkisok az okos tűzoltókabáttal Rómában mutatkoztak be)