A magyar gazdasági növekedés 2021-től újra az uniós átlag fölé emelkedhet
A magyar gazdasági növekedés 2021-től újra az uniós átlag fölé emelkedhet

A koronavírus-járvány hatásai miatt idén visszaesés várható a magyar gazdaságban is. Azonban a magyar kormány 2021-ben már 4,8 százalékos gazdasági bővüléssel számol – mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Az unió azon tagországainak, ahol még nincs euró, minden év áprilisában több éves kitekintésben számot kell adni arról, hogy miként alakul az ország felzárkózása, és miként formálódnak a fontos gazdasági mutatók. Áprilisban a járvány gazdaság-romboló hatását már sejteni lehetett, miként azt is, hogy a költségvetés nagyobb szerepvállalására lesz szükség. De mit jelent mindez az idei és a jövő évi büdzsé tervezésében?

Az elmúlt tíz évben a magyar gazdaság az uniós átlagon felül teljesített 

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta, 2010 első negyedéve és 2020 első negyedéve között, vagyis

az elmúlt tíz évben a magyar gazdaság 32 százalékkal bővült. Hozzátette, az Európai Unió átlagos növekedése ebben az időszakban kevesebb, mint 13 százalék volt.

Ez is azt mutatja, hogy az elmúlt években az uniós átlaghoz képest nagyobb ütemben bővült a magyar gazdaság – mondta.

Magyarországi is gazdasági visszaeséssel kalkulál

Minden okunk megvolt arra, hogy azt feltételezzük, hogy az idénre tervezett négy százalék körüli gazdasági növekedést el tudjuk érni. Sajnos máshogy történt. Az első negyedévben még két százalék fölötti szinten tudott bővülni a gazdaság. Azonban már a második negyedévben Magyarországon is erőteljesebben jelentkeztek a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, így az év egészére Magyarország is, hasonlóan a többi európai uniós országhoz, gazdasági visszaeséssel kalkulál”– fogalmazott.

Most úgy látják,

három százalék körüli szintre zsugorodhat a magyar gazdaság bővülése

– mondta. Hozzátette, bíznak abban, hogy ez csak átmeneti zsugorodás lesz, és 2021-től ismét egy olyan növekedési pályát tud majd felmutatni az ország gazdasága, ami az európai unió átlagos növekedését érdemben meghaladja. Ennek jegyében 2021-ben már 4,8 százalékos gazdasági bővüléssel számol a magyar kormány.

Magyarország államadóssági rátája is emelkedhet 

A beszélgetésben kitért arra is, hogy a gazdasági visszaesés és a nagyobb költségvetési hiány eredőjeként Magyarország államadóssági rátája növekedni fog. Hozzátette, a kormány úgy számol, hogy nagyjából hetven százalék fölé fog ugrani az adósság a tavalyi 66 százalék körüli szintről. Ugyanakkor

2021-ben azzal számolnak, hogy újból 70 százalék alá csökkenhet ez a szint, 2024 körül pedig már akár hatvan százalék alá is csökkenhet

az adóssági ráta – hangsúlyozta.

A kormány elsődleges célja a munkahelyvédelem és munkahelyteremtés 

Kiemelte, az idei évben a kormány elsődleges feladata a munkahelyek megvédése és a vírus miatt megszűnt munkahelyek újrateremtése. Éppen ezért a gazdaságpolitika fókuszában is ez áll,

a költségvetés is ennek a célnak alárendelten működik

– fűzte hozzá. Ezzel magyarázható az is, hogy az Európai Bizottság elfogadja a három százaléknál nagyobb államháztartási hiányt.

Elmondta, ha 2021-től a gazdaság növekedése ismét az uniós átlagot meghaladó szintet tud elérni, akkor a hiányszint is a három százalékos limit alá mehet.

Hozzátette, a kormány már az eredeti 2020-as költségvetésben is egy százalékos hiánnyal kalkulált, tehát három-négy éves csúszás van az egy százalék körüli hiányszint elérésében.

Azt is elmondta, a koronavírus-járvány megjelenésekor első lépésként a kormánynak az egészségügy védelme érdekében kellett intézkedéseket hoznia. Hozzátette, szerencsére az idei költségvetésben volt egy 378 milliárd forintos országvédelmi alap, ami teljesen érintetlenül áll a kormány rendelkezésre.

hirado.hu