A Kállayak egyik kúriája már megújult

A 18. században épített családi kastély visszanyerte régi pompáját. Most úgy néz ki, ahogy utoljára az 1920-as években láthatták az emberek. Kívül, belül korhű miliő fogadja a látogatókat, ahol felidézik a Kállay család és az egykori Szabolcs vármegye történelmét.

– Kiállítóterek, rendezvényterek, egy korhű kávézó kerül kialakításra, korhű játékokat lehet kipróbálni, amit az akkori időszakban, az 1920–30-as években a gyerekek játszottak, tehát nem tabletekkel játszottak, hanem métával, petanque-kal és ehhez hasonló kültéri játékokkal – mondta el Belicza László polgármester.

A Kállósemjén kúriát ünnepélyes keretek között adták át a nagyközönségnek. A Kállay család kiemelkedő történelmi szerepét Semjén Zsolt méltatta az átadáson. A miniszterelnök-helyettes megemlékezett a család leghíresebb tagjairól is, többek között Kállay Miklósról, az egykori miniszterelnökről.

– Erényeik és hibáik, sikeres tetteik vagy kudarcaik megítélése persze a történészek feladata. Egyet azonban biztosan állíthatunk, a nemzetért felelősséget vállaló, hazájukat őszintén szerető, javáért munkálkodó, igazi államférfiakat tisztelhetünk őbennük, akiknek sorsában végzetük is közös volt: a hazájukért éltek s haltak – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Az átadáson részt vettek a Kállay család leszármazottai is, akik köszönetet mondtak a kormánynak és a helyi önkormányzatnak a beruházásért. A turisztikailag is fontos felújítás 1,2 milliárd forintba került, és uniós, valamint hazai forrásokból valósult meg. Az önkormányzat azt várja, hogy a kastély élénkíteni fogja a helyi idegenforgalmat.

 

Újabb kincsekkel gyarapodik a nyíregyházi gyűjtemény

 

A kállósemjéni átadáson részt vett dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere a Híradónak elmondta, a szabolcsi megyeszékhelyen is jól halad a Benczúr téri Kállay-ház rekonstrukciója. Az épület a magyar állam közreműködésével újul meg. Ez a beruházás része annak a több mint 100 milliárdos fejlesztési csomagnak, amit Orbán Viktor miniszterelnök még 2015 őszén jelentett be Nyíregyházán. Dr. Ulrich Attila elmondta, a helyi tervtanács megtárgyalta és támogatja a beruházást, így rövidesen kiírják a rekonstrukció közbeszerzését is. A cél az, hogy a Kállay családtól ajándékba kapott személyes tárgyakat, relikviákat, műkincseket később itt mutassák majd be a nagyközönségnek. Ezeket jelenleg a Nyírvíz-palotában lehet megtekinteni, azonban olyan sok van belőlük, hogy egy külön emlékházat is meg lehet velük tölteni. Az alpolgármester hangsúlyozta, a különleges gyűjtemény ráadásul folyamatosan bővül is. Kállósemjénben a család orosi ága újabb ajándékot ajánlott fel a nyíregyházi Kállay Gyűjteménynek. Az egykori miniszterelnök, Kállay Miklós testvérének, Kállay Tamás országgyűlési képviselőnek a díszmagyarját és a hozzá tartozó összes kiegészítőt kapják meg.

Z. Pintye Zsolt