A VIDOR után is vidoran
Méltán lehet jókedvő a VIDOR Fesztivált követően is Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója, hiszen talán az eddigieknél is sikeresebb lett az idei, a XV. seregszemle.

– A hétköznapokon soha nem volt még ennyi ember a Kossuth téren, mint az idei VIDOR rendezvényein – idézte vissza az örömteli napokat. – Korábban 500-1000 fõ körül mozgott a létszám, most a több ezer fõt is elérte. A hétvégek mindenképpen kiemelkedõek voltak, elég csak a Rúzsa Magdi koncertet említenem, ahol egybehangzó vélemény szerint soha nem látott tömeg: sokezer ember vett részt. Körülbelül háromszáz rendezvényünk volt a 9 nap alatt, a vidékieket is beleszámítva, mintegy 50 helyszínen. Fontosnak tartottam, hogy a belváros életét pezsgõbbé tegyük, s korábban kezdõdjenek a programok. A kicsiket minden nap már 3-tól a Korzó Színpadon ingyenes elõadások szórakoztatták, amit fél 5-tõl és fél 6-tól koncertek követtek. Amikor ezek véget értek, kezdõdött a Kossuth téren a két egymást váltó koncert.

 

Megdöbbentõ, hogy ennyien eljöttek

 

Mint megtudtuk, a zenekarok közül csak olyanokat hívtak meg, akikrõl feltételezhetõ volt, hogy elnyerik a közönség tetszését, s magas színvonalon képesek teljesíteni. A válogatás során különösen tetszett neki a francia Sergent Garcia produkciója, akire élõben is roppant kíváncsi volt, de Mexikóból, Maliból és Szerbiából is érkeztek fellépõk. Rúzsa Magdi minden képzeletét felülmúlta. Megdöbbentõ volt, hogy ennyien eljöttek, s ekkora szeretet vette körül az énekesnõt. A színházi elõadásokról is pozitív visszajelzéseket kapott. Örömmel tapasztalta, hogy nõtt a kamaraszínpad nézettsége. Ezt annak is tulajdonítja, hogy a korábbinál hamarabb elkezdték a jegyek árusítását. A díjakat az „anyaszínházakban” adják át az arra méltónak ítélteknek az itt látott elõadás ottani bemutatását követõen, ugyanis megoldhatatlan a sokat játszó színészek eljövetele egy gálamûsorra.

[REKLAM]

– Rengetegen felfigyeltek a VIDOR alatt a slackline-osokra, akik a Korzó két épülete között egy hevederen „sétálgattak”, s különbözõ elemeket mutattak be a levegõben – sorolja Kirják Róbert. – Egy beszélgetés közben szereztem tudomást errõl a nyíregyházi egyesületrõl, s akkor vetõdött fel, hogy egy megfelelõ helyszínt kell találni a produkciójukhoz. Ennél látványosabbat aligha találhattunk volna! Az egyéb programok közül kuriózumnak ítéltem meg az Artistaképzõ Intézetbe járók produkcióját, akik elõször léptek fel a VIDOR-on, de különleges volt a flow show is, amikor egy kerékkel többjük van a fellépõknek a szokásosnál, azaz karikával hajtanak végre mutatványokat…

 

OSCAR-DÍJRA JAVASOLT FILM

 

A színházi darabválasztás elõkészítését Tasnádi Csabára bízta, aki adott egy csokorra valót az általa megfelelõnek tartottakból, s ezekbõl választott ki Kirják Róbert 16 darabot. A Nyíregyházi Egyetemmel karöltve állították össze az Irodalmi Kávéház szerteágazó programjait, amik ugyancsak kedveltek voltak, ahogyan a limerick bajnokság és a slam poetry show is. A tárlatok között újdonságnak számított a Nemlétezõ tárgyak kiállítása, ami roppant viccesnek bizonyult. Három remek filmet mutattak be idén, köztük a Magyarország által Oscar-díjra javasolt Tiszta szívvel-t, a városunkból indult Thuróczy Szabolccsal a fõszerepben.

[REKLAM]

– Mindez nem jöhetett volna létre ilyen színvonalon, ha nem kapjuk meg a megemelt állami támogatást, az önkormányzat nem áll mellettünk, és a Bige Holding nem ajánl fel egy jelentõs összeget. Március óta a színház sok-sok munkatársa kemény munkát végzett azért, hogy ezeken a napokon a vidámság mindenkinek alanyi jogon járjon.

Sz. Kántor Éva

A XV. jubileumi VIDOR Fesztivál díjazottjai:


DOTTORE-DÍJ – A legjobb nagyszínpadi elõadás: KVARTETT (Vígszínház, Budapest)
CAPITANO-DÍJ – A legjobb rendezés: SZENTE VAJK. A szõke ciklon (Játékszín, Budapest)
PIERROT-DÍJ – A legjobb kamaraszínpadi elõadás: FINITO (Magyar zombi). (Pinceszínház, Budapest)
ARLECCHINO-DÍJ – A legjobb férfi alakítás: SZERVÉT TIBOR. A nagy kézrablás (Thália Színház, Budapest)
COLOMBINA-DÍJ – A legjobb nõi alakítás: HERNÁDI JUDIT. Mindent Éváról (Orlai Produkciós Iroda, Budapest).
Brighella-DÍJ – A legjobb férfi epizódalakítás: NAGY VIKTOR. Boeing, Boeing (Katona József Színház, Kecskemét)
SMERALDINA-DÍJ – A legjobb nõi epizódalakítás: GYÖRGYI ANNA. Finito (Magyar zombi). (Pinceszínház, Budapest)
PANTALONE-DÍJ – A legjobb díszlet: KÁLMÁN ESZTER. A szerelem zsoldosai (A Dumaszínház és a FÜGE Produkció közös elõadása, Budapest)
PULCINELLA-DÍJ – A legjobb jelmez: GYÕRI GABI. Primadonnák (Nemzeti Színház, Gyõr)
HYPOLLIT-DÍJ – Életmûdíj: JÓZSA IMRE. A szõke ciklon (Játékszín, Budapest)
KÜLÖNDÍJ – A legjobb néma vígjáték, a test színháza: ANDRÁSSY MÁTÉ és ÚJVÁRI MILÁN. Elhanyagolt férfiszépségek (FÜGE Produkció, Budapest)
KÜLÖNDÍJ – A legjobb esztrád: EZTRÁD. (A Nézõmûvészeti Kft. és a Szkéné közös elõadása, Budapest)