A koronavírus második hulláma újból visszaesést eredményezhet a gazdaságban
A koronavírus második hulláma újból visszaesést eredményezhet a gazdaságban

A koronavírus-járvány miatt soha nem látott mértékben csökkent az eurózóna és az Európai Unió GDP-je, valamint a foglalkoztatás szintje 2020 második negyedévében – derül ki az Eurostat adataiból. A járvány második hulláma pedig azt sejteti, lesz még visszaesés, főleg a turizmusban és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokban, mivel ezek a járványnak leginkább kitett ágazatok.

A koronavírus-járvány olyan gazdasági visszaesést eredményezett, amire a második világháború óta nem volt példa. Soha nem látott mértékben csökkent az eurózonó és az Európai Unió GDP-je, valamint a foglalkoztatás szintje 2020 második negyedévében – derül ki az Eurostat adataiból.

Az egy évvel korábbihoz képest mért GDP az euróövezetben 14,7 százalékot zuhant. A negatív listavezető Spanyolországban ez egymillió munkahely elvesztését jelentette, de nincs olyan európai ország, ahol ne nőtt volna észrevehető mértékben a munkanélküliség.

A nemrég kiadott Eurostat-adatok, illetve a személyes tapasztalatok is azt mutatják, hogy komoly veszteségek érték úgy a magyar, mint a világgazdaságot a koronavírus miatt – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kiemelte,

Magyarország a foglalkoztatás visszaesésében európai szinten a középmezőnyben helyezkedik el.

Az országban január és június között 5,1 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma.

Azonban a járvány második hulláma sejteti, lesznek még komoly változások, főleg a turizmusban és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokban, mivel ezek a járványnak leginkább kitett ágazatok – mondta. Hozzátette, azonban szinte minden ágazatban lehet számítani újbóli visszaesésre.

Meglátása szerint a második hullám okán az eddig prognosztizált V alakú visszapattanás nem lesz annyira látványos,

hosszabb ideig fog tartani, amíg a gazdaság újra visszaáll a járvány előtti állapotra.

Az élet rákényszerítette a cégeket az otthoni munkavégzés bevezetésére – mondta. Azonban mivel szinte minden munkaadót váratlanul ért ez a hatalmas változás, sajnos nem volt kidolgozott egységes szabályrendszer erre a munkavégzésre. Ezt hamarosan pótolják a kormány és a különböző szakszervezetek által kidolgozott jogszabályok, amelyek átláthatóbbá teszik majd ezt a foglalkoztatási formát. Többek között azt, hogy a munka és a magánélet nem keveredhet össze, illetve több olyan munkavédelmi szabályt is előír majd, amelyet az otthoni munkavégzés alatt be kell tartani.