Ahol 5 ezer éhes szájról gondoskodnak

 Hasonló feladattal szembesülnek folyamatosan a Nyíregyházi Állatpark gondozói is, csak õk éppen 5 ezer lakóról gondoskodnak, és a menüt minden egyes nap 2 és fél mázsa zöldségbõl és gyümölcsbõl, 120 kilogramm húsból, valamint tojásokból, tápokból, tápszerekbõl és körülbelül 1 tonnányi takarmányból állítják össze, legalább 3 órányi mosogatást hagyva maguk mögött...

Kevés olyan impozánsnak sem utolsó riporthelyszínen jártam eddig, ahol reggel nyolc órakor már óriási hangzavar vár, javában tart a reggelizés, és a bejáratnál sem akárki-akárkik fogadnak: Gino és Leon, a Nyíregyházi Állatpark kaliforniai oroszlánfókái. Innen indulunk el, hogy két reggelen át, még nyitás elõtt részesei lehessünk annak a hatalmas nagy „gépezetnek”, amibe porszem nem kerülhet, hiszen 5 ezer éhes szájról kell gondoskodni nap mint nap.

Benéztünk a park „központjába”, a konyhába, ott voltunk a bolíviai mókusmajmok etetésénél, az elefánttrágya-takarításnál, figyeltük a fókák reggeli tréningjét, de testközelbõl láttuk azt is, amint a búvárok lemerülnek a cápák közé, hogy fényesre tisztítsák az 500 ezer literes akvárium paneljét. Kulisszák mögött a Nyíregyházi Állatparkban...

 

ÁLLOMÁNYELLENÕRZÉSSEL KEZDÕDIK A NAP

 

300 ezer négyzetméteres tölgyerdõ, 5 ezer állat, 500 faj és több mint 100 alkalmazott, köztük 40 gondozó, valamint karbantartók, technikai vezetõk és többek között állatorvo­sok. Szükség is van rájuk, hiszen amellett, hogy például itt még tengervizet is állítanak elõ, élnek az állatparkban olyan, Európában is ritkaságszámba menõ különlegességek, mint az indiai páncélos orrszarvú, a komodói óriás sárkánygyík, az afrikai elefánt, vagy éppen a fehér tigris, akik több ezer társukhoz hasonlóan, speciális gondozást és ellátást igényelnek. Éppen ezért, minden meghatározott rend és idõbeosztás szerint zajlik itt, a Nyíregyházi Állatparkban...

[REKLAM]

– Minden reggel fél nyolckor kezdõdik nálunk az „élet”. Ilyenkor a gondozók körlet- és állományellenõrzést tartanak, megnézik, hogy az állatok rendben vannak-e, és a kifutójukban sem történt semmi szokatlan. Ezt reggel kilenc óráig le kell jelenteniük az állatorvosunknak, illetve a csoportvezetõknek. Közben 8:45-tõl a vezetõség gyûlést tart, ahol megbeszélik az aznapi teendõket, a takarmányos csapat pedig fél nyolckor már útra kel és viszi ki a terményeket az állatoknak. Mindemellett persze a karbantartó személyzet is naponta ellenõrzi a kifutókat, és ha szükséges, azonnal javítják az esetlegesen felmerülõ problémákat – kezdi a tájékoztatást Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark sajtószóvivõje, miközben a park központjának számító konyhába igyekszünk...

 

MEGLEPETÉS A KIFUTÓBAN

 

– Elõfordult már olyan, hogy a reggeli állományellenõrzés során nagy meglepetés fogadta a gondozóinkat. Egyik reggelre például egy binturong ikerpár született úgy, hogy az anyuka egyedül élt, így nem is számítottunk szaporulatra. A kisebb csodára az volt a magyarázat, hogy a binturong lány elõzõ lakóhelyén, a párizsi állatkertben csapatban élt, és mint kiderült, 2013 decemberében már vemhesen érkezett hozzánk. A binturong ráadásul egyike annak a mintegy száz emlõsfajnak, amelyre az embrionális diapauza jellemzõ, vagyis, hogy az embrió fejlõdése egy idõre megáll, így igazi meglepetésben volt részük gondozóinknak, amikor 2014 áprilisában meglátták a két aprócska, szõrös kölyköt...

 

„ÉTTERMI” KOSZT A PULTON

 

Hogy miért nevezik a konyhát az állatpark központjának, hamar megértem, amikor megállok a kiporciózott és több tucat tálcára összevágott sárgadinnye, barack, szõlõ, banán, narancs, kivi és megannyi finom déligyümölcs elõtt. Innen indul ugyanis az ellátás és itt készítik elõ az 5 ezer éhes száj napi adagját, ami bizony csak a zöldségek és gyümölcsök mennyiségét tekintve is óriásinak számít, és amibõl az itt dolgozók minden egyes nap 2 és fél mázsát szeletelnek össze és porcióznak ki tálakba.
De fogy csirke-, valamint marhahúsból is naponta 120 kilogramm, és kerül még a menübe darált keksz, fõtt tojás, és különféle speciális tápszer is.

 

VÁLOGATNAK ÉS RENDSZEREZNEK IS

 

– A kollégák minden reggel a konyhában készítik elõ a takarmányokat. Ezek egy része azonnal kikerül, míg a többi megy a hûtõbe, és csak másnap visszük ki. Ennek oka, hogy egyszerre képtelenség lenne az összes állat reggelijét elkészíteni, így egy nappal mindig elõre kell dolgoznunk. Közben itt elmosogatják az edényeket, ez naponta simán két és fél órát jelent, de szintén a konyhában történik az adományként kapott zöldségek és gyümölcsök kiválogatása és rendszerezése is.

[REKLAM]

– A legtöbb állatnak szinte teljesen eltérõ az étke. A tengeri aquarista csapatunknak például külön hûtõje is van, amiben az apró garnélarákokat, meg a heringeket tároljuk. Szintén érdekes a sörényes hangyász eledele is, aki a természetben naponta 10 ezer hangyát enne, de ezt lehetetlen lenne biztosítani neki, így speciális tápot kap – folytatja a sajtószóvivõ. Minden állatnak megvan tehát a porcióadagja és napi menüje, ami egyébként szezonálisan is módosul és persze akkor is, ha biológiai változás következik be az életében: szülni fog vagy éppen szoptat. Azoknak a madarainknak, akik fiókát nevelnek, a menüjükben áztatott macskakaja, tojás, répa, különféle hántolt magvak és keksz is szerepel, hiszen az apa vagy az anya ezzel tudja etetni a kicsinyét. A gyümölcsevõ madarak szintén kapnak tápszert, a majmok pedig joghurtos, vitaminos keveréket. Van egy takarmánylistánk is és fajra lebontva azon pontosan olvasható az adható mennyiség. A konyhások ez alapján kalkulálják ki, hogy melyik állatnak mibõl és mennyi kell. A legtöbb egyébként mindig az almából és a sárgarépából fogy el – magyarázta a „gazdasszony”, Lukácsné Julcsi, akinek a feladata az 5 ezer állat takarmányának a beszerzése és a gondozók megfelelõ beosztásának az elkészítése, hogy minden idõben kijusson a kifutókhoz.

 

A MÓKUSMAJMOK FALATOKAT CSENNEK EL

 

Már javában tart a bolíviai mókusmajmok kifutójának takarítása, amikor mi is odaérünk. Bea, a gondozó ott van köztük, és mint mondja, az sem meglepõ, hogy a vállára csimpaszkodnak fel az apró állatok.

További képekért kattintson a fotóra!

– Minden állatunknak van külsõ és belsõ kifutója. Ennek egyik elõnye, hogy így könnyebb a helyiség kitakarítása is. Az állatok jó részénél ugyanis ez úgy történik, hogy csak az üres kifutóba megy be a gondozó, kitakarítja azt, bekészíti az ennivalót, majd ráengedi az állatot és indul a másik kifutóba. A bolíviai mókusmajmok ártalmatlanok, be lehet menni hozzájuk, de például a velük társbérletben élõ hangyászokat már külön kell zárni a takarításkor.

Zsuzsától tudom meg, hogy legalább két gondozó tartozik egy csoporthoz, és mindig ketten is dolgoznak együtt a kifutók takarításánál, illetve az etetésnél.

 

MÁSFÉL MÁZSA TERMÉNY A NAPI ADAG

 

– Ha valaki állatgondozó szeretne lenni nálunk, annál kevés az, hogy szeresse az állatot. Speciális végzettséggel kell rendelkeznie – folytatja az állatpark bemutatását Zsuzsa, akivel az elefántház elõtt állunk meg. Itt él Kwanza, Buba, Jack és a kis Kito is. A nyírségi állatkertben egyébként tíz éve tartanak afrikai elefántokat. 2015-ben pedig már az elsõ kisborjú is megszületett, akit az anya 2 évnyi vemhesség után hozott világra. Az elefántbika 3,4 méter magasra nõ, súlya kifejlett korában pedig eléri a hat tonnát.

 

TRÁGYASZUVENÍR

 

– Naponta egy elefánt 150 kilogramm takarmányt elfogyaszt, ezt követõen pedig 100 kiló szerves trágyát produkál. Az elefánttrágyát áruljuk is. Az ürüléket tõzeggel keverjük, füllesztjük. A 2,5 és 5 literes mûanyag vödörbe porciózott termék kiválóan alkalmas növényi tápanyag-utánpótlásra, és javítja a homokos és agyagos talajok minõségét a benne levõ ammónia és növényi rostok miatt.

 

A FÓKÁK 25 GYAKORLATOT TUDNAK

 

Második nap. Reggel nyolc óra. Álmos szemekkel lépünk be az állatpark bejáratán és a nap sugarai is nehezen akarnak elõbújni, de sem a hideg, sem a korai idõpont meg sem kottyan a Nyíregyházi Állatpark két kaliforniai oroszlánfókájának, Ginonak és Leonnak, akik vidáman lubickolnak óriási akváriumukban. 

Naponta 10 kiló tengeri halat fogyasztanak el fejenként és három tréning vár rájuk. Ezen veszünk részt mi is. Ott tudom meg, hogy a már meglévõ feladatok gyakorlása mellett folyamatosan tanulnak újabbakat is.

A látványos show-elemek mellett persze állatorvosi vizsgálatok elvégzéséhez szolgáló feladatokat is tudnak és gyakorolnak, így az úszólábúak önként vesznek részt a különféle beavatkozásokon, például vérvételen is.

A tréningek átlagos hossza 20 perc, egy gyakorlat betanítása pedig átlagosan egy hetet szokott igénybe venni. Az állatokkal pozitív megerõsítéssel dolgoznak, tehát haldarabokkal jutalmazzák õket egy-egy jól sikerült gyakorlat után. Természetesen mind a két fókának megvan a specialitása, Gino a legjobb labdazsonglõr, Leon pedig gyors – hangsúlyozzák gondozóik.

 

CÁPÁK KÖZÉ MERÜLNEK

 

Az oroszlánfókák tréningje után a Zöld Piramis Ócenáriumában fejezzük be kulisszajárásunkat, ahol figyelemmel kísérjük még a 2 méter hosszú homoki tigriscápa reggelijét is. Az 500 ezer literes akváriumban úszkáló állatokat gondozóik négyméteres botokkal etetik, amelyekre rászurkálják a halakat, de ott voltunk a búvárok merülésén is, akik minden héten lemennek a cápák közé, hogy megtakarítsák az akvárium üvegét.

Alig pár nap múlva, húsvétkor beindul az idei igazi nagyüzem a Nyíregyházi Állatparkban. Tavaly 480 ezer látogatójuk volt és bíznak benne, hogy ez a szám idén csak nõni fog. Két nap alatt megtapasztalhattuk, hogy az a bizonyos gépezet mûködik, méghozzá nem is akárhogyan. Ezt pedig mi sem jelzi jobban, minthogy évrõl évre nemcsak Magyarországról, de a világ számos pontjáról is érkeznek ide látogatók Nyíregyházára, a méltán híres állatparkba...

Bruszel Dóra

(Fotó: Szarka Lajos)

 

HÚSVÉTKOR IS MINDEN NAP NYITVA A NYÍREGYHÁZI ÁLLATPARK!

Akik jártak már a Nyíregyházi Állatparkban, azok nem csodálkoznak azon, hogy az újdonságoknak se szeri se száma. Magyarország talán legimpozánsabb állatgyűjteménye nem csak attól érdekes, hogy több mint 500 faj 5000 képviselőjét látjuk, hanem hogy egy 35 hektáros tölgyerdőben található. A tavaszi időszakban lombosodó fák, a varázslatos hangulatot árasztó sóstó erdőben megtekinthető állatritkaságok, minden korosztálynak különleges kikapcsolódást kínálnak.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tavaszi szünetben látható lesz fókashow is. Az oroszlánfókák látványos bemutatója mellett, a madárbemutatóban ara papagájok logikai és ügyességi feladatokkal kápráztatják el az érdeklődőket. További információk ITT!

HÚSVÉTI FORGALMI REND SÓSTÓGYÓGYFÜRDŐN
A húsvéti hosszú hétvégén várható fokozott turisztikai és szabadidős tevékenységhez kapcsolódó megnövekedett gépjármű forgalom irányítását a rendőrség, a közterület-felügyelet munkatársai végzik. Utasításaikat kérjük, minden esetben tartsák be.
https://www.nyiregyhaza.hu/husveti-forgalmi-rend-sostogyogyfurdon-2017-04-10