2016 új emlékjelei
Az esztendő új emlékjeleinek sorát a Rotary Club nyitotta, amely alapításának emlékére helyezett el egy táblát januárban a Korona Szállóra.

 Szintén a Rotary kezdeményezte egy olyan játszótér építését, amelyet együtt használhat fogyatékkal élõ és egészséges gyermek. Az alapkõ letételét egy emléktáblával jelölték meg júniusban a Szabadság téren, míg az augusztusi átadóra egy emlékkövet helyeztek el.
Április óta Soltész Bélának, a 4S-2000 Kft. alapítójának, és feleségének emlékét õrzi és hirdeti az a tábla, amelyet a cég kezdeményezésére állítottak. A Jósa András Oktatókórházban dr. Szócska János osztályvezetõ fõorvosról, a modern fül-orr-gégészet szabolcsi megteremtõjérõl nevezték el egykori osztályának mûtõjét, amely alkalomból egy emléktáblát is elhelyeztek a névadó plakettjével.
A Nyíregyházi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére Boldog Romzsa Tódor görögkatolikus püspök és vértanú tiszteletére egy emlékikont helyeztek el az örökösföldi görögkatolikus templom udvarán. II. János Pál pápa nyíregyházi látogatásának 25. évfordulója alkalmából a görögkatolikus püspöki palota épületén állítottak emléktáblát.
Augusztus óta nyolc helyszínen a holokauszt 24 áldozatának neve olvasható azokon a botlatóköveken, amelyeket Gunter Demnig német szobrász személyesen épített be a járdaburkolatba. A macskakõ nagyságú kövekre elhelyezett réz emléktáblák egyikén Bernstein Béla fõrabbi neve is olvasható.
Szeptembertõl már négy emléktábla látható az egykori Damjanich laktanya parancsnoki épületének helyén álló társasház falán. A legutóbbit a 15. gépkocsizó lövészhadosztály emlékére állították.
A Széchenyi Emlékév alkalmából egy emléktáblával tisztelegtek a legnagyobb magyar nyíregyházi látogatása elõtt (képünkön). A táblát a nevét viselõ középiskola falán szeptember 21-én avatták fel. Az ’56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából az Északi temetõ 28-as parcelláját jelölték meg, ahová jeltelen sírba temették a két mártírt, Szilágyi Lászlót és Tomasovszky Andrást. A 60 éve alapított Apáczai iskola tiszteletére pedig emlékfákat ültettek.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)